Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Historiens vingslag över Kalmar

Av MATS CARLBOM

KALMAR. Plötsligt står Tysklands förbundskansler Helmut Kohl bland grisar och får på torget i Kalmar. Det inspirerar honom att tala om jordbrukspolitik - men också om tyskar som köper svenska sommarstugor.

- Det är inget problem, avfärdar Kohl hela frågeställningen. Sverige har säkerhetsmekanismer som förhindrar att alla stugor köps upp av utlänningar.

Kohl avslutade sitt två dagars så kallade arbetsbesök i Sverige med en förmiddag i den gamla hansestaden Kalmar, lotsad genom trånga gränder av statsminister Carl Bildt och landshövding Eric Krönmark.

Union mot tyskar

Det var här Kalmarunionen upprättades år 1397, ett frihandelsområde som med viss fantasi kan jämföras med Maastrichtavtalets europeiska union i dag.

Men den gången var unionen riktad mot Tyskland. När Sverige nu förhandlar om medlemskap i EG har det Tysklands fulla stöd - det har varit Kohls tydliga budskap under Sverigebesöket.

Och Carl Bildt framhöll gärna en annan historisk parallell:

- Kalmarunionen slutade med att den danska dominansen växte sig så stark att Gustav Vasa fann för gott att resa till Lubeck och söka stöd. Tyskarna hjälpte oss i frihetskampen.

Lördagen var en dag utan förhandlingar mellan de båda regeringscheferna. Men de umgicks nära och talade om "allt", enligt Bildt.

Dagen inleddes med ett besök på länsmuseet i Kalmar där förbundskanslern tittade på fynd från det svenska regalskeppet "Kronan", som gick till botten utanför Öland 1676. I fredags besåg han ett annat, och mera känt, regalskepp i Stockholm. Sitt historiska intresse motiverade Kohl med en gammal sanning vid ett kort improviserat samtal med journalister:

- Den som inte känner sin historia kan inte heller förstå dagens situation.

Därefter var ett besök inplanerat vid Kalmar slott där ett 50-tal Kalmarbor väntade för att få se en skymt av gästen. Men programmet lades om i sista stund, så de intresserade fick snopna gå hem utan att ha sett skymten av Kohl.

I stället dök han och Bildt upp på torget, där lantbruksutställningen "Bönder i stan" samlat betydligt fler intresserade. Förvånade lantbrukare och torgbesökare spärrade upp ögonen då den imposante, två meter långe kanslern tillsammans med statsministern och landshövdingen, Säpopoliser, massmedieuppbåd och UD-folk drog in bland marknadsstånden.

Ovan vid får

Vid en fårkätte fick Kohl frågan om han ofta kom ut så här bland vanligt folk.

- Varje vecka, svarade han indignerat. Men på statsbesök är det vanligast att man stannar i huvudstaden. Det är skönt att se något annat någon gång.

Och får

- Nej, det ser jag inte så ofta. Men folk som beter sig som får träffar man ju då och då.

Det var andra gången Kalmar fick besök av en tysk förbundskansler. Förra gången var den 5 oktober 1957 då Konrad Adenauers son George gifte sig med Kalmarflickan Ulla-Britta Jeansson.

Då kantades gatorna av 5 000 Kalmarbor. Den här gången var intresset betydligt mindre. Och strax efter klockan 14 lyfte ett Luftwaffeplan från flygplatsen i Kalmar och tog den tyske kanslern tillbaka till de många ekonomiska och politiska problem han pressas av i Bonn.