Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 18:05 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/politik/brohult-lamnar-socialutskottet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Brohult lämnar socialutskottet

Av DICK LJUNGBERG

Avhoppade nydemokraten Johan Brohult lämnade på tisdagen sin plats i riksdagens socialutskott efter att ha blivit utsatt för hårt verbalt tryck av sina forna partikamrater.

Ian Wachtmeister har hotat med att ny demokrati helt skulle bojkotta socialutskottet om Johan Brohult skulle sitta kvar där. Ingen information skulle ges i förväg om hur ny demokrati skulle rösta i kammaren, till exempel om regeringens kommande förslag om husläkarsystemet.

Johan Brohult lämnade i protest ny demokratis riksdagsgrupp före jul och förklarade då att han successivt även skulle avveckla riksdagsmannauppdraget under 1994 och återgå till sin överläkartjänst.

För några veckor sedan var det nya bud. Johan Brohult meddelade att han skulle sitta kvar i riksdagen och i socialutskottet samt i fortsättningen slaviskt rösta på moderaterna - där han tidigare varit partimedlem.

Nu har han åter beviljats medlemskap i moderata samlingspartiet och får som adjungerad delta i den moderata riksdagsgruppens möten. Men han lämnar platsen i socialutskottet, vilket betyder att ny demokrati åter får in en egen ordinarie ledamot där. Vem det blir avgörs inom kort.

- Det har antytts att min närvaro i socialutskottet skulle kunna medföra konflikter och i värsta fall regeringskris. Det tycker jag är väldigt överdrivet, men med mitt beslut att lämna utskottet vill jag rycka undan grogrunden för sådana spekulationer, sade Johan Brohult på tisdagen.

Han lämnar dock utskottet med sorg i hjärtat eftersom han tycker sig ha mycket ogjort där på specialområdet sjukvård.

Han blev också utsedd av ny demokrati att sitta i två statliga utredningar: socialtjänstkommitten och hälso- och sjukvårdsutredningen. Tills vidare tänker han fortsätta där, men om ny demokrati kräver tillbaka posterna är han beredd att lämna även dessa.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt