Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Här är skönaste vätterrundan

Kantad av ängar och svarta skogar ligger Sveriges näst ­största sjö Vättern. Kristallklar och kall, trolsk och vacker, har den inspirerat diktare och målare. Följ med på en tur längs dess stränder.

text och foto: mats holmberg

1 Askersund

myllrande bryggliv

Idyllisk sommarstad vid Vätterns norra spets. Träkåkar och kullersten och trevliga fik. Myllrande bryggliv. Hör du rytmiska toner över stan är det sannolikt en jazzfestival. www.askersund.se

2 Forsvik

göta kanals vagga

Här inleddes byggandet av Göta kanal år 1811. Slussen – kanalens första – är ännu i gång. Kvar finns också den välbevarade bruksmiljön med anor från medeltiden. Missa inte det sevärda industrimuseet. www.forsvik.com.

3 Karlsborg

ett mäktigt försvar

Tung och trumpen vilar Karlsborgs fästning på sina minnen. Detta var det mäktigaste försvarsverket i 1800-talets Sverige, och Karlsborg var tänkt att bli landets reservhuvudstad i händelse av krig. Fästningsmuseet bjuder på guidade turer.

4 Hjo

levande bisamhälle

Livlig sommarstad i trakten av det för sitt veckoblad berömda Grönköping. Sekelskiftesvillor med snickarglädje. I Wettern Live Museum bjuds ungarna på bl a experimentverkstad och ett levande bisamhälle. www.hjo.eu.

5 Habo kyrka

en psykedelisk dröm

Öppna porten till Habos träkatedral från 1700-talet, och träd in i en psykedelisk dröm. Väggar och valv täcks av färgsprakande, burleskt naiva målningar med högt underhållningsvärde. Kyrkkaffe serveras i grannhuset.

6 Jönköping

tändsticksstaden

Jönköpings historia stavas i mångt och mycket ”tändstickor”. Stans tändstickor erövrade världen, och ”Jönköping” blev synonymt med uppfinnaranda och välstånd. Epoken skildras i den gamla fabriksbyggnad där alltsammans började. 
www.jonkoping.se.

7 Gränna

polkagrisens hem

År 1859 fick den nyblivna änkan Amalia Eriksson staden Grännas tillstånd att tillverka så kallade polkagrisar, och resten är historia. I dag är polkagrisar en storindustri i Gränna. Övrigt att beskåda är bl a ett Andréemuseum och en idyllisk stadsmiljö. www.grm.se

8 Visingsö

perfekt sommarö

Solig, lummig, idyllisk: Visingsö mitt i Vättern är den perfekta sommarön. Hyr gärna cykel och trampa runt i den grönskande friden. 
www.visingso.net.

9 Rökstenen

märklig runsten

Vikingen Vämod dog i krigståg, och hans far Varin lät resa minnesstenen i östgötska Rök. Det är världens mest omfattande och Sveriges kanske märkligaste runsten. Ett litet museum förklarar dess bakgrund.

10 Omberg

vacker vandring

Svart och mäktig tronar Omberg över Vättern. Här växer sällsynta orkidéer bland barr- och bokskogar. Vackra vandringsstigar leder mot toppen, med vidunderlig utsikt över slätter och sjö.

11 Rogslösa

magnifikt smide

Heda, Väversunda, Rogslösa och många andra: Östergötlands kyrkor tillhör Sveriges främsta kulturskatter. Missa inte dörren i Rogslösa – en uppvisning av magnifik smideskonst från 1100-talet.

12 vadstena

kloster i idyll

Idyll och medeltid, kullerstensgator och en väl bevarad stadskärna. Här inrättade den heliga Birgitta sitt nunnekloster, och här lät Gustav Vasa bygga ett försvarsslott. Rådhuset från 1400-talet är ännu i bruk. Missa inte det gulliga leksaksmuseet i skuggan av slottet.

13 Motala

tre kilometer strand

Motala har ett radiomuseum och ett motormusem, men dess kanske främsta sommarattraktion är Varamon – nordens största insjöbad med tre kilometer sandstrand.

14 Övralid

fika i 1700-talsstuga

Högt över Vätterns östra strand lät skalden Verner von Heidenstam bygga sin sista bostad. En bit från den strama vita byggnaden ligger fiket Farfarsstugan från 1700-talet med prisvärda mackor och smårätter samt vid­underlig utsikt över Vättern.

15 Medevi brunn

hälsobrunn i bruk

Nordens äldsta hälsobrunn uppfördes i Medevi, och den är ännu i bruk. Tvättäkta brunnsliv, med konserter, grötlunk och ­vattendrickning. Ett museum som påminner om svunna tider.

16 Bastedalen

njut i kinaparken

Exotiska tempel, porlande vattenfall, utsökta växtarrangemang – är detta Kina? Nej, men Bastedalens kinapark ett stenkast från Vättern. Här kan man njuta, ströva eller bara ta det lugnt och varva ned.

17 hammarsundet

skärgårdscharm

Den som hinner titta ut genom bilrutan från bron över Hammarsundet får en aning om skärgårdens charm, men ännu bättre är att hyra kajak eller segelbåt. Utflyktsbåtar från Askersund på sommaren.

nästa vecka

DN Resor guidar runt pittoreska Mälaren.