Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 08:01 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/scenvar/som-drom-var-den-vacker-att-fa/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Som dröm var den vacker att få

Vad händer när ideologier möts och kolliderar, när den enes utopi är den andres dystopi? Nu undersöker Folkteatern Gävleborg i ett jättelikt projekt om de gemensamma drömmarna ens finns kvar.

Det är valår i Sverige och det kommer att märkas på flera scener runt om i landet. Folkteatern Gävleborg tar steget fullt ut och söker upp sin publik över hela länet, på skolor, i samlingssalar, i bibliotek och kyrkor med en turnerande scenkonstfestival om drömmar och demokrati.

– Vi bjuder in publiken till samtal och fika, föredrag och debatter. Vi flyttar helt enkelt in på en ort och har med oss fyra urpremiärer – tre teaterföreställningar och en konsert, berättar Kajsa Isakson, en av Folkteaterns tre konstnärliga ledare.

– Vi vill göra något som påverkar alla människor i vårt län och inspirera till nya möten och nya tankar.

Hur hänger drömmar och demokrati ihop?

– Det är viktigt för människor att drömma, att våga och hoppas. Det blir så tydligt när det är valår.

Bland urpremiärerna märks ”Utopier” av Erik Uddenberg, i regi av en av landets just nu mest hyllade regissörer, Natalie Ringler.

”Utopier” handlar om ett Furrykonvent, där unga klär ut sig i djurkostymer och därigenom har möjlighet att vara någon annan, eller skapa sig själv, bortom fördomar och förväntningar.

”Broderskap” av Jens Peter Karlsson, i regi av Henrik Dahl (från Teater Tribunalen) handlar om två arbetarklassbröder, där den ene blir alltmer högerextrem.

SAD Symphony är en symfoni av drömmar, kroppar och röster av koreografen och regissören Tove Sahlin tillsammans med hennes kompani Shake it Collaborations.

Även konserten ”Drömkväde” är ett samarbete, där en kvartett från Gävle Symfoniorkester möter riksspelmannen Görgen Antonsson.

Under januari och februari har skådespelare och producenter rest runt på de olika orterna för att samtala med publik och konstnärer. Vad vill de göra?

– Det har kommit upp flera konkreta idéer, några vill göra en fotoutställning på sin ort, andra har efterfrågat ett rullande bibliotek.

Omställning Gävle kommer att ha en föreläsning om hållbar mat, och Unga mot rasism smider planer.

– Uppsättningarna tar upp teman som vår tids fördomar, rasism, människors lika värde och rätten att vara sig själv. Just nu puttrar det överallt. Det viktiga är att prata med varandra, att inte tystna, säger Kajsa Isakson.

Den 8 mars är det invigningsmingel, den 9 mars premiär och sedan ska festivalen besöka orter från Hofors i söder till Nordanstig i norr fram till 27 maj.

”Drömmar och demokrati”, premiär 9/3. Folkteatern Gävleborg.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt