Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Fransk vinkultur i tysk tappning

I sommar reser tusentals svenskar genom Tyskland på väg till solen och värmen vid Medelhavet. Men redan på andra sidan Östersjön, i Lübeck, kan du få en försmak av den franska vinkulturen.

Det är inte långt mellan historiska platser i Lübeck. Mitt emot den imponerande Mariakyrkan står Buddenbrookhuset, skådeplatsen för Thomas Manns familjeroman. Längre ned på samma gata hittas Tysklands äldsta vinhandel ”Tesdorpf Weinhandel zu Lübeck”, grundad 1678.

Att den ligger där, långt från vinodlingarna i söder, är som så mycket annat i staden ett arv från hansan.

Sekler av vinhandel har satt djupa spår. Det märks framför allt genom ”Rotspon”, rödviner som lagras och fylls på flaska i Lübeck. Traditionen går tillbaka till medeltidens täta handelsförbindelser med södra Frankrike.

Innanför den skeva tegelfasaden driver Carl Tesdorpf i dag familjeföretaget i tolfte generation. Redan som barn extrajobbade han med att klistra vinetiketter på flaskor.

– Rotspon har följt mig hela livet så 1975 gick jag och 12 andra vinhandlare samman för att skydda begreppet. Vi enades om att vinet måste vara franskt, komma på fat och fyllas på flaska här, säger Carl Tesdorpf.

Endast flaskor som uppfyller dessa kriterier får säljas som ”Lübecker Rotspon”.

Men det finns inte ett Rotspon. Varje vinhus köper in vin och skapar sin egen blandning.

Tesdorpfs Rotspon innehåller vin från Bordeaux eller området kring Perpignan. Efter sex månaders lagring i Frankrike kommer vinet till Lübeck där det lagras på fat eller flaska ytterligare 6–9 månader.

– Tillsammans med odlarna i Frankrike blandar vi en cuvée med upp till sex olika druvor. Cabarnet franc, cabarnet sauvignon och ofta merlot, säger Carl Tesdorpf.

Förklaringen till att det uppstått en vinkultur i just Lübeck hittas under marken. Inte i form av ”terroir”, utan den mjuka jorden.

– På medeltiden innehöll vin mer tanniner och syra så lagringen var väldigt viktig, säger Manuel Mack.

Han är oenolog på H.F. von Melle, en annan av stadens traditionsrika vinhus.

Den sandiga marken gjorde det enkelt att gräva vinkällare. 1220 öppnade den första under rådhuset och med tiden skulle det bli många fler.

– Det var en stor fördel. Köpmännen kunde köpa enorma mängder ungt vin och förädla här, säger han.

Lübeck blev en knutpunkt för vinhandeln mellan södra och norra Europa. Under en tid hade staden även monopol på handeln med Skandinavien.

Vinet som dracks uppe hos oss var med andra ord ofta Rotspon från Lübecks källare.

Till skillnad från de fattiga franska vinbönderna kunde Lübecks köpmän unna sig träfat i hög kvalitet, något som kan ha bidragit till ytterligare förädling. För enligt legenden lyckades de få ut det bästa av vinet. Sjöresan samt det fuktiga och milda klimatet under lagringen i Lübeck ansågs gynna smaken.

I dag berättas gärna historien om hur Napoleons soldater föredrog Rotspon framför det egna vinet under ockupationen av staden 1806.

– Det finns många anekdoter men som fackman måste jag säga att det nog mest är en fin historia. Klimatet är bra här, men det är det också i Bordeaux, skrattar Manuel Mack.

Än i dag hittas inte mindre än 15 välsorterade vinhus i staden. Flera av dem erbjuder egen Rotspon från 50 till 200 kronor flaskan.

– Det är inte illa men innan kriget fanns 70 vinhandlare med egen Rotspon. Det lagrades miljontals liter och halva innerstaden var full av rödvin, säger Manuel Mack.

Vinet kommer inte längre i träfat lastade på segelskepp utan i ståltankar med lastbil. Men det viktiga är att den månghundraåriga traditionen lever vidare efter dagens moderna förutsättningar.

– När du köper en flaska Rotspon får du inte bara en flaska franskt rödvin utan ett stycke historia. Berättelsen om hur de hanseatiska handelshusen fyllde flaskor med vin och spred dem i världen, säger Carl Tesdorpf.

Mariakyrkan och rådhuset från 1200-talet är med sina ­kaféer och restauranger den naturliga mötesplatsen i Lübeck.

Vinhandeln H F von Melle från 1853 är en av Lübecks många adresser för vinintresserade.

Under rådhuset finns vackra historiska träfat för lagring av vin.

När du köper en flaska Rotspon får du inte bara en flaska franskt rödvin utan ett stycke historia .

Carl Tesdorpf driver Tysklands äldsta vinhandel i tolfte generationen.

Den medeltida delen av Lübeck finns på Unescos världsarvslista.

”Rotspon” är lågtyska och kan översättas till ”rött träspån”. Ordet anses komma från att vinet färgade träfatens inre rött.

Vinet i ”Lübecker Rotspon” måste vara franskt och kommer ofta från Bordeaux, men också Bourgogne eller Languedoc-Roussillon.

De vanligaste druvorna är merlot, cabarnet sauvignon, cabarnet franc.

Resa dit

Bil: via Öresundsbron till Danmark och vidare med färjan mellan Rødby och Puttgarden som är 90 km norr om Lübeck.

Tåg: Från Köpenhamn avgår fem direkttåg till Lübeck dagligen. Restid fyra timmar, enkelbiljett från 320 kronor (249 DKK).

Flyg: Germanwings och SAS flyger direkt från Stockholm till Hamburg sex dagar i veckan från 1040 kronor tur och retur.

Czech Airlines flyger direkt från Göteborg till Hamburg sex dagar i veckan från ca 1 600 kronor tur och retur.

Resan från Hamburg till Lübeck tar 45 minuter med bil eller tåg.

Boende

Hotel Anno 1216: Designhotel i innerstaden inhyst i ett hus från 1600-talet fyllt av stuckaturer, oljemålnigar och barocka möbler. Moderna ljusa rum och ekologisk frukost, dubbelrum från 1600 kronor natten. hotelanno1216.de

Zur alten Stadtmauer: Prisvärt familjedrivet hotell i centrum där rummen på övervåningarna har utsikt över takåsarna. På sommaren även pool på inner­gården. Dubbelrum inklusive frukost från 900 kr/natt. hotelstadtmauer.de

B&B Hotel Lübeck: Enklare nybyggt kedjehotell vid tågstationen strax utanför innerstaden. Alla rum med luftkonditionering, tv och badrum. Dubbelrum utan frukost från 600 kronor natten.

Restauranger

Wullenwever: I ett hus från 1585 erbjuder stjärnkocken Roy Petermann högklassig trerättersmeny inklusive dryck för 110 Euro. En stjärna i Guide Michelin. wullenwever.de

Ratskeller zu Lübeck: Stadens första vinkällare under rådhuset hyser i dag stadens mest kända restaurang. Klassiska nordtyska rätter som matjes och lapskojs. I lokalen står historiska träfat för lagring av Rotspon. Huvudrätt 10-20 Euro. ratskeller-zu-luebeck.de

Blockhouse: Tysk stekhuskedja med prisvärda kötträtter och sallader. Barnvänligt och med utsikt mot den historiska stadsporten Holstentor. Huvudrätter 7-15 Euro. block-house.de/