Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 10:12 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/politik/varvningsrykten-bara-rappakalja/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

"Värvningsrykten bara rappakalja"

Av KAA ENEBERG

Påståenden om en moderat värvningskampanj riktad mot ny demokratis riksdagsgrupp är en tidningsanka, säger moderatledaren Carl Bildt. Han har talat direkt med Ian Wachtmeister om saken och förnekade där alla uppgifter i den vägen.

Spänningarna inom ny demokrati har ändå fått partiledaren Ian Wachtmeister att blåsa till öppen fejd med statsminister Carl Bildt och moderaterna samtidigt som han kräver förhandlingar om sakfrågor.

Wachtmeister kräver samtidigt ökad lojalitet och större disciplin av sin kvarvarande skara på totalt 23 ledamöter. Det har bl a skett genom en "trohetsförsäkran" och en generalorder om att hålla inne med partistrategin.

- Om det visar sig riktigt att moderaterna öppet försöker värva fler riksdagsledamöter från vår grupp så lovar jag att det blir jordbävning, säger Ian Wachtmeister till DN. Han förtydligar att det betyder nyval men avstår sedan från vidare diskussion i ämnet eftersom fler röster på regeringspolitiken klart minskar nyvalsrisken.

Bildt förnekar

Ian Wachtmeister har främst upprörts av en öppen uppmaning till avhopp från en aktiv moderat näringslivsföreträdare. Men även uppgifter om att Moderata ungdomsförbundet skulle söka potentiella avhoppare har väckt förargelse. Påståenden om att moderaterna skulle locka med både pensioner och löfte om plats på valbar plats på partiets lista har utlöst extra adrenalin.

I moderatledningen tar man påhoppet tämligen lugnt. Statsminister Carl Bildt har själv talat med Ian Wachtmeister och förnekat att man håller på med värvning av nydemokrater. Statsministern menar t o m att uppgifterna är en tidningsanka.

Talet om olika löften avfärdas som rappakalja. Man hänvisar till att partiet har en demokratisk valprocess som inte tillåter specialbehandling.

- Det enda konkreta som förekommit var när en nydemokratisk riksdagsman, jag har glömt vad han heter, tog kontakt med oss och begärde garantier för att gå över till moderaterna.

- Vi sade entydigt att något sådant inte kan förekomma, avslöjade Bildt.

Nydemokraten var Ulf Eriksson från Lund, vars sambo uteslöts ur ny demokrati förra sommaren. Hon övergick sedan till det borgerliga lägret i kommunfullmäktige i Helsingborg. Eriksson funderade på att vandra samma väg om han fick löfte om ett moderat riksdagsmandat efter valet 1994. Det fick han inte och han tillhör fortfarande ny demokratis riksdagsgrupp.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Hökmark påpekar att om moderaterna någonsin skulle närma sig riksdagsledamöter från ny demokrati i värvningssyfte skulle de knappast agera via ordföranden i MUF i Stockholm.

Oro i nyd

Det är rykten om att nya avhopp hotar nydemokraterna efter veckans politiska tumult som satt fart på partiledningen.

Oron i partiet märks också tydligt genom att flera ledamöter öppet börjat tala om den trohetsförsäkran de skrev under i vintras. Den gjordes upp efter läkaren Johan Brohults avhopp och går ut på att man lovar att lämna sin riksdagsplats om man lämnar partiet.

Enligt riksdagsdirektören Gunnar Grenfors är ett sådant löfte inte bindande. Det står avhoppare fritt att göra som t ex Johan Brohult gjort; att gå kvar som politisk vilde men rösta och samarbeta med moderaterna.

- Att skriva under en trohetsed till ett politiskt parti är varken bindande eller olagligt säger Rune Premfors, tillförordnad professor i statskunskap.

- Hela iden är ett uttryck för partiledningens föreställning om att de leder ett företag.

Johan Brohult är själv olycklig över uppgifterna om att han skulle ha fått olika försäkringar av moderaterna i samband med avhoppet.

- Jag beslutade mig först att lämna nydemokraterna och ansökte först därefter formellt via Stockholmsdistriktet om att återfå mitt medlemskap i moderaterna, säger Johan Brohult och hänvisar till att han varit moderat partimedlem i tio år.

Bitter Wachtmeister

Först sedan han formellt antagits som medlem tog han själv kontakt med moderaterna och fick sedan löfte om att få delta i deras riksdagsgrupp.

- Jag har aldrig stött på något aktivt värvningsförsök från moderaterna, försäkrar han. Det gör också en rad andra nydemokrater som DN samtalade med under fredagen.

Ian Wachtmeister är klart bitter på dem som lämnat partiet. Han kallar dem desertörer. Det gäller både Johan Brohult och Sten Söderberg. Han är dock försonlig mot Lars Andersson som hoppat av, men hoppat tillbaka i partifållan.

Partiledaren berättar att han själv tog upp frågan om behovet av bättre partidisciplin vid ett extrainkallat partigruppsmöte i riksdagen i torsdags. Då diskuterades bl a de olika signaler som olika ledamöter givit i medierna. Bert Karlsson, som vitt och brett uttalat sig mot bl a en sänkning av arbetslöshetsersättningen som kommer upp på onsdag, var inte närvarande vid gruppmötet. Ian Wachtmeister pekar dock på att han och Bert Karlsson i sak tycker samma sak men "agerar olika".

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt