Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Minigolf för pirater i alla åldrar

Glöm malätna, söndertrampade filtmattor. Runt om i Sverige växer minigolfbanor fram som du aldrig sett dem förut. Lukas, Wilmer och Emil testade piratgolf i Västerås och slog sig över vattendrag och genom döskallar.

Trodde du att minigolf bara är gröna banor med hål? Tänk om. De senaste åren har det hänt massor i branschen och så kallad äventyrsgolf är den nyaste trenden, en blandning mellan minigolf och bangolf som spelas på banor med olika teman. Fantasirikedomen är stor. I USA kan till exempel hårdrockare spela på en Kiss-bana som givetvis slutar med att man skjuter upp bollen längs basisten Gene Simmons långa tunga och in i munnen. I Cancun, Mexiko, finns en inomhusbana som mer påminner om ett laserdisco där alla banor lyser i neonliknande färger.

Här i Sverige finns det äventyrsgolf, även kallat upplevelsegolf, från norr till söder och strax utanför Västerås hittar vi en piratbana som pryds av en stor döskalle, som tagen ur Fantomen. Men det är något annat i banan som får våra tre provspelare åtta och tio år att skrika rakt ut:

– Flotten!

– Flotten!!

– Flotten!!!

Flotten går över ett vattendrag mitt i banan. Det visar sig att det är lika roligt att leka med Flotten på banan, som att spela på den.

– Vanlig minigolf är nästan inte ens kul, bara gräs och kanske ett träd bredvid. Piratgolfen är både lek och spel! Det finns en massa kul att göra mellan hålen, säger Lukas Nilsson.

Här i Västerås fanns det tidigare ett tiotal vanliga minigolfbanor på filtmattor men de håller successivt på att bytas ut mot roligare varianter i takt med att fler hakar på äventyrstrenden. Piratgolfen är inne på sin fjärde säsong och lockar både barnkalas till gapskrattande kvinnor som slår sig fram på de tolv banorna, till exempel till ett utedass vars dörrar öppnas när bollen ­rullar under huset och visar ett skelett som sitter och uträttar sina behov. Men den dag som vi är här möter vi en man med sträng uppsyn som hyschar åt oss varje gång han ska slå. Han har uppenbarligen blandat ihop disciplinen som råder på en vanlig 18-hålsbana med den här lekfulla platsen.

Piratgolfbanan är anpassad för funktionshindrade och varje bana har en lätt och en svår väg att gå. Intill finns ett litet glasskafé och toaletter. Ett tips är att ta med ombyte, även skor, eftersom det för de flesta barn är oemotståndligt att hoppa in bakom de två vattenfallen som strömmar ut genom jättedöskallens ögon och blöta ner sig.

Barnen enas om ett betyg. Det blir en fyra, på en femgradig skala.

Piratgolf

Tema: Spela över broar och genom berg, förbi döskallen och piraterna. Dra dig med hjälp av flotten över bäcken.

Var: Hälla, Västerås.

Pris: Vuxna 60 kr, barn 40 kr (upp till 12 år). www2.hallagolf.se

Fler annorlunda minigolfbanor

50-tal

Tema: Skjut dig tillbaka till 50-talets glada dagar! Varje hål föreställer en låt, till exempel ”Rock around the clock” där banan går runt ett klocktorn och ner på en green utformad som en urtavla. Allt till tidstypisk musik.

Var: Laserdome Actioncenter, Skövde.

Pris: Vuxna 60 kr, barn 40 kr (upp till 12 år). laserdome-skovde.se

Söderhavet

Tema: Söderhavsmiljö med höga palmer, vattenfall, blommor och vackra stengångar.

Var: Pite havsbad, Piteå.

Pris: Vuxna 50 kr, barn 30 kr (upp till 12 år). www.pite-havsbad.se

Havet

Tema: Lär dig om fiskar och havets djur samtidigt som du spelar bland naturtrogna modeller av dem och skyltar som beskriver arterna.

Var: Havets hus, Lysekil.

Pris: Vuxna 60 kr, barn 45 kr (5–17 år), barn under 5 år gratis.

www.havetshus.se

Örebro

Tema: Spela genom stan i miniatyr. Bland annat finns en kopia av slottet som är så stor att det rymmer en av banorna.

Var: Gustavsviks camping, Örebro.

Pris: Vuxna 50 kr, barn 35 kr (upp till 12 år). www.gustavsvik.se

Stockholm

Tema: Lär dig om stans mest kända platser som Globen och stadshuset medan du tar en golf­runda inomhus.

Var: Tele2 arena, Stockholm.

Pris: Vuxna 100 kr, barn 60 kr (upp till 12 år).

www.tolvstockholm.se