Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 14:14 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/pa-stan/scrapbooking-satter-piff-pa-dina-minnen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
På stan

Scrapbooking sätter piff på dina minnen

Fler butiker

Undrar du hur man gör ”blingiga swirls”,”embossar en fjäril” eller hur man använder en ”cuttlebug”? Svaren kan du få hos Scrapparazzi, en av stans specialbutiker för den amerikanska klipp och klistra-kulturen ”scrapbooking”. Vi bad Zornitsa Salman som driver Scraparazzi att förklara grejen.

– Scrapbooking är ett sätt att bevara minnen, och att berätta om sitt liv utifrån bilder och anteckningar, säger hon.

Oftast handlar det om att dekorera en sida, på scrapbookspråk ”layout”, utifrån ett fotografi. Layouterna samlas sedan i album. Till sin hjälp har scrapbookarna en oändlig mängd pysselgrejer. Glitter, gnuggisar, klistermärken, stämplar, mallar, bokstäver, mönstrade och enfärgade papper är grunden. Stansmaskiner och digitala skärmaskiner för flera tusen kronor hör till lyxprylarna.

– Det finns några få grund­regler för hur man gör en layout, berättar Zornitsa Salman.

– Varje sida ska ha en titel och en ”journaling”, en beskrivande text som ”Första gången Lisa åkte skridskor, 2004”. Man ska använda färger från bilden i dekorationerna, och ha tre dekorativa element i en triangel för att skapa balans i bilden. Men jag är ganska liberal och tycker att man får göra som man vill.

I princip alla som ägnar sig åt scrapbooking är kvinnor. De flesta börjar när de får barn, som de gör ”scrapbooks” om och till. På väggarna i butiken hänger flera exempel på layouter med titlar som ”Princess” och ”Finurlig”.

– Eftersom allt materialsom säljs i scrapbookbutiker är syrafritt vet man att bilderna och layouterna kommer att finnas kvar även när man är borta. Det blir värdefulla minnen för barnen, säger Zornitsa Salman.

Bröllop, resor och husdjur är andra vanligt förekommande ämnen. Även om folk gärna visar upp sina layouter på bloggar och forum är det processen som är det viktigaste enligt Zornitsa Salman, som ironiskt nog själv sällan hinner pyssla sedan hon öppnade butiken i mars.

– Att välja bilder, och sen material och färger för att förstärka dem och sätta sig ner och börja skapa är det bästa. Det har en terapeutisk effekt, man glömmer allt runt omkring. Scrapbooking är en väldigt kreativ hobby.

Erik Gripenholm

erik.gripenholm@pastan.nu

Scrapparazzi, Krukmakar-gatan 3,t Mariatorget.
www.scrapparazzi.se

Skapa Hobby, Hornsgatan 29 D, t Mariatorget

Pyssloteket, Valhallavägen 48, t Tekniska högskolan

Papprika Scrapbook, Herrhagsvägen 98, Enskede, t Tallkrogen/Gubbängen

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt