Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Björn Elgerd. ”Jag slogs av hur mycket jag kände igen från min egen uppväxt”

Édouard Louis våldsamma uppväxtroman ”Göra sig kvitt Eddy Belleguele” blev unisont hyllad. I höst tolkar Björn Elgerd den homosexuella huvudpersonen som tvingas fly sin hatiska hemby.

Vad är Eddy för person?

— Eddy känner att något växer inom honom, ett sätt att vara som bara kommer. Men han fattar att det inte är okej i omvärlden han lever i. Då försöker han så mycket det bara går att bli så macho som möjligt. Att passa in för att få finnas till. Och för att skydda sig från våld. När han märker att det inte fungerar så blir han tvungen att fly.

Varför ville du spela honom?

— Jag slogs av hur mycket jag kände igen från min egen uppväxt i en by på 150 pers i Dalarna. Fobin, fotbollen, ensamheten, våldet. Folk som skriker bög i korridoren. Paniken över att inte passa in. Och hur jag började gömma den jag egentligen är.

— Boken hjälpte mig att fatta saker. Det där helikopterperspektivet, att den tar upp klassamhälle, patriarkat, heteronorm och tvåkönsnorm. Att ingen i sig har gjort saker med avsikt, utan att det finns ett sociologiskt sammanhang som människors beteende beror på. Så när jag hade läst boken kände jag att det är en berättelse jag vill göra.

Föreställningen spelas på en ungdomsscen, vad hoppas du att de som ser den ska ta med sig?

— Att det inte finns några vinnare i ett patriarkat. Om du har någonting inom dig, som du tror är fel men som egentligen känns rätt, då är det rätt. Det är inte dig det är fel på. Du är inte ensam.

— Om föreställningen kan leda till att besökarna tar med sig en strukturell analys så är jag lyckligast i hela världen.

”Göra sig av med Eddy”, premiär 28/9. Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.