Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 06:45 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/politik/sarajevolistan-vill-utvidga-eu/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Sarajevolistan vill utvidga EU

Av EWA STENBERG

En utvidgning av EU österut, slopad vetorätt i det utrikespolitiska samarbetet och generösare flyktingpolitik är några av de frågor som Sarajevolistan kommer att driva i Europaparlamentet, om tillräckligt många svenska väljare vill rösta på listan med kända kulturpersonligheter.

Grunden för Sarajevolistan är givetvis kraven på en rättvis fred på Balkan. Men Sarajevolistan värjer sig för att kallas enfrågeparti.

"Vi vill arbeta för att EU håller fast vid de värden och principer som det en gång kom till för att värna: respekten för folkrätten, för mänskliga rättigheter, pluralismen, toleransen, försvaret av demokratin, av lag och rätt. Det är inte "en fråga" - det är en aspekt på alla väsentliga frågor", skriver Sarajevolistan i sin valplattform.

"Men det finns förstås en gräns för vad man kan göra och hur man skall tolka ett mandat från väljarna. Vi kommer inte att ha synpunkter på jordgubbarnas storlek och gurkornas form, men väl på sådant som offentlighet och parlamentets ställning. Och kanske även på jordbrukspolitiken åtminstone i den mån en förändring av denna politik är ett villkor för att utvidga EU österut. En sådan utvidgning är - menar vi - bra för den europeiska freden och demokratin".

Ökad samordning

Denna "dark horse" i EU-valet förespråkar en ökad europeisk samordning och slopad vetorätt i de frågor där mänskliga rättigheter, folkrätt och internationell säkerhet står på spel. I den aspekten påminner Sarajevolistans politik om de mest EU-positiva partiernas, folkpartiet, moderaterna och socialdemokraterna.

Sarajevolistan toppas av freds- och konfliktforskaren Wilhelm Agrell. Andra namn är journalisten Per Svensson och tredje namn skådespelerskan Bibi Andersson. Längre ned på listan finns kända namn som läkaren Christina Doctare och författarna Peter Englund och Anders Ehnmark.

Om listan får in en eller flera kandidater i EU-parlamentet kommer han eller de att arbeta för större offentlighet, demokratisk insyn, starkare parlament, en stegvis utvidgning av EU österut och förmånliga handelsavtal med tredje världen. En annan viktig fråga är att ge flyktingar undan folkmord och etnisk rensning skydd i Europa. Valplattformen ger inga svar på vad Sarajevolistan anser om planerna på en monetär union eller om andra ekonomiska frågor.

Listan bildades i protest mot EU:s och FN:s politik i Bosnien.

"Man förmår inte försvara oskyldiga civila som i åratal utsatts för de grymmaste övergrepp, man förmår inte sätta stopp för ett krig mitt i Europa, och när EU och FN försöker medla fred är det på angriparnas vilkor. På det sättet säljer man ut en av de grundläggande principer utan vilka det inte kan finnas en varaktig fred: nämligen att aggression inte får belönas med eftergifter och att blodet, språket eller religionstillhörigheten inte skall avgöra ens rättigheter."

EU:s kärna ska vara fred och respekt för mänskliga rättigheter och den kärnan kan aldrig utvecklas och bevaras om inte blodbadet och övergreppen på Balkan stoppas, anser Sarajevolistan.

Kriget i Bosnien handlar allså om EU:s hjärta, enligt den nya valplattformen.

33 olika frågor

Plattformen är skriven som 33 frågor med svar. En fråga är ett konstaterande. "Ni förespråkar mer våld."

"Vi kräver att FN gör sin plikt. Världssamfundet har en skyldighet att ingripa mot folkmord, att garantera sina medlemmars säkerhet och det har ett mandat att vid behov använda militära medel", skriver Sarajevolistan och berättar att det bland kandidaterna finns pacifister.

"Men det finns situationer där man måste göra avsteg från sin övertygelse. Vår pacifism sträcker sig inte så långt att vi i fredens namn är beredda att acceptera folkmord."

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt