Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 04:20 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sondag/jag-vantar-fortfarande-pa-den-arligaste-texten/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

”Jag väntar fortfarande på den ärligaste texten”

Rapparen Timbuktu repeterar inför en spelning i barndomsstaden Lund. DN Söndag följde honom en upptagen dag.

Hälsogröt framför datorn

12.21 I en trappuppgång i stadsdelen ”Möllan” i centrala Malmö ekar det av livejazz på orgel. Ljudet kommer från Jason Diakité ”Timbuktus” lägenhet. Inne i vardagsrummet äter han hälsogröt framför datorn. I dag väntar två spelningar som kommer att hålla honom vaken till långt in på natten. Han ska spela på ”Bananfesten”, en kvartersfest i hans barndomstrakter i grannstaden Lund, sen på nattklubben Babel i Malmö tillsammans med Titiyo och bandet Damn.

– Jag måste äta den här gröten varje dag för att komma i gång. Det är bovete, fiberhavre, linfrö, hampafrö, solrosfrö, dadlar och bär. Och så pressar jag min egen juice, i dag blev det äpple, morot, ingefära och citron. Min grönsakscentrifug är den dyraste, men överlägset bästa, hushållsapparat jag någonsin köpt!

Cigarrett till lyssningen

12.50 Timbuktu tänder en cigarrett och sätter sig på vardagsrumsbordet. Han lyssnar igenom en låt som han just fått med e-post. Tidigare i veckan spelade artisten Promoe och Timbuktu in en låt om EU-valet tillsammans. Han ringer upp Promoe.

– Jag har lyssnat på den nu, känns gött som fan det där, skitfett. Men när den mixas måste refrängen lyftas lite, nu är det ingen förändring i beatet. Lite breakes och drops så att det händer någonting. Fan va fett!

Låser lägenheten

13.47 Efter en dusch och ytterligare några cigarretter låser Timbuktu lägenhetsdörren. På väg till studion, där han ska repetera inför kvällens framträdanden, köper han nya cigaretter och en caffelatte. Han stannar till vid kontoret på vägen till studion och hälsar på kollegerna, ingen går miste om en ordentlig omfamning och handklapp.

– I dag är en galen dag, konstaterar Timbuktu. Det brukar vara lite mindre att göra, men det går ju i vågor det där.

Väntar i studion

14.40 I den perfekt 60-tals­inredda musikstudion, som ligger på promenadavstånd från kontoret, blir det en hel del väntan. Timbuktu dricker kaffe med socker och röker cigarretter innan det blir hans tur att repetera med bandet Damn. De har spelat tillsammans sedan 2002 och är ordentligt samspelta. De diskuterar låtar och utformning på låtarna.

– Den var ganska go, men ska vi köra lite tajtare?

– Det är en ny basgång här.

– Vad ska vi köra på Bananfesten? Ska vi köra ”Himmelen”?

– Ja gamla ”Himmelen” i så fall, vi höftar banangrejen lite.

Titiyo anländer

16.13 Sångerskan Titiyo kommer i taxi till studion för att repetera med Damn. Hon ska också medverka på konserten på klubben Babel i kväll.

Bandet och Timbuktu tar paus när hon kommer. Ett kakpaket flyger upp på bordet. De har spelat tillsammans flera gånger tidigare och ser fram emot kvällen, stämningen är hög. Timbuktu känner Titiyos lillebror Cherno Jah och de umgicks mycket för några år sen.

– Du är faktiskt lite som en lillebror för mig, säger Titiyo.

Saltar pizzan

16.20 Det blir en bit pizza med champinjoner, som Timbuktu saltar innan han viker ihop den och äter över pizzakartongen.

– Jag har nyss upptäckt sushi, så det är egentligen min favoritmat just nu, avslöjar han.

Möter pappa

16.45 – Kom, ta jackan så ska vi göra nåt kul! Utbrister Timbuktu plötsligt.

Han går ner på gatan och några kvarter bort möter han upp sin pappa Madubuko Diakité i en före­ningslokal. De kramar om varandra och Timbuktu sätter sig bredvid sin pappa i en korgstol.

I lokalen hålls ett seminarium för att fira att antologin ”Afrikansksvenska röster”, där både Timbuktu och hans pappa medverkar med texter. Diskussionen kommer in på mänskliga rättigheter.

– Det här har Jason växt upp med varje dag vid köksbordet, berättar Madubuko Diakité som forskar om migration på Raoul Wallenberg institutet i Lund.

– Ja, det har alltid varit viktigt att göra sin röst hörd och stå upp för det man tycker, säger Timbuktu och berättar att texten i boken handlar om det utanförskap som han kände under uppväxten i Lund:

– Att vara afrikansksvensk har format mig som person. Jag hade svårt att hitta tillhörighet. Mina föräldrar är amerikaner, mamma är vit och pappa är svart. Jag var varken svart, vit eller amerikan. Mellanskapet har format mig, förvirrat mig, det gav en känsla av rotlöshet. Hela skolgången var svår, jag blev ofta retad och slogs.

Till slut gick det så långt att han isolerade sig. Han började känna sig bitter och utgick från att folk hatade honom.

– Men jag fick lära mig att älska mig själv. Det har lett till att jag nu känner mig säker på vem jag är och att det är okej att vara annorlunda. Kanske gör jag det jag gör idag för att få bekräftelse, ”se mig, älska mig”.

Middag ute

18.55 På stammisstället GreenMago, som ligger nära Timbuktus lägenhet, beställer han som alltid nummer 25; Wokad kyckling med grönsaker och ris. Han sitter på uteserveringen med solen i ryggen och hälsar på var och varannan som passerar.

Timbuktus låtskrivande sker ofta sena nätter då han skriver för hand i små block.

Många av hans texter är självupplevda och börjar ofta med ett ord eller en fras som han försöker hitta rätt rytm till.

– Man försöker vara så ärlig som möjligt. Men det är inte alltid lätt att öppna upp sig helt. Jag väntar fortfarande på den ärligaste texten.

Soundcheck på klubb

21.17 Dags för soundcheck inför kvällens spelning på nattklubben Babel i centrala Malmö. Alla instrument kopplas in och bandet instruerar ljudteknikern noga hur det ska låta.

Timbuktu har hunnit vara hemma i lägenheten efter middagen för att byta om. Han har ny skjorta och skor. Bandet har kommit in med all utrustning mycket senare än planerat och nu är tiden knapp för att hinna med spelningen på Bananfesten i Lund.

– Vi måste hinna åka till Lund också, säger Timbuktu, det kommer att bli uppror om vi inte kommer. Jag får åka själv i värsta fall.

Alla in i minibussen

21.50 I sista minuten åker hela bandet i en minibuss till grannstaden Lund. Flera av medlemmarna i Damn och Timbuktu har själva växt upp i området Östra Torn och minns Bananfesten från sin egen uppväxt. Timbuktus mamma Elaine Bosak finns på plats bakom scenen och mor och son hinner byta några ord innan det är dags att gå ut på scenen. När de går in i det fullpackade tältet på kvartersfesten skriker alla. Barnen längst fram sjunger med i alla texter.

– I love you Timbuk, du är fan bäst!! skriker en liten kille som tar kort med telefonen och visar sina kompisar.

Inför sista låten dör plötsligt all el till instrumenten och det får bli allsång och en akustisk version av ”The botten is Nådd” som final.

Tillbaka till Malmö

23.20 Bandet hoppar åter in i den vita minibussen och åker mot Malmö igen. Alla är uppjagade efter spelningen och den entusiastiska publiken.De pratar minnen från uppväxten, vem som var galen, vem man skulle akta sig för och vem som åkte kundvagn rakt in i ett hus. Bandet samlas nere i källaren på klubben för att ladda inför spelningen och spika låtlistan.

Kliver upp på scenen

01.40 Både Damn och Titiyo gör bejublade framträdanden innan det är dags för Timbuktu att kliva upp på scenen. Timbuktu rör sig över scenen och svetten rinner. Publiken dansar, ropar och sjunger med i flera av låtarna.

Hänger i logen

03.20 Timbuktu varvar ner med bandet och några kompisar i logen efter spelningen. De blir kvar efter det att klubben har stängt.

Somnar på svarta lakan

04.30 Tidningen Adbusters råkar ligga framme på sängen hemma i sovrummet och får bli det sista som Timbuktu läser innan han somnar på sina svarta lakan.

Marina T Nilsson

är frilansjournalist

Andreas Pastor

är frilansfotograf

sondag@dn.se

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt