Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 23:38 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sondag/dolly-parton-musik-film-musikal-och-nojespark/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Dolly Parton - musik, film musikal och nöjespark

Dolly Rebecca Parton föddes i en enrumsstuga i Sevier County, Tennessee den 19 januari 1946. Hon är nummer fyra i en syskonskara som så småningom skulle komma att utökas till tolv barn.

Dolly komponerade låtar innan hon kunde skriva och läsa. Vid tio års ålder uppträdde hon redan professionellt i både lokal radio och teve i grannstaden Knoxville. Hennes familj ägde då ännu inte någon teveapparat.

Dagen efter att den artonåriga Dolly tagit sin high school-examen flyttade hon till Nashville för att satsa på en artistkarriär. Den första dagen i staden mötte hon asfaltsläggaren Carl Dean som hon äktade två år senare. Paret är fortfarande gifta.

Det stora genombrottet kom 1967 då Dolly påbörjade sin medverkan i countrystjärnan Porter Wagoners populära tv-show. Duons framgångsrika samarbete skulle komma att pågå fram till 1974 då Dolly valde att gå sin egen väg. I samband med uppbrottet skrev hon klassikern ”I will always love you” till Porter Wagoner.

Dolly har gett ut över sextio studioalbum. Hon har sålt över hundra miljoner skivor. Det album som har sålt bäst är ”Once Upon a Christmas” som hon gjorde tillsammans med Kenny Rodgers 1984. Den singel som har bäst försäljningssiffror är Parton/Rodgers-duetten ”Islands in the stream” . Förutom denna låt är det ”Here you come again” och ”9 to 5” som har rönt störst framgångar på topplistorna.

Dolly har gjort ett flertal roller inom film och tv. De mest framgångsrika filmer hon medverkat i är i tur och ordning ”9 to 5” (1980), ”Blommor av stål” (1989) och ”Det bästa lilla horhuset i Texas” (1982). Hon har två Oscarsnomineringar för bästa filmlåt för ”9 to 5” respektive ”Travelin´ Thru” . Den senare låten är från filmen ”Transamerica” som hade premiär 2005.

1986 slogs portarna till Dollys nöjespark Dolly­wood upp i hennes födelsetrakt Smoky Mountains. Sedan 1988 driver hon även Dixie Stampie som är en kedja av showrestauranger. Dessutom äger Dolly musikförlag, skivbolag och produktionsbolag för film och tv-serier.

Dolly har mottagit otaliga priser och utmärkelser. Till de mest prestigefyllda hör sju grammystatyetter samt en egen stjärna på the Hollywood Walk of Fame. Hon har även fått en ros döpt efter sig. 2006 blev Dolly Parton utsedd till ”Årets Pitebo” trots att hon aldrig besökt Piteå.

Dolly har skrivit musik och texter till den kommande musikalen ”9 to 5” som beräknas ha premiär i Los Angeles under hösten för att därefter gå upp på Broadway nästa vår. Musikalen bygger på filmsuccén med samma namn. Titelspåret från senaste skivan ”Backwoods Barbie” kommer att ingå i musikalen och framföras av Doralee, den rollkaraktär som Dolly spelade i filmen. Dolly själv kommer dock inte att göra någon av rollerna i musikalen.

Dollys Backwoods Barbie-turné hade premiär i Pittsburgh den 22 april. På fredag den 13 juni intar turnésällskapet Stockholm Stadion. Dagen efter spelar Dolly på Malmö Stadion. Därefter väntar turnéstopp i Danmark, Norge, Holland, Irland, och olika delar av Storbritannien. I augusti fortsätter turnén i USA.

Källor: www.dollymania.net och www.dollypartonmusic.net. Boken ”Dolly Parton. En smart blondin” av Stephen Miller. Tryckt turnéprogram från 2007. CD-häfte från albumet ”Ultmate Dolly Parton” .

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt