En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 05:12
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/politik/perssons-vice-hade-tankt-sluta-lena-hjelm-wallen-om-vi-ska-tala-i-makttermer-sa-har-en-vice/
Perssons vice hade tänkt sluta. Lena Hjelm-Wallén: "Om vi ska tala i makttermer så har en vice statsminister mer makt än en utrikesminister."
Fakta/Lena Hjelm-Wallén
+ Lena Hjelm-Wallén är född i Sala 1943.
+ Fil.mag i Uppsala 1965.
+ Lärare i Sala1965-1968.
+ Riksdagsledamot 1969.
+ Konsultativt statsråd 1973-1976.
+ Statsråd och chef för utbildningsdepartementet 1982-1985.
+ Biståndsminister 1985-1991.
+ Statsråd och chef för utrikesdepartementet 1994-1998.
+ Vice statsminister 1998-.
Av Lotta Samec
STOCKHOLM-KARLSTAD. En medelålders dam tar en rask, eftersinnande promenad längs vattnen i Stockholms city en av de sista dagarna i september.
Det är utrikesminister Lena Hjelm-Wallén som hastigt fattar ett av sitt livs mera omvälvande beslut: hon bestämmer sig för att bli vice statsminster.
Det hade ingen trott. Överraskningen blev total när Göran Persson presenterade sin nya regering, men avhoppet från utrikesministerposten hade länge legat och grott hos henne.
- Redan tidigt i våras hade Göran Persson och jag ett långt samtal om ifall jag skulle orka att vara utrikesminister i fyra år till. Jag var själv tveksam. Det är roligt att vara utrikesminister, men det tar för mycket tid. Privat är det tungt.
- Från början tyckte jag att jag stod inför ett enda val, att antingen fortsätta som utrikesminster eller avgå från regeringen. Jag grubblade mycket. När statsministern plötsligt gav mig denna möjlighet funderade jag inte särskilt länge. Jag tog den där promenaden och slog till.
Varför utrikesminster och inget annat
- Jag är veteran i regeringen. Det kändes alltför svårt att göra en nystart och bli fackminister igen. Jag tyckte också att det kunde behövas mer förnyelse på de posterna, inte någon som varit med så länge som jag.
- Men vice statsminster var något helt annat. Det passade mig precis.
Hon betonar att det helt och hållet handlar om egna val, inte Göran Perssons. Minsta antydan och hon hade varit kvar som utrikesminister.
Det är grå januarimorgon med hotande blixthalka på vägarna. Lena Hjelm-Wallén befinnner sig på terminal 4 på Arlanda. Hon är inte på väg till Wien eller Bryssel, utan till Karlstad.
Där ska hon träffa partikamrater, prata med studenter och gymnasieelever och möta en grupp människor som kallar sig folkrörelseeuropéer. En vardag i det nya utåt oglamorösare livet.
Vi blev vana vid att möta Lena Hjelm-Wallén i tv-rutan var och varannan dag, ofta från främmande platser, där världens olika kriser dundrade fram. Hon sade ideligen kloka saker med varm, engagerad röst, iklädd kläder i glada, vackra färger.
Nu är hon en minister i bakgrunden, men inte mindre betydelsefull för det, framhåller hon.
- Om vi ska tala i makttermer, om att arbeta där makten är som störst, så har en vice statsminister mer makt än en utrikesminister.
Förr handlade det om att oavbrutet gå in i många ofta små ärenden, nu i några få men stora som "jag och statsministern tillsammans tycker är väldigt viktiga".
När som helst under en strikt inrutad dag kan Göran Persson ringa på mobilen, ett akut krisläge har uppstått och hela dan kan vändas upp och ner, folk och möten får vänta medan Lena Hjelm-Wallén gör en brandkårsutryckning.
Hon ska också medla mellan olika statsråd som råkat på kollisionskurs. Gräl mellan ministrar ska stanna bakom stängda dörrar, tycker hon.
- Det finns olika synsätt på olika departement, men det viktigaste är att vi når en samsyn innan konflikten kommer ut i offentligheten, eftersom det försvårar en bra lösning.
Du kunde inte förhindra att striden mellan försvarsminister Björn von Sydow och finansminster Erik Åsbrink om försvarets pengar fördes inför öppen ridå
- Nej, det gick inte. Den saken tillhör inte mina större mest lyckosamma insatser.
Formellt heter det samordnare mellan statsråd och departement. Vad det handlar om är att finnas tillgänglig för ministerkollegerna när de behöver råd och hjälp, när det hettar till och blir svårt. Hon ska också veta vad som är gång på departementen. Hon avlastar statsministern.
Det är Lena Hjelm-Wallén som ansvarar för folkupplysningen om EMU. Hon tar också emot internationella gäster som siktat på att möta statsministern, men låter en vice duga.
- Trettio procent av min tid går åt till det internationella så skillnaden är inte så stor mot förr som man kanske kan tro.
När Lena Hjelm-Wallén tar sig fram i tråkiga korridorer till olika ställen kan man höra henne gnola tyst på små muntra melodier.
Nu står hon öga mot öga med ett par hundra elever på universitetet, utkastat i skogen, och ska berätta om tiden som utrikesminister.
Hon börjar trevande och osäkert, nästan rodnande, men snabbt kommer omslaget. Hon talar om när Sverige blev invalt i FN:s säkerhetsråd som om det handlade om en spännande thriller. Hon talar om Östersjösamarbetet så att alla förstår den darriga ömtåligheten i relationerna mellan olika stater.
Hon berättar om EU:s utrikesministrar så att de framstår som färgstarka, ibland svårhanterliga personligheter och om diktatorer så att en rysning av avsky blandar sig i luften i aulan.
- Ingen är odödlig, avslutar hon ett anförande om Iraks Saddam Hussein. Vice statsministern låter nästan hotfull, men efter några andlösa sekunder slätar hon över uttalandet.
Blötsnön har börjat falla över Karlstad när hon lämnar universitetet i tidig skymning. Lena Hjelm-Wallén ansågs vara en lite grå och lite överpräktig politiker, en före detta skolfröken, som blommade upp när hon blev utrikesminister. En bild som inte stämmer tycker hon själv.
- Jag fick visa upp mig som den människa jag egentligen är. Jag var helt enkelt mig själv, sådan jag alltid varit. Jag kände mig inte rädd för någonting i uppdraget, eftersom jag hade mitt sunda förnuft och min breda politiska erfarenhet i bagaget.
Men hon lade också på sig själv en alldeles egen uppgift.
- Tanken var att göra utrikespolitiken begriplig. Jag bestämde mig för att avmystifiera utrikesminsterskapet, allt det här med kristallkronor och diplomati.
- Jag ville visa att det är vanliga människor som han- terar utrikespolitiken, som man inte behöver ha överdriven respekt för.
- Man må heta president eller utrikesminister, men på gott och ont är man ändå mänsklig.
Hon tyckte att det faktum att hon själv är en ganska vanlig människa som stod mitt uppe i vardagen gjorde henne lämplig för detta.
Saknar du inte hetluften och att stå i centrum för allas intresse
- Jag har inga abstinensbesvär. Jag passade bra som utrikesminister, men jag passar också bra med ett arbete i bakgrunden.
18.30 lyfter planet från Karlstads flygplats. Arbetsdagen är strax slut.
lotta.samec@dn.se
08-738 19 66