Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 19:48 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/pa-stan/karleksfilm-vad-vill-manniskor-med-sina-liv-egentligen-astrid-askberger-och-johanna-hogman-filmar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
På stan

kärleksfilm. Vad vill människor med sina liv egentligen Astrid Askberger och Johanna Högman filmar för att hitta svaren

-Vi gör film om kärlek, säger Astrid Askberger. Men det är svårt det där, ibland kan det kännas lite lyxigt, ingen blir ju liksom mättare av det vi gör. Men samtidigt så handlar det ju om väldigt mänskliga känslor; kärlek, ensamhet och längtan.

- Om relationer mellan människor, helt enkelt, fyller Johanna Högman i.

- Och det kanske inte är något direkt politiskt med kärlek i sig, men rollerna inom den, och valen vi gör är ju i högsta grad politiska, fortsätter Astrid.

De pratar i mun på varandra, lägger till och fnittrar som de bästisar de är. Deras vänskap inleddes för tre år sedan på Kalix folkhögskola och resulterade i gemensamma filmen "Feminister, egoister, konservatister", om tre unga kvinnor och deras olika val i livet. Det självvalda flatlivet, den heterosexuella familjelyckan och singellivet med karriären. Ett slags undersökande av livet och olika vägar de själva stod inför.

- Det började med en massa frågor som vi själva hade, och jag har aldrig lärt mig så mycket som under den inspelningen. Vi pratade så himla mycket om allt det där, berättar Johanna.

- Och i det föddes idén till nästa film, förklarar Astrid. Vi började undra över killar, hur är det med dem och vilka roller tar de och vilka tvingas de ta

Uppföljaren "Så funkar det!" handlar om tre ganska vanliga killar och deras olika sätt att se på kärleken och tillvaron; birakillen med nya erövringar varje helg, kostymsnubben med den uttänkta planen (som inte går som han tänkt) om det perfekta livet och den grubblande snälla nörden som drömmer om att hitta nån som blir mer än kompis. De säger en del konstiga saker, men är en gripande bild av hur det - trots allt - funkar.

- Vi var så trötta på hur man ska vara som tjejer och killar och hur man förväntas leva, säger Astrid

- Vad vi ville säga var väl helt enkelt "släpp loss", ler Johanna. Det finns inga rätt eller fel. Ta Jakob till exempel som inte vill leva parliv utan bara fortsätta ragga. Det är lika ok som något annat.

Men de är noga med att inte ha några pekpinnar och vill låta alla röster höras och tas på lika stort allvar. Det viktigaste är att sätta i gång en tanke i åskådaren. I helgen visades "Så funkar det!" på en feministfestival i Umeå och en del klagade på att ingen bög fanns representerad. Att göra regelrätt feministfilm är inte det lättaste, menar Astrid:

- Det är klart vi gör feministisk film, fast inte alltid helt politiskt korrekt, sådär att vi i varje film har med en flata, ett bi och en hetero, det får liksom inte alltid plats med allt.

- Dessutom tycker jag att det är viktigt att nå ut till fler, jag vill liksom att min pappa ska fatta nåt också, säger Johanna.

Just nu håller de på att klippa färdig sin tredje film som handlar om deras mor- och farföräldrar och deras syn på tvåsamhet och kärnfamiljen. Det är deras slutarbete på Biskops-Arnös dokumentärfilmslinje. I höst ska de ut i verkligheten bland alla feta filmpampar och ragga pengar till fler små filmer om sina liv. De har många idéer men inga egentliga mål, och vet bara vad de ska göra de närmsta två månaderna. Johanna vill flytta ut på landet. Säkert är i alla fall att de ska fortsätta att jobba ihop och fortsätta att göra dokumentärfilm.

- Jag vill inte göra film för sakens skull, inte beställningsfilm om grodor eller nåt. Jag vill jobba med sådant som jag själv tycker är viktigt, säger Johanna, tystnar och ler, och undrar om det skulle vara svårt att vara lika principfast om erbjudandet plötsligt skulle dyka upp. De skrattar och Astrid fortsätter:

- Men å andra sidan, om vi skulle få ett beställningsjobb om till exempel grävskopor så går det alltid att hitta en ingång i det också. Tänk om man hittade en grävmaskinist som var ensam och man började prata med honom om hans liv...

Johanna ler och tittar på Astrid:

- Jo, det finns nog alltid en film till man kan göra om kärlek.

KRISTOFFER POPPIUS

kristoffer.poppius@dn.se

"Så funkar det!" visas på lördag på Drömfabriken, ett forum för unga filmare med seminarier, föreläsningar, filmvisningar och fester (Platsen är Filmhuset, se www.sfi.se för närmare info). Johanna och Astrid medverkar även i ett samtal om sitt filmande.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt