Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

30 invandrare lämnar s

UMEÅ. Det är 30 invandrare i Umeå från en rad länder som lämnat socialdemokraterna och gått med i miljöpartiet medan lika många beslutat att stanna kvar i partiet. Det är främst finländare som stannar. Deras talesman Raili Borg utdelade på måndagen svidande kritik mot partiet för dess hårda och intoleranta attityd mot invandrare. Särskilt hårt har invandrarna reagerat mot att kommunfullmäktiges ordförande Lennart Holmlund välkomnat statsvetaren Jabar Amin och hans kollegers utträde ur partiet. Holmlund tycker att det är bra att de lämnat eftersom det nu blir lugnare i partiet.

- Jag är socialdemokrat i själen och jag lämnar inte partiet, säger Raili Borg till DN. Hon lovar också att den multinationella s-föreningen skall leva kvar.

De som lämnat partiet kommer liksom Jabar Amin främst från något av de kurdiska områdena i Irak, Iran eller Turkiet eller från länder som Eritrea.Amin berättar för DN att intresset för händelserna i Umeå är enormt stort bland invandrare i hela landet. Han nämner Malmö, Stockholm, Göteborg, Uppsala och Karlstad där missnöjda invandrargrupper som bäst diskuterar vilken väg de skall välja för att få politiskt inflytande.

-Kaa Eneberg