Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 06:38 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/resor/operan-drar-ut-i-landet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Operan drar ut i landet

I sommar finns 125 möjligheter att lyssna till Verdi, Mozart och Haydn ute i landet - från Ystad i söder till Rättvik i norr.

Om sommaren flyttar operan ut från institutionerna och drar in på borggårdar, in i slottssalar, gamla landsortsteatrar och gigantiska stenbrott över hela Sverige för att möta en sommarledig, nyfiken och delvis annorlunda publik.

Den publiken är ofta semesterklädd, ibland inte särskilt van vid opera, men alltid full av iver att finna något som kan ge laddning åt ett avstressat, mottagligt känsloliv.

På sommaroperan blandas människor på resa med en hemmapublik, som på vintern kanske har 30 mil till närmaste operahus, men som nu kan cykla till en föreställning. Faktum är att rent numerärt överväger publiken från närområdet, men det ligger alldeles bestämt något av sommaräventyr, av resa på jakt efter stimulans åt själen, över sommaroperans landskap.

Visst finns det en "sekt" eller ett nätverk, som skannar av landet på jakt efter operakickar. Men det finns också de som drivs av genuin upptäckarglädje och som vill ta till sig något nytt, som kanske blir en livslång bekantskap.

För såväl de redan invigda som för de nyfikna har vi gjort en sammanställning av landets alla sommaroperor, med sammanlagt 125 föreställningar från Ystad till Rättvik.

Det ligger något magiskt i dessa möten mellan en ljus, svensk, blommande sommarkväll och en operas blodfulla, välljudande känsloutlevelse från sydländska sammetsnätter. Något återhållet, lätt vemodigt, vilar över svensk sommar. Men det är ju också om sommaren som passionerna flödar i detta land. Det är som om vi måste förföras av ariorna och musiken från Sevilla och Venedig för att visa våra känslor .

Alla de nio spelplatser som vi redovisar är unika på ett eller annat sätt. Flera kan göra anspråk på att vara Sveriges - ja, världens - äldsta teater i sitt slag. Andra är märkliga därför att de är en entusiastisk persons eller grupps verk, och inte skulle existerat utan deras insatser.

Om man börjar med Vadstena är det inte för att förringa någon annan, men den är ett glänsande exempel på vad en blixtrande ingivelse och uthålliga insatser kan skapa. Ingrid Rappe, känd sånglärare, steg en sen eftermiddag i slutet av 50- talet in i Bröllopssalen på Vadstena slott. Den badade i ett vackert skimmer från den nedgående solen över Vättern, och i det ljuset drabbades hon av idén: Här ska man spela opera.

Sedan 1964 verkar nu Vadstenaakademien, och man spelar på två platser i den lilla staden, som är fullproppad med historiska sevärdheter, från Birgittaklostrets dagar och framåt.

- Hela staden borde bli ett världsarv.

Så citerar dagens eldsjäl, Astrid Lande, en riksdagsman som nyligen besökte akademin.

Förutom i slottet spelar man i Vadstena gamla teater, en klenod i trä från 1825, som klarat sig från eldsvådor bland annat för att en pater vid klostret under en lång tid satte stopp för skådespelandet där.

Teatern har varit en plantskola för de mest lovande sångartisterna i landet. Listan över artister som utvecklats där för ett stipendium på mat och husrum är lång, och en stjärna som Anne Sofie von Otter är bara ett exempel.

Traditionen är att spela ett äldre verk och ett nyproducerat: I sommar är det "Bassiano" av Carlo Pallavicino från 1683 som står för traditionen. Det är en både galen och allvarlig komedi från 1680-talets Venedig. Den bjuder på i operasammanhang oundvikliga och komplicerade förvecklingar och handlar om det eviga problemet att göra en kvinna lycklig.

Det nyskrivna verket är en operaversion efter Eyvind Johnsons roman "Strändernas svall", som handlar om en hjältes, Odysseus, hemkomst. Musiken är skriven av Reine Jönsson och librettot av Magnus Carlbring.

Ett annat slott vid en än större sjö är Läckö på Kållandsö i Vänern. Det är också en borg byggd av Vasakungarna.

Där spelar man i sommar för femte året i rad opera, och i år liksom i fjol är det Joseph Haydn som står för musiken. Stycket heter "La vera costanza" eller "Trohetens pris". Det skrevs cirka 1770 och detta är dess Sverigepremiär.

Det är en frodigt verk med hemliga bröllop, riskerad tronföljd och intriger som får en att både skratta och bita på naglarna. På Läckö spelar man på borggården, under bar himmel.

Sveriges sydligaste sommaropera spelar man i Ystad. På anrika Ystads teater uppför man Mozarts "Trollflöjten", som bör vara ett säkert kort. Ambitionen är att fortsätta både nästa och nästnästa sommar med Mozartoperor: "Figaros bröllop" respektive "Don Juan".

Skåne är Sveriges mest tätbefolkade region, och därtill fyllt av turister och sommarboende. Därför kan man hålla sig med lyxen av två sommaroperor. Skånska operan spelar på inte mindre än elva platser - de flesta skånska slott. Stycket man uppför är en av operalitteraturens klassiker - "Barberaren i Sevilla" av Gioacchino Rossini. Den handlar om förvecklingarna kring greve Almavivas kärlek till Rosina. Ambitionen är att nå en bredare publik och sprida operan utanför den, i operaledningens ögon, rätt begränsade krets som vanligen ser och hör opera. "Operakonst med folklig inriktning" är valspråket.

Grannlandskapet Blekinge håller sig i år också med sommaropera. Den spelar i Bastion Aurora, en del av Karlskronas världsarvsmiljö. Där, liksom på Skånska operan, ger man sig i kast med "Barberaren i Sevilla". De ambitiösa lär ha chans att kolla in båda versionerna.

Stockholmsregionen ståtar med tre sommaroperor. Det är de båda storheterna Drottningholmsteatern och Confidencen vid Ulriksdal samt Jahnkeoperan som spelar på Stadshusets borggård.

Särskilt Drottningholmsteatern, med sitt världsunika teatermaskineri, brukar ha ordet om sig att det är omöjligt att komma över biljetter.

- Det är betydligt överdrivet, försäkrar man dock på Drottningholm. Man inleder säsongen med "Julius Caesar" av Georg Friedrich Händel och avslutar med ett av operalitteraturens mest slitstarka verk, "Cosí fan tutte" av Mozart.

På Confidencen ges också Mozart i sommar: "Enleveringen ur seraljen". Det är en uppsättning som görs av Folkoperan.

I Stockholms stadshus på borggården, och mitt i turistströmmarna som drar genom staden, ger Jahnkeoperan, ledd av Thomas Jahnke, en version av Verdis "La Traviata" som Jahnke gett namnet "Kameliadamen".

Operan går i sommar inte norr om Rättvik, men där finns den i Dalhalla i inte mindre än två operor av Giuseppe Verdi: "Macbeth" och "La Traviata".

Tyvärr ger man bara fyra föreställningar - varav två är gästspel av Tallinnoperan. "Vi har inte råd till mer" säger man i Dalhalla. I gengäld kan det före detta stenbrottet svälja över 4 000 personer vid varje föreställning.

Utrymmet här ger inte möjlighet att presentera alla som sjunger, dirigerar och spelar på tjugotalet scener över hela Sverige. Men varje uppsättning görs av professionella medverkande med glöd och klass, och det bör bli opera med inlevelse och upplevelse var man än sätter fingret på kartan i sommar.

Nils-Erik Ekstrand

reseredaktionen@dn.se

08-738 11 99

Fakta/sommaroperor

Confidencen, vid Ulriksdals värdshus i Stockholm:

"Enleveringen ur seraljen" av

W A Mozart 29 juni-29 juli.

Bokning på 077-170 70 70 eller 08-85 60 10.

Dalhalla, 7 km från Rättvik: "Macbeth" av Giuseppe Verdi

9 och 11 augusti, "La Traviata" av G Verdi 16 och 18 augusti. Bokning på 0248-79 72 00.

Drottningholmsteatern:

"Julius Caesar" av G F Händel 21 juni-7 juli, "Cosí fan tutte" av W A Mozart 22 juli-5 augusti. Bokning på 077-170 70 70.

Jahnkeoperan, på borggården, Stockholms stadshus: "Kameliadamen", en version av G Verdis "La Traviata" 20-29 juli. Biljetter köps vid entrén.

Bastion Aurora vid Kungsbron

i Karlskrona: "Barberaren i

Sevilla" av Gioacchino Rossini 16-29 juli.

Bokning på 0455-30 34 90.

Läckö slott, på Kållandsö norr om Lidköping: "Trohetens pris" av Joseph Haydn 6-28 juli. Bokning på 031-13 13 00.

Skånska operan: "Barberaren i Sevilla" av G Rossini 20 och 21 juli på Krapperups slott, Kalmar slott 24 juli, Trollenäs slott 26 juli, Christinehofs slott 27 och 28 juli, Bäckaskogs slott 31 juli, Val- fisken i Simrishamn 1 augusti, Immanuelskyrkan i Halmstad 3 augusti, Smygehuk 4 augusti, Malmöhus 6-18 augusti. Bokning på 040-18 75 95 och lokala turistbyråer.

Vadstena: "Bassiano" av Carlo Pallavicino 28 juni-16 juli (på teatern), "Strändernas svall" av Reine Jönsson 27 juli- 13 augusti (på slottet). Bokning på 0143-150 37.

Ystad teater: "Trollflöjten" av W A Mozart 28 juni-15 juli. Bokning på 0411-57 71 91.

Operorna ges inte varje dag under de angivna tidsperioderna.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt