Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-23 17:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/politik/ingen-garanti-for-lonelyft-pensionsgruppens-skrivning-misstros-pa-tco/

SVERIGE

Ingen garanti för lönelyft. Pensionsgruppens skrivning misstros på TCO

Av BÖRJE KARLSSON

"Vi kan på politisk väg endast rekommendera, inte föreskriva, att arbetsmarknadens parter säkerställer en neutral växling mellan arbetsgivaravgifter och egenavgifter i det nya pensionssystemet."

Så heter det, åtminstone enligt de preliminära texter DN tagit del av, i pensionsarbetsgruppens slutrapport, som offentliggörs på måndag.

Enligt gruppens förslag ska egenavgifter införas i det nya pensionssystemet, samtidigt som arbetsgivaravgifterna sänks. I slutändan ska arbetsgivare och löntagare betala 9,25 procent vardera.

1,25 procent får löntagarna betala ur egen ficka. Resten ska de få kompensation för. Lönerna ska höjas i samma takt som arbetsgivaravgifterna sänks under perioden 1996-2000.

Pensionsarbetsgruppen framhåller att det är viktigt att lönekompensation utgår vid samma tillfälle som växlingen sker och att alla anställda omfattas.

Svårare svälja

"Vi vill starkt understryka att reformeringen av pensionssystemet inte har till syfte att sänka arbetskraftskostnader", skriver arbetsgruppen och fortsätter:

"Om kompensation i form av höjda bruttolöner uteblir blir det svårt att vinna föreståelse och acceptans för reformen."

Att lagstifta om lönehöjningar kan gruppen inte tänka sig. Det finns både principiella och juridiska hinder, och några "faktiska garantier" skulle ändå inte kunna ges.

Vissa förträdare för arbetsgivarorganisationen SAF har sagt att det inte alls är självklart att lönerna kommer att höjas bara för att arbetsgivaravgifterna sänks.

SAF-ekonomerna Jan Herin och Bo E Carlsson konstaterade nyligen i en debattartikel att en avgiftsväxling kommer att ske, men att den "i fria avtalsförhandlingar inte kan kommenderas fram krona för krona under fem år i följd".

Jaan Kolk, kanslichef på TCO, är inte imponerad av pensionsarbetsgruppens skrivningar:

- De är knappast värda papperet de står på. Allmänt manande skrivningar är inte tillräckliga för att åstadkomma en verklig avgiftsväxling, säger han.

- Vi är bekymrade efter uttalanden från SAF om att de inte tänker uppträda som "lönepoliser".

TCO söker rådrum

Någon lagstiftning vill inte Kolk ha, men han anser att det vore bättre om avgiftsväxlingen genomförs i ett enda steg i stället för under en femårsperiod. Framför allt vill TCO emellertid ha rejält rådrum. Organisationen har kraftigt protesterat mot att riksdagsbeslut ska fattas redan i vår.

- Vi behöver ordentligt med tid för att resonera om det nya pensionssystemet och om formerna för avgiftsväxlingen, framhåller han.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt