Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 05:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/pa-stan/krog-krogredaktor-nanok-bie-adress-dn-pa-stan-105-15-sthlm-fax-08-738-10-69-e-post-nanok-bie-dn-se-10/

STHLM

krog

Krogredaktör Nanok Bie

adress: DN På stan, 105 15 sthlm fax 08-738 10 69, e-post: nanok.bie@dn.se

Démür vann

I söndags avgjordes en deltävling inför SM i drinkblandning på restaurang Karlsson & Co, arrangerad av föreningen Sveriges Bartenders Gille. Bäst bland de sju bartendrar som gick vidare till SM i Malmö i mars var Per Zetterman, som jobbar på Daily News, som vann med sin long drink: Démür. I den finns 3 cl vodka, 3 cl creme de mure, 8 cl calédonian clear, 4 cl limejuide och 2 cl mangosyrup. Dekor: mango och björnbär.

Den tävlande har sju minuter på sig på scenen, då han/hon ska blanda fem drinkar. Fyra av dem åker bakom scenen till juryn som inte ser den tävlande och inte vet vad han/hon har i sina glas. VM avgörs i Göteborg i september, då 46 länder beräknas tävla i alkoholblandning. NB

Tapas på Döbelnsgatan

La bodega tapas bar heter en ny, enkel och ombonad spansk krog på Döbelnsgatan 8. Chorizo fritto (friterad spansk korv), croquetas de carne (köttkroketter),

gambas al ajillo (vitlöksräkor) och ett tjugotal andra tapas står på menyn. Men husets specialitet är en omsorgsfullt gjord paella.

- Jag kallar den för lyxpaella, berättar ägaren Emilio Hernandez. För vi gör den alltid från början, la minute, med kyckling, flera olika skaldjur, vin och kryddor. Det tar cirka 25 minuter.

JL

Sturecompagniet brakfestar

Sturecompagniet firar

10-årsjubileum med start på onsdag 10 mars. Det blir en brakfest med ett hopkok av klubbar och aktiviteter från de gångna åren. Festen pågår i tre dagar. Det är meningen att gästerna ska "festa ner stället till grunden" så att en ny ombyggnad av barerna kan börja. Krögarna planerar en ny bar i Atriet/stora rummet och de tänker även se över möblemanget. Ljudet är redan bytt och köket ombyggt.

- Eftersom lokalerna är K-märkta så handlar det mest om att måla och jobba med ljuset, vilket vi tänker satsa mycket på, säger restaurangchefen Per Mårtensson.

PE