Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 19:41 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/resor/downton-abbey-pa-riktigt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

”Downton Abbey” på riktigt

I går lördag, startade den nya säsongen av den populära tv-serien ”Downton Abbey”. Följ med till Highclere Castle, drygt 8 mil väster om London, där det mesta av serien spelats in.

Highclere Castle har precis öppnat för dagen och de välbekanta sovrummen måste ha lämnats hastigt just denna morgon. I Lady Ediths rum skymtar en kvarglömd hårtork och under Lady Sybils säng ligger en tummad pocketbok och ett modemagasin och skräpar.

Men allt det där som råkat bli kvar i de pampiga rummen ger extra liv åt besöket. Det var alltså inte bara på låtsas! Inte enbart på låtsas i alla fall, för en del av det som hänt på slottet har faktiskt inspirerat seriens manusförfattare.

I verkligheten är det George och Fiona Herbert, den åttonde earlen och grevinnan av Carnarvon, och deras barn som bor i Highclere Castle, precis som deras förfäder gjort i 300 år.

Innan tv-serien började spelas in hemma hos dem så odlade de havre åt kapplöpningshästar och upplät då och då delar av slottet för bröllop och konferenser. De tvingades också konstatera att det är dyrt att bo i ett kulturminne. För bara några år sedan försökte kompositören Andrew Lloyd-Webber få köpa Highclere Castle för att han ansåg att den nuvarande ägarfamiljen inte hade ekonomisk möjlighet att underhålla byggnaden på det sätt som de krävde.

”Downton Abbey” förändrade allt, nu väller turisterna in, och man kan inte låta bli att fundera på hur det känns för den familj vars hem plötsligt blivit en sevärdhet.

Det mesta av slottet är öppet för besökare, men någonstans måste det ju finnas undangömda rum där en barnfamiljs liv kan pågå någorlunda ostört.

– Oj, det var ju här Mr Pamuk dog i sängen med Lady Mary, säger en kvinna.

– Och här måste de ha gjort scenen där Lady Edith spelar piano och flirtar med Matthew, säger hennes väninna när de vandrar vidare och kommer till musikrummet.

Köket, där Bates, Carson, Anna och de övriga i tjänstefolket håller till, hittar man dock inte. De scenerna spelades in i en studio i Ealing.

Det nuvarande Highclere Castle är inte alls så gammalt som man först skulle kunna tro, det byggdes 1842 och arkitekten var Sir Charles Barry, som för övrigt också ritat Houses of Parliament i London. Men tidigare har det legat två andra slottsbyggnader på samma plats.

Det finns en del paralleller mellan det som händer i ”Downton Abbey”, och det som hänt på riktigt. Bland annat har slottet, precis som i teveserien, fungerat som sjukhus för soldater under första världskriget. Den som tog initiativet till det var Lady Almina, gift med den femte earlen av Carnarvon. Kanske har hon fungerat som inspirationskälla till Downton Abbeys karaktär Isobel Crawley, hon som i teveserien övertalade familjen Grantham att öppna sitt hem för krigsskadade?

Den nuvarande slottsfrun Fiona Herbert Carnarvon har skrivit en biografi, ”Lady Almina and the real Downton Abbey”, samt även en bok om Lady Alminas make George Herbert, den 5:e Earlen av Carnarvon, ”Carnarvon & Carter”.

Hennes andra bok berättar historien om hur George Herbert tillsammans med Howard Carter fann och öppnade Tutankhamons grav 1922. Men det slutade inte så bra för George Herbert, och det är förmodligen hans öde som gett upphov till myten om Tutankhamons förbannelse. Året därpå avled han i ett hotellrum i Kairo till följd av blodförgiftning som orsakades av att han råkat skära upp ett myggbett då han rakade sig.

Men innan dess hade han hunnit samla på sig massor av gamla egyptiska föremål. Lady Almina tvingades dock sälja det mesta av samlingen till Metropolitan Museum i New York för att betala de kostnader som uppstod kring hennes makes död.

Men en del blev ändå kvar på slottet. Howard Carter hade katalogiserat samlingen, och vissa föremål hade han klassat som betydelselösa. De tingen behöll Lady Almina, förmodligen för att hon inte trodde att Metropolitan Museum skulle vilja köpa dem. Under mer än 60 år låg dessa föremål bortglömda och samlade damm, instuvade i skåp på Highclere Castle.

1987 upptäcktes de egyptiska skatterna av den nuvarande slottsägarfamiljen, och de bestämde sig för att öppna ett litet museum. Länge besöktes det mest av skolklasser från trakten. Numera trängs besökare även i källarrummen med den egyptiska samlingen.

Fakta. Vägen till Downton Abbey och andra slott.

Ta sig dit:

Med bil: Följ motorvägen M4 från London, ta av söderut på väg A34 strax efter Newbury och spana efter skylt med slottets namn.

Med tåg: Från Paddington station går tåg till Newbury, därifrån taxi den sista biten, cirka 250 kronor.Mer info om slottet och slottsparken: highclerecastle.co.uk

Andra slott i södra England :

Windsor Castle, ligger nära staden Berkshire ungefär fyra mil från London. Det började byggas av Wilhelm Erövraren 1090 och är världens äldsta och största bebodda slott, som har använts i stort sett oavbrutet i över 900 år. Windsor Castle är ett av den brittiska kungafamiljens officiella residens. Från London arrangeras halvdagsturer hit. royal-windsor.com/windsorcastle.htm

Arundel Castle, en riktig sagoborg som började uppföras 1042, ligger i West Sussex, mindre än två timmars bilresa från London. Under Arundelfestivalen i augusti varje år ges många konserter och teaterföre­ställningar på slottet. Arundelcastle.org.

Bodiam Castle, två mil norr om staden Hastings är en rektangulär borg med runda torn i varje hörn. Slottet uppfördes 1385 som försvarsanläggning och den har använts flitigt som inspelningsplats bland annat i flera tv-serier och filmer om Robin Hood, och i ”Monty Pythons galna värld”.

Nationaltrust.org.uk/bodiam-castle/

Sissinghurt Castle, som ligger i Kent, nära städerna Cranbrook, Goudhurst och Tenterden, är berömt för sin trädgård, eller snarare sina tio olika trädgårdar.

Nationaltrust.org.uk/sissinghurst-castle/

Hever Castle, ungefär fem mil sydost om London. I det här slottet, vars äldsta delar är från 1270, bodde Anne Boleyn, gift med Henrik VIII (som lät halshugga henne) och mor till drottning Elisabet I. Hevercastle.co.uk

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt