Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 13:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sondag/sa-sager-experterna-om-boken-carl-reinhold-brakenhielm-professor-i-empirisk-livsaskadningsforskning/

Nyheter

Så säger experterna om boken Carl-Reinhold Bråkenhielm, professor i empirisk livsåskådningsforskning vid Uppsala universitet:– Det hela är en moralisk inställning: vi betalar sjukvården via vår skattesedel så i solidaritetens namn bör vi leva ett hälsosamt liv. Men ska vi skuldbelägga enskilda människor för en kulturell och social process? Jag ser en hård, krävande moral i denna hälsoextremism. Vad gör man när man åldras och blir sjuk? Var finns våra guruer då?Andreas Eenfeldt, allmänläkare i Karlstad sedan 10 år som också driver hälsobloggen Kostdoktorn.se:– Vissa delar i boken framstår som flum – oljebad för tungan och liknande. Men annars verkar det vara en vettig diet, det är i princip stenålderskost med minskning av mjöl- och mjölkintag. Men man bör inte utesluta mjölk helt. Att sluta äta socker och mjöl kan man komma långt på, om man inte är rädd för fett. Att vi äter för mycket socker är ett stort problem.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in