Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Vandring i dinosauriernas fotspår

Disneyfilmer och datoranimerat

i all ära. Men den som söker äkta dinosauriedramatik bör ge sig ut i Europa. Där kryllar det

av upp till 230 miljoner år gamla fossila dinosauriespår.

+++

Redan under 1800-talets mitt upptäcktes fotspår av iguanoden - en dinosaurie som levde för 144-97 miljoner år sedan. Sir Arthur Conan Doyle skrev om upptäckten i sin bok "En försvunnen värld" från 1912. Under de senaste årtiondena har forskningen kring dinosauriespåren tagit ny fart och nya fyndplatser upptäcks ideligen. Många fynd av fossila fotspår ligger i svårtillgängliga bergsområden medan andra enkelt nås med bil eller till fots. Följ med till några av de intressantaste och mest lättillgängliga fyndställena i Europa.

Brontosauriespår i tyskt stenbrott

Från Bad Essen, strax öster om Osnabrück i Tyskland, följer man en 15 kilometer lång vandringsled fram till ett stenbrott strax utanför Barkhausen.

Där, på en bergvägg i stenbrottet, finns 150 miljoner år gamla fotspår som härrör från en 25 meter lång fyrbent brontosaurie samt en tvåbent teropod.

Reproduktioner av spåren kan även beskådas på det naturhistoriska museet i Osnabrück.

Utmed dinosaurieleden finns avgjutningar av fotavtrycken samt modeller av de dinosaurier som lämnat fotspår till eftervärlden.

Friluftsmuseet är öppet året om och inträdet är gratis. En guidebok finns att köpa lokalt. För mer information kontakta Kurföreningen i Bad Essen, tel: 0049-5472 94920. Temapark med modeller

Dinosaurieparken i Münchehagen - en av Europas mest utvecklade dinosauriefyndställen - är en paleontologisk nöjespark som varje år drar till sig cirka 150 000 besökare. Här kan man företa sig en 2,5 kilometer lång vandring genom tiderna, där varje tidsperiod illustreras av en djurmodell i originalstorlek. Totalt finns över 100 dinosauriemodeller - den största 45 meter lång. Halvvägs längs leden finns de äkta 130 miljoner år gamla dinosauriespåren. De cirka 250 fotspåren som härstammar från sauropoder och teropoder skyddas av en stor glashall.

I dinosaurieparken ordnas även utställningar samt aktiviteter för barn. Man kan till exempel gräva upp ett 25 meter långt dinosaurieskelett eller göra egna dinosauriemodeller i lera.

Parken, som ligger strax väster om Hannover, har öppet dagligen kl. 10-18. Inträde till parken är 10 DM för barn och 13 DM för vuxna. Kontakta parken för mer information, tel: 0049-5037 2075 eller www.dinopark.de.

400 fotavtryck av sauropoder

I ett stenbrott norr om Lommiswil, nära staden Solothurn i Schweiz, finns ett av Europas största fynd av dinosauriespår. Här finns inte mindre än 400 fotavtryck, varav de största är över en meter i diameter. Avtrycken härstammar från sauropoder, förmodligen 20-30 meter långa brachiosaurier. Totalt nio spårserier - det längsta cirka 90 meter långt - visar hur djuren strövat omkring vid strandkanten. Spåren, som uppstod för cirka 140 miljoner år sedan, kan ses från en besöksplattform. Stenbrottet ligger på 20 minuters promenadväg från tågstationerna Oberdorf eller Lommiswil. Avgjutningar av spåren finns på det naturhistoriska museet i Solothurn.

Kontakta Jurabergens turistbyrå för mer information, tel: 0041-32 493 64 66.

Äldsta fynden av sauropodspår

Ett av de vackrast belägna och historiskt mest intressanta fynd av dinosauriespår ligger i Lavini di Marco, utanför Rovereto, nära Trento i norra Italien. Där finns sauropodspår samt ett flertal olika teropodspår som härrör från yngre juratiden. Hittills har cirka 350 fotavtryck upptäckts. Sauropodspåren är cirka 200 miljoner år gamla och räknas därmed till Europas äldsta. Fyndstället ligger i en nationalpark för alpina blommor.

Området är dessutom känt som ett av andra världskrigets stridsfält. Från Rovereto följer man skyltarna till "Ossario di Castel Dante". Där följer man Strada degli Artiglieri (Artillerivägen) som leder till dinosauriespåren. Från parkeringsplatsen är det en 15 minuters promenad till spåren.

Utanför Museo Civico i Rovereto finns modeller av de dinosaurier som gett upphov till spåren i Lavini di Marco. Både här och på naturhistoriska museet i Trento finns information om fynden. Museo Civico organiserar även guidade utflykter till spåren. Ring museet, tel: 0039-464 43 90 55, för mer information om dessa.

36 spårserier av teropoder

I Riojaprovinsen 200 kilometer nordost om Madrid finns ett av de spårtätaste områdena i Europa. Här kan man följa Ruta de los Dinosaurios som börjar vid Munilla och Enciso och slutar i området kring Cornago, Igea och Gràvalos. Cornago (även känd som Los Cayos) är en av de mest kända fyndplatserna. Här finns totalt 36 olika spårserier som i huvudsak lämnats av teropoder. I Enciso finns även ett paleontologiskt centrum. Kartor och information kan erhållas bland annat från den mycket hjälpsamma turistinformationen i Logrono. Tel: 0034-941 26 06 65.

Världens längsta sauropodspår

I Portugal finns fem fyndställen med dinosauriespår som blivit klassade som nationalmonument. Det äldsta av dessa upptäcktes så sent som 1994.

De mest spektakulära fynden utgörs av två spårserier, 142 meter respektive 147 meter långa. Det sistnämnda anses vara världens längsta fynd av sauropodspår och tillika världens längsta spår från mellersta juratiden. Fyndstället ligger i stenbrottet Pedreira do Galihna nära pilgrimsorten Fatima, och kan besökas mellan april och september.

Öppettiderna är 10-12.30 och 14-20. För mer information, kontakta turistbyrån i Leiria, tel: 00351-244 82 37 73.

Stegosauriespår på bondgård

Ett av de mest intressanta fynden i Frankrike finns på en kalkstenshäll framför bondgården La Gironette i Corgnac sur l´Isle 40 kilometer norr om Périgueux i Dordogneprovinsen. Upptäckten gjordes 1995. Hittills har 50 fotspår från en stegosaurie samt två teropoder upptäckts.

Fyndstället kan besökas efter överenskommelse mellan 2 juli och 3 september, tel: 00335-53 62 10 73. Reproduktioner av spåren finns på dinosauriemuseet i Esperaza, söder om Carcasonne. Museet har många dinosauriefynd och är väl värt ett besök.

Cecilia Leideman Bäck

resebilagan@dn.se

08-738 11 99

Fakta/dinosauriespår

Dinosaurierna strövade omkring vid strandkanten och lämnade spår i det blöta kalkslammet.

Spåren torkade och täcktes med alger. Detta förhindrade att spåren förstördes när de på nytt översköljdes med vatten.

I de nedsjunkna fotspåren lagrades nya skikt av kalkslam. Trycket som därigenom uppstod gjorde att slammet under årens lopp förstenades och trycktes längre och längre ned.

När bergen bildades höjdes skikten med fotspåren upp igen. Genom bergens förvittring har spåren åter blivit synliga.

Fakta/dinosaurier

Sauropoder: Väldiga växtätande dinosaurier med lång hals och fyra elefantliknande ben. Till gruppen hör brontosaurierna och brachiosaurierna. De sistnämna kunde bli 18 meter höga och väga upp till 75 ton.

Teropoder: Köttätande dinosaurier som gick på bakbenen, varav tyrannosaurus rex var en.

Stegosaurier: Sex till åtta meter långa, fyrbenta, växtätande dinosaurier, vars främsta kännetecken är de breda trekantiga plattorna som löpte i en dubbel rad längs ryggen.

Iguanodon: Växtätande fyrbent dinosaurie tillhörande gruppen anknäbbsdinosaurier.