Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 18:07 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sondag/halsofragan/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

HÄLSOFRÅGAN

MAIJA RUISNIEMI OCH INGER ÖHLUND SVARAR PÅ LÄSARNAS FRÅGOR

Är det bra att äta en bit vanlig jäst varje dag mot oren hud

Vad har jäst för näringsinnehåll

Tuija

SVAR: Bakjäst med levande jästceller används, förutom till matlagning och bakning, också som huskur i hudvården och anses vara lämplig vid fet och oren hy. Jästen blandas i det fallet i något örtutdrag (örtte) och smörjs på huden. När jästmasken har torkat tvättas den bort med vatten. Behandlingen upprepas vid behov eller en gång i veckan.

Inom komplementär medicin rekommenderas dock inte bakjäst för invärtes bruk, eftersom bakjästen anses kunna försämra symtomen vid olika svampinfektioner och försämra balansen av mikroorganismer i tarmen.

Näringsjäst (öljäst) är en biprodukt från ölbryggning och anses ha många positiva effekter. I näringsjästen har jästceller dödats med värme. Jäst innehåller zink och järn samt i mindre mängder andra mineral- och spårämnen, viktiga B-vitaminer (också B-6, men inte B-12) samt aminosyror (sexton olika). Jästen innehåller dock inte A-, E- eller C-vitamin. Näringsjäst i maten anses vara bra för hår, naglar och hud.

MAIJA RUISNIEMI, SJUKSKÖTERSKA, ÖRTSPECIALIST

Hur kan det komma sig att kokkaffe är mer ohälsosamt än bryggkaffe

Det har något med kolesterol att göra tror jag. Är det för att kaffet upphettas mer

Kaffemoster

SVAR: I kaffebönan finns det fettämnen som kan påverka blodfetterna och höja kolesterolvärdet i blodet. I kokkaffe blir det mer av dessa fetter än i bryggkaffe eftersom en del av fettämnet stannar i kaffefiltret. Det är framför allt i Norrland som vi är storkonsumenter av kokkaffe men även espresso kan likställas med kokkaffe. Förändrade kaffevanor torde bara ge marginella effekter på kolesterolvärdet men även små förändringar kan ha stor betydelse. Därför tycker jag att det är bättre att välja bryggkaffe.

Förutom att det påverkar blodfetterna har kaffe en blodtryckshöjande effekt. Sedan finns det ju positiva effekter med kaffe, det är uppiggande genom sin påverkan på centrala nervsystemet. Vissa forskare menar att det finns antioxidanter i kaffe som kan ge skydd mot cancer, och andra forskare har visat på samband mellan hög kaffekonsumtion och lägre risk för diabetes typ II.

INGER ÖHLUND, DIETIST

Fråga våra experter om hälsa

Rekommendationer under rubriken "Fråga om hälsa" svarar respektive expert för. Louise Bolme, allmänläkare. Karin Engström, friskvårdskonsulent, Johan Starre, naprapat. Maija Ruisniemi, sjuksköterska, örtspecialist. Inger Öhlund, dietist.

Skriv till: DN Söndag, 105 15 Stockholm. Fax: 08-738 15 97, E-post: sondag@dn.se

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt