Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 10:19 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/politik/ratt-sager-bohman/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Rätt, säger Bohman

Av BÖRJE KARLSSON

Vissa offer är nödvändiga, men den här gången tror jag inte att regeringen spricker. Det säger den gamle moderatledaren Gösta Bohman, som i stor bitterhet lämnade sin post som ekonomiminister 1981.

Den gången träffade socialdemokraterna en uppgörelse om skattepolitiken med folkpartiet och centern. Det ledde till att moderaterna i den borgerliga regeringen avgick.

Nu är en ny uppgörelse på väg mellan socialdemokraterna och en borgerlig regering.

- Jag ser ingen parallell. Skillnaden är våldsamt stor, menar Gösta Bohman.

Den uppgörelse som nu snabbt tar form behövs för att återställa "omvärldens förtroende" för Sverige, menar Bohman, som i dag är 81 år gammal men som inte dragit sig tillbaka helt.

Bohman ger svärsonen, Carl Bildt, sin välsignelse. Det är rätt att i dag göra upp med socialdemokraterna. De strukturproblem som skapades under 70-talet måste angripas, och regeringen måste säkra en majoritet i riksdagen. Någon samlingsregering behövs däremot inte, menar Bohman.

Skadliga uppgörelser

Själv var Bohman skeptisk till uppgörelser med socialdemokraterna.

- Ja, jag var förbannat orolig när Olof Palme bjöd in till förhandlingar, och det har visat sig senare att de uppgörelser han ville ha med oss var skadliga för landet.

- Men det var då det. Nu är läget annorlunda.

Vissa "offer" är nödvändiga från båda håll, menar Bohman. Om vårdnadsbidraget, som socialdemokraterna hårt angripit, är ett sådant offer vill den gamle moderatledaren inte kommentera.

Ulf Kristersson, riksdagsman och ordförande för Moderata ungdomsförbundet, varnar regeringen för att ingå en "ohelig allians" med socialdemokraterna.

- Erfarenheterna talar inte för en uppgörelse med socialdemokraterna, anser Kristersson och påminner om vad som hände 1981.

Motsatt uppfattning

Kristersson menar att det inte går att kompromissa med att parti som i fråga efter fråga har en totalt motsatt uppfattning. Han tror att regeringen i stället kan få igenom de besparingar som behövs med hjälp av ny demokrati.

Lars Tobisson, moderat gruppledare i riksdagen, tror inte det blir svårt att få landets moderater att acceptera en överenskommelse med socialdemokraterna. Inte om den politik som kommer är riktig, säger han.

Tobisson reagerar mot beteckningen uppgörelse. Det låter som ett kontrakt som ska skrivas under, och det tror jag inte vi ska ställa in oss på, menar han.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt