Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 22:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/resor/resfakta-kuba-resa-dit-air-canada-air-france-cubana-air-europa-aeroflot-och-iberia-flyger-till-kuba/

Resor

Resfakta Kuba
 Resa dit:Air Canada, Air France, Cubana, Air Europa, Aeroflot och Iberia flyger till Kuba. Eftersom flyg omfattas av USA:s handelsembargo får man resa via Kanada, Spanien eller Frankrike. Pris för en tur och retur-biljett mellan 4 000 och 10 000 kr. Fritidsresor, Apollo och Ving har charter till Havanna, Varadero och Jibacoa från knappt 12 000 kr/två veckor. 
Högsäsong:december–juni
Bo:Boendet i Casa Particulares är som Rum & frukost fast i privata hem. Endast de med tillstånd får hyra ut. Pris mellan 200 och 400 kr/pers. För en extra kostnad erbjuds ofta både frukost (mycket frukt – ca 40 kr) och middag (ofta gris eller kyckling med ris, bönor och mycket grönsaker – ca 100 kr).
Boka på casaparticular.org. Populära turistorter är 10–20 procent dyrare än mindre orter.
Resa runt med buss:Bussbolaget Viazul riktar sig till turister och håller internationell standard. Andra mindre bussbolag är billigare men krångligare att boka. Det måste ibland ske på bussterminalen dagar innan avgång. Kolla i god tid om det finns platser för just den dag ni vill resa. Bokningen på plats sker genom ett avancerat lappsystem – och är inte datoriserad. Annars ska det gå via hemsidan viazul.cu. Prisexempel: Havanna till Santiago 550 kr (14 timmar).
Visum:Krävs för EU-medborgare och kostar 500 kr. Ordnas på Kubas ambassad i Stocksund norr om Stockholm eller per brev.Eller gå in på hemsidanemba.cubaminrex.cuoch klicka dig fram till Sverige. 
Övrigt:Det kommunistiska Kuba har två officiella valutor, konvertibla peso, CUC, och nationella peso, CUP som saknar värde utanför Kuba. Den konvertibla peson 
används i stället för den amerikanska dollarn, först och främst i turist­näringen men den har också fått större spridning i samhället. 
På turistanläggningar fungerar även dollar, euro och en rad andra valutor. Växling av dollar till CUC beläggs med en avgift på 10 procent.
Lästips:Thomas Gustafssons ”Kuba” (Carlssons) ger en bred ingång till historia och kultur.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in