Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 02:50 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/resor/are-i-vatt-och-torrt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Åre i vått och torrt

Det finns inga dåliga kläder, bara dåliga argument. DN Resor lät Susanne Hobohm som kan Åre på sina fem fingrar tipsa om allt du kan göra för att få en toppenvecka i skidmetropolen – oavsett väder.

Tio tips vid fint väder. Vindstilla. Pudersnö. Sol. Molnfri himmel och fri sikt. Vilka upplevelser får man inte missa i Åre när vädret är kanon?

Åreskutans topp

Det är inte många gånger per säsong som det går att ta sig allra högst upp på Åreskutan. Så passa på när vädret tillåter. Snabbaste sättet är givetvis med kabinbanan. Men man kan också utnyttja andra delar av liftsystemet för att ta sig till platån på 1 274 meter. Sista biten finns ingen lift. Antingen tolkar man efter bandvagn, brukar kosta en 50-lapp, eller så går man de 146 meterna i höjdskillnad mellan kabinbanestationen och toppen. Där väntar en magisk utsikt. Och en familjär kö in till serveringen i Toppstugan.

Huså

En trevlig skidutflykt i fint väder är nedfarten från Åreskutans topp genom skogen till Huså, en genuin fjällby på Skutans baksida. Den djupa gruvans krog ligger vid liftarna. Dessa når dock inte hela vägen tillbaka till Åre, man får tolka efter bandvagn eller åka taxi.

Familjeföretaget Huså bröd tillverkar det lövtunna ljuvliga delikatessknäckebrödet i en före detta getgård. Den som knackar på i den lilla röda stugan brukar få handla. Missa inte pepparkakorna!

Högzon

När vårsolen ligger på i mars–april är skidåkningen på högzon som bäst i Åre och Duved. Där ska man inte missa Paradisbackarna, högt belägna i systemet. I Åre är Tusenmetersbacken nedanför kabinbanan ett måste.

Beskedligare åkning, men ändå mäktig, är nedfarterna vid Tväråvalvsliftarna, Stendalen och Ullådalen på norra sidan av Åreskutan. Bra liftkapacitet, ljuvliga söder­lägen att sola i och ett område att ta ut svängarna i. Nås på flera olika sätt i liftsystemet, kolla kartan.

Liftsystemet från väst till öst

Åre och Duved har 42 liftar och 108 preparerade nedfarter. Den som bestämmer sig för att vid fint väder köra systemet rakt igenom har att göra en hel dag med Duved som start/slutstation och Copperhill Mountain Lodge som start/slut. Dock måste man fortfarande åka buss en kort sträcka mellan Tegefjäll och Åre. Turen ingår i liftkortet, bussarna går hela tiden.

Trevliga lunchkrogar utefter färden är Buustamons fjällgård mellan Ullådalen och Rödkullen och Ullådalsstugan i Ullådalen, Kastrullen vid Björnens skidom­råde och Lilla Tyrolen längre österut i samma område.

Gå på tur

Turskidåkningen är inte särskilt väl utvecklad i Åre, men sex mil bort ligger STF:s välutrustade fjällstation Storulvån vid foten av Sylmassivet. Stationen är en startpunkt för mängder av turer inåt fjället. Nås med bil eller tåg till Enafors, där man blir hämtad.

Kvällsskidåkning

Att åka skidor i nypreparerade backar med bra belysning när det är mörkt runt omkring är en speciell upplevelse för både vuxna och barn. Hamreliften i Duved är öppen tisdag och lördag, VM-8:an i Åre måndag, onsdag, fredag, ­Nalleliften och Björnliften i Björnens liftsystem är öppen torsdag och söndag. För samtliga liftar gäller tiden 18—20.

Längdskidåkning

Det finns hyfsat gott om längdskidspår i Duved–Åre. Spåren i Åre Björnen, österut, är alltid väl preparerade, liksom spåren i Duved – där 7-kilometersspåret fått elljus. Numera måste spårkort lösas, 60 kronor för hel dag, då ingår resa med skidbussarna.

Ett perfekt lunchställe i Björnens längdskidsområde är Fröå gruva med serveringen Bergstugan som man når via milspåret eller med bil. Allt som serveras är lokalt och hemlagat: skogssvampssoppan är ljuvlig, tunnbrödsrullen med öring också smaskens. Barnvänligt och mysigt! Öppet alla dagar.

I Ullådalen mellan Åre och Tegefjäll finns också ett härligt och snällt längdskidsområde. Nås med bil från Åre by. Trevligt utflyktsmål i det området är Lillåstugan, öppen när vädret tillåter. Ullådals­stugan kan också varmt rekommenderas. Dock ofta mycket folk.

Skärmflygning

Skärmflygning är en populär aktivitet i Åre och vackra dagar är himlen fylld av färggranna skärmar. Då brukar man kunna köpa en tandemflygning utan förbokning i den lilla skärmflygstugan ovanför kabinbanans slutstation. En flygning kostar 1 200 kr. Den som vill ta egen licens kan under högsäsong gå veckokurs. Läs mer på skysport.se

Flera arrangörer ordnar äventyrliga aktiviteter som skotersafari, snöskovandring, färd med hundspann, icekart, bilkörning på Åresjön, isklättring, airboard, snowkite, helikopterskidåkning. Allt förhandsbokas. Läs mer på Camp Åre, Åreguiderna, Explore Åre.

En god middag

Vill man maxa sin skiddag med en middag på krogen finns mycket att välja mellan i Åre–Duved, över ­fyrtio restauranger, varav många med after ski. Det är förstås inte billigt någonstans, säsongen är kort. Här är ett axplock:

Klassiska Hummelstugan med magnifik utsikt över byn från Hummeln har förvandlats till finkrog med bordsbeställning. Förhandsbokning gäller kvällstid. Transport med lift eller skoter.

Till Broken vid torget går man inte för matens skull utan för stämningens. Stil: bilder på Ingemar Stenmark, slalompjäxans utveckling under åren, en hjälm här, en skoter där. Här tar skidfantasterna och freestyleåkarna sig en burgare och en öl efter senaste livsfarliga hoppen.

Fjällpuben är Melker Anderssons bidrag till utbudet i Åre. Ligger i bottenvåningen av trist fastighet ett stenkast från torget. Men inredningen, typ fjällstuga med uppstoppat älghuvud, handbroderade bonader och kopparkastruller, är gjord med bra känsla. Maten är kanon! Förhandsboka!

Werséns vid torget har speciell ställning som åretruntöppen restaurang. Flera prisklasser, barnvänligt, pizza för avhämtning, täljstensmenyer i källaren. Förhandsboka.

Åregården, med fina anor, har flera restauranger och serveringar.

Åregården Bar & Restaurang har enklare rätter och husmanskost och ligger på entréplanet. Trevligt slinka in-ställe.

Carins stuga

På myren vid Fröåtjärn ligger jaktstugan Carins stuga alldeles för sig själv och fastän man är nära Åre Björnen känner man sig som långt ut i vildmarken. För den som vill fira något eller unna sig något alldeles extra är en lunch eller kväll där en höjdpunkt på veckan. Färden går med hundspann från Björnen, med lite tur under norrsken, och med skoter hem. Maten är lokal, jämtländska specialiteter, och på kvällen serveras en tre­rättersmiddag framför brasan. Förbokas.

Minsta sällskap sex personer, högst tjugo. Räkna med runt 1 500 kronor per vuxen. Mer info på carinskrog.se

Tio tips vid dåligt väder. Ni har bokat, packat, barnen har glatt sig. Men tänk om det blir regn eller storm? Vad gör man i Åre då?

Shopping.

I Åre är det gångavstånd till det mesta. Peak Performance har butik vid torget liksom Stadium och klassiska Hanson sport. Intersport finns i nya stationsbyggnaden, Klättermusen strax ovanför torget och i Järpen har Lundhags butiksförsäljning. Åreföretaget Zytt, som gör sköna fleeceunderställ, säljs numera i Ladan vid stranden. My Baby vid Åre torg har snygga – men lite dyra – barnkläder.

Fin hemslöjd hittar man i Åre hemslöjd i huset bredvid. På Mountain Recycle i gamla brandstationen kan du köpa all skidutrustning second hand – en utmärkt idé i den ombytliga skidåkarvärlden. Reafynd i klädbutikerna? Normalt tidigast påskveckan.

Fika

Ett riktigt bra kaféhäng österut är Åre Bageri, en lagom promenad med barn från Åre torg. Stort utbud av sunt och sött. Vid Bahnhof Café i gamla stationsbyggnaden finns mängder av kaffesorter. Grädda Åre i Brunkulla i västra Åre är ett charmigt ställe som i vinter erbjuder hemleverans för den som inte kommer upp ur soffan.

After ski

After ski gäller vare sig vädret är bra eller dåligt och utbudet är stort. På klassiska Fjällgården, dit man tar sig med bergbanan, är det alltid fullt ös liksom på Dahlboms nere vid torget. Dippan, Tott Hotell och Bygget är ungt och rockigt. Marmeladorkestern står för stämningen på Bygget. Timmerstugan är mer Stureplanstillvänt, tänk Jon Olsson och champagne. Stämningen i lobbyn på hotell Åregården är lite mer vuxen och familjeorienterad. Mysigt – men också mer stillsamt – känns ”vardagsrummet” med öppen brasa på legendariska Hotell Granen.

Kvällsunderhållning

De flesta artister tar en sväng förbi Åre under högsäsongen, scenerna är många. I vår kommer till exempel Timbuktu, Veronica Maggio och Miss Li. Petter brukar dj:a på Werséns och på Dippan håller Wallmans till (med Kids Corner under sportlovsveckorna så de vuxna kan äta i lugn och ro). Artisterna/servitörerna sjunger och showar så svetten lackar och ger sig inte förrän stämningen är på topp. Fredag och lördag blir det nattklubb efter kl 23.

Bad och bowling på Holiday Club.

Holiday Club är det stora schabrak till hotell som ligger nedanför stationen. Där finns massor att göra för hela familjen: ett äventyrsbad med flera pooler, rutschbanor och annat lekfullt. Pris: 175 kr för vuxna, 110 kr för barn över fyra år. I sportbaren en trappa upp finns en minigolfbana, spel av olika slag och en bowlinganläggning med flera banor. Hotellet har flera restauranger och serveringar (med ganska låg charmfaktor).

Spa

Åre har flera spa-anläggningar, till exempel i hotell Åregården, Holiday Club och på Tott.

Level Spa & Health Club på Copperhill Mountain Lodge har den mest hänförande panoramautsikten. Att befinna sig i den varma poolen i relaxrummet och titta ut mot snöstormen utanför ger en alldeles speciell lyckokänsla. För den modiga finns också en het utomhuskälla väl skyddad för vindarna. Pris som daggäst: 350–450 kr/person. Samezen heter den dyraste behandlingen, 1 495 kr, och pågår i 80 minuter. Då ingår body scrub, kurbad och massage med björkoljor. Men skönast är värmen från de upphettade stenar som placeras på kroppen; en lisa för trötta skidåkarmuskler.

Öster om Åre

Åre Chokladfabrik i Björnänge 3 kilometer öster om Åre centrum är ett måste för godissugna och har öppet alla dagar utom söndagar. Bakom en glasvägg inne i butiken pågår tillverkningen (för hand ) av 9 miljoner praliner om året. Och så gott det doftar! Många chanser till provsmakning finns av trettio olika smaker, från gammaldags kola till nymodigheter med whiskey i (sortimentet växlar med säsong).

Copperhill Mountain Lodge

Antingen avskyr man designen eller så älskar man den. Missa i alla fall inte ett besök på Copperhill Mountain Lodge högt upp på Förberget öster om skidområdet Åre Björnen. Den minst sagt uppseendeväckande arkitekturen har ritats av Peter Bohlin, amerikansk arkitekt med svenska rötter som bland annat gjort Bill Gates privata hem. Ta en kopp kaffe eller ett glas vin i lobbyn som har en gigantisk öppen spis och 32 meter upp till tak. Titta på inredningsdetaljerna gjorda av internationella designer som Philippe Starck, Tom Dixon och Patricia Urquiola.

Hotellet har 112 rum och sviter, varav den största på 110 kvm. Det finns flera restauranger, en på samma plan som lobbyn och en enklare (ganska trist) en trappa ned.

Fäviken

… heter en egendom som ligger vackert vid Kallsjön på väg mot Huså. Det går snabbast att köra över Åre Björnen, men vägen via Järpen är säkrast vid mycket snö.

Fäviken drivs av mångmiljonären Patrik Brummer som inte sparat på kulorna för att få gården i toppskick. Den lilla restaurangen Fä­viken Magasin med tolv platser och med trendige krögaren Magnus Nilsson som boss har vunnit fler priser och uppmärksammats internationellt. Alla råvaror är lokala, menyn föränderlig över tid.

Priset är därefter, cirka 1 250 kr för en fixerad meny. Vinlistan heller inte gratis. Förhandsboka!

Väster om Åre

Kör förbi Tegefjäll och Duved och du är snart vid Millestgården med Millest Moose Farm utefter väg E 14 mot Trondheim. Här kan man få klappa, till och med pussa på en äkta älg. Älgparken har öppet tisdag—lördag, i restaurangen kan man äta allsköns hemlagat. Pröva älgvåfflor!

Tännforsen ligger 22 kilometer väster om Åre och är en fantastisk naturupplevelse. Det magnifika vattenfallet samlar bland annat vatten från glaciärerna i Helags och Sylarna, och en del av Indalsälven. Vattenfallets fallhöjd är 38 meter. På vintern fryser delar av fallet, isformationerna fasadbelyses och vid fallets sluttning byggs numera Tännforsen Igloos: en grotta med hundra sittplatser, en bar, övernattningsmöjligheter och isskulpturer. På Tännforsens turiststation, i dag privatägd, finns restaurang och butik.

Bra att veta:

Åre turistbyrå ligger i stationsbyggnaden i Åre by och har öppet alla dagar 9–18.00

I gratistidningen ”Åre idag” finns mycket matnyttigt kring evenemang i byn.

Magasin Åre är en glassig gratistidskrift med rolig – läsning i ung framtoning.

TV Åre kör varje morgon pist- och liftinformation.

www.are360.com har bästa samlade turistinformationen.

Flyg från Bromma/Stockholm till Östersund eller Trondheim och vidare med transferbuss. Pris på sportlovet runt 1 300 kr. Med tåg från Stockholm i sovkupé drygt 2 000 kr, liggplats drygt 1 000 kr. Med buss från Cityterminalen i Stockholm, enkel resa 420 kr.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt