Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 06:00 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/resor/miljovanligt-pa-natet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Miljövänligt på nätet

Nu kan resenärerna välja miljöbästa boendet på chartersemestern. Fritidsresor är först med en lista som visar hur bra de olika hotellen är på avloppsrening, sopsortering med mera. I vår följer flera bolag efter. Hellre hotell Thipuray Guesthouse än alternativen Sailom och Sirin för den som tänker åka till Hua Hin i Thailand. Och avgjort mycket hellre hotell El Fuerte Miramar på Costa del Sol framför Eden Roc. Åtminstone för den som bryr sig om miljön på resmålet. Från i fredags finns det möjlighet för charterresenärerna att börja lägga miljöaspekter på sitt val av boende.

Fritidsresor har under hösten sänt ut enkäter med 13 frågor till samtliga sina hotell för att få veta hur långt de kommit i miljöarbetet. Frågorna har handlat om avloppsbehandling, energibesparing, avfallshantering och sortering, användning av miljöanpassade rengöringsmedel med mera. Resultatet finns nu utlagt på nätet i form av procentsatser som visar hur stor andel av miljöfrågorna som respektive hotell klarar av helt eller delvis.

Hotell Thipuray Guesthouse når en siffra på 88 procent medan Sirin stannar på 58. På Costa del Sol är skillnaden än större. Hotell El Fuerte Miramar säger sig klara hela 92 procent, Eden Roc bara 8.

Bra miljövärden behöver inte betyda dyrt hotell. Även med begränsad plånbok går det att välja för miljön. Thipuray Guesthouse är billigare än mellanklasshotellen Sailom och Sirin som ligger sämre till miljömässigt. På Teneriffa når trestjärniga Bellavista 85 miljöprocent medan lyxigare Golf Resort klarar 12.

Till att börja med kommer dessa uppgifter att finnas med bland den övriga miljöinformationen på Internet (www. fritidsresor.se, sedan knappen Fritidsresegruppen och Reko resande). På sikt är det meningen att de ska placeras vid respektive hotellpresentation, då med en symbol som anger hur omfattande miljöarbetet är.

Hittills är det mest vintersäsongens hotell som finns listade, men en hel del information om sommarens boende har också kommit in. En del hotell saknar uppgift, vilket betyder att de inte svarat på enkäten.

- Det här är ett bra steg, säger Lottie Knutson, informationsdirektör på Fritidsresegruppen. Men det behövs en starkare efterfrågan hos resenärerna för att driva arbetet vidare. Ju större efterfrågan desto lättare blir det att få hotellen att haka på miljötänkandet.

En sammanställning av svaren visar att 90 procent av hotellen säger att de behandlar avloppsvattnet, dock inte på vilket sätt, 77 procent att de använder någon form av energibesparande system och 85 procent att de helt eller delvis rengör med miljöanpassade städprodukter. I vissa fall lite överraskande höga siffror.

- Visst finns det en risk att hotellen både över- och undervärderar sina insatser, säger Lottie Knutson. Det handlar om kulturskillnader. Men i alla kontrakt som vi numera skriver ingår en miljöklausul som visar hotellen hur vi vill ha det. De kvalitetskontroller som genomförs omfattar också miljön.

Konkurrenterna Ving, Always och Spies ligger också långt framme med ett system som ska kunna ge resenärerna än mer detaljerad information om hur miljöarbetet sköts på resmålen. 2 500 hotell har på plats frågats ut i 30-talet miljöpunkter och dessa svar ska under våren bli tillgängliga för säljarna i första omgången i de egna butiker. Först ut blir Vings butik i Nacka.

Reseköparna kommer till och med att kunna välja ut de områden som de själva tycker är viktigast, till exempel biologisk avloppsrening, solceller och avfallssortering. Och vips ska dataprogrammet kunna tala om vilket hotell som är bäst på just dessa punkter. Är man bara mer allmänt engagerad för miljön utgår sökningen från fem förprogrammerade punkter som bolagen valt ut.

För närvarande finns inga planer på att lägga ut denna information på nätet. Däremot går det att hitta det 50-stegsprogram för miljön som nu ska införas på alla Ving Resort, Always Garden och Spies Sunclub hotell.

Sunwinganläggningarna har redan kommit långt med ett 100-punktsprogram och Fritidsresors Blue Village-anläggningar arbetar efter Världsnaturfondens rekommenderade miljöprogram.

Apollo ligger fortfarande långt efter i miljöarbetet.

Brita Svedlund

brita.svedlund@dn.se

08-738 14 94

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt