Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 12:16 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/pa-stan/han-haller-stand-pa-barrikaderna/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
På stan

Han håller stånd på barrikaderna

Billy Bragg är en av få musiker som fortfarande står på barrikaderna med sin gitarr och berikar sina sånger med en politisk medvetenhet som är sällsynt i dag. Han sjunger om ensamma mödrar, om omöjliga relationer och om soldater i krig.

Det är lätt att tänka sig att hans sympatiska image och hans snälla röst som sjunger mjuka popsånger går hem lika bra hos strykande husmödrar som hos politiskt medvetna ungdomar.

Billy Bragg är en hyvens man, en sann humanist som alltid ställer upp. Han sjunger på antirasistgalor, under nej-till-kärnvapen-kampanjer och när det ska skramlas pengar till något fattigt land. Han står på den lilla människans sida mot kapitalisternas förtryck och engagerar sig gärna i ungdomsarbetslöshet och gruvarbetarnas strejker. Rättvis och ärlig håller han socialismens fana högt.

Hans betraktelser över vardagslivet blir gärna till skarpa analyser av det brittiska samhället och texterna är oftast skrivna med humor och finess. Roliga rim och en lek med ord är Braggs melodi. Han sjunger: "A nuclear submarine sinks off the coast of Sweden. Headlines give me headaches when I read them."

Med sitt tydliga klassperspektiv i det mesta han gör och med de engagemang han skriver sina sånger är han popmusikens motsvarighet till filmregissören Mike Leigh ("Livet leker", "High hopes").

Billy Bragg började sin bana som sångare, gitarrist och låtskrivare i punkbandet Riff Raff i mitten av sjuttiotalet och därefter reste han länge runt med sin gitarr och förstärkare för att sjunga på pubar och rockgalor. Bland de mest kända låtarna från åttiotalet finns "A new England", som sångerskan Kirsty MacColl gjorde en cover av, och "Levi Stubbs’ Tears" från albumet "Talking with the Taxman About Poetry".

Senast Billy Bragg var i Sverige sjöng han med bandet The Redstars på Hultsfredsfestivalen 1992. Det var året efter att hans förra skiva, "Don’t Try This at Home", hade släppts. Nu kommer han hit igen och nyligen har han släppt ännu en skiva, "William Bloke", döpt efter poeten Blake. Den är mer avskalad än den förra och rymmer ett knippe behagliga, stilla sånger. Bragg är tillbaka med sin akustiska gitarr och sjunger allena utan något band. Här och där ackompanjeras sången av stråkar och ett stilla klaviatur. Den politiska medvetenheten finns kvar.

Så här i nedskärningstider och hög arbetslöshet går kanske Billy Braggs politiska engagemang hem hos den trendiga Ginopubliken.

SARA LARSSON

+++

Billy Bragg på Gino, Birger Jarlsg 27, måndagen den 14 oktober kl 21.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt