Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Therese Grankvist: ”Jag ville inte att partyt skulle ta slut”

Med namnet Drömhus blev hon i slutet av 90-talet popstjärna i Sverige. Efter en karriär på tomgång flög hon vidare och levde ett intensivt liv som klubb­drottning i London. Nu har Therese Grankvist hittat sig själv bortom ­diskoljusen och gör sig redo för en ny comeback. ”Kabbala gav mig jättemycket, men det var en slump att det blev min väg in i det andliga. Jag tillhör ingen viss religion, utan är intresserad av olika läror.” ”Jag var smal som en sticka för att jag dansade så mycket. Jag kunde lätt dansa åtta timmar i sträck. ’Live fast, die young’ var mottot de åren.” ”Det var något som tändes där i mig. Att det var ett sådant här liv jag skulle ha. Att hela tiden vara på väg.”

På dansgolvet i Londonklubben The End spelas hård, pumpande housemusik. En vanlig kväll här brukar ett hav av lättklädda människor dansa så mycket att deras svettiga halvnakna kroppar skapar kondens som rinner nerför de vinröda sammetstapeterna.

Den här kvällen har Therese Grankvist tagit över stället. Året är 2007, hon fyller 30 år och har bjudit in över 500 personer för att fira födelsedagen. Den sista stora festen.

I slutet av 1990-talet blev Therese känd för svenska folket under artistnamnet Drömhus. Med danshittar som ”Vill ha dig” och ”Stjärna på himmelen” blev hon en av det sena 1990-talets mest omskrivna svenska popstjärnor.

Men det är här, i London, som den internationella musikkarriären tar fart. I flera år har hon uppträtt på de största nattklubbarna i London, Ibiza och Miami. Där bland de bländande discoljusen hittar hon ett hem och vill aldrig att festen ska ta slut.

Men den här kvällen gör den det på The End. När solen går upp har Therese lämnat festen och står nu på sin säng i det trevåningshus som hon hyr i Elephant & Castle. Hon tänker: ”Jag älskar mitt liv, men detta var mitt sista party. Jag behöver något mer i livet och nu tror jag att jag har funnit det.”

Sedan faller hon baklänges ned i sängen och somnar.

Det har gått åtta år sedan Therese flyttade till London, sex år sedan 30-årsfesten. När hon nu, hösten 2013, susar genom Londonnatten i en bil med nedfällt tak utbrister hon plötsligt:

– Var det inte där som The End låg?

Hon pekar på vad som i mörkret ser ut som en halvfull indisk restaurang i slutet på Shaftesbury Avenue. Hon vänder sig mot vännen Niclas som sitter i förarsätet.

– Minns du hur vi alltid brukade gå dit och festa, Niclas? Nu är det stängt och ersatt av ännu en restaurang. Jag säger då det, en era är över.

Therese är på väg till det radhus i stadsdelen Kennington Oval som hon delar med Niclas och hans partner Romano. Radhusen i brunrött tegel med vita staket och rosa blomstrande buskar ser ut som en lugn idyll mitt i världsstaden.

– För ett par år sedan var det otänkbart för mig att bo någon annanstans än i London, men nu vet jag inte längre. Världen ligger framför mina fötter.

Therese fick sin första publik som sexåring varannan fredagseftermiddag på Lingmerts buss mellan pappa i småländska Nässjö och mamma i Stockholm. Tillsammans med storasystern Ingela gjorde hon denna fyra timmar långa bussfärd i flera år sedan föräldrarna hade skilt sig och Therese mamma hade flyttat till huvudstaden.

– Det var fruktansvärt jobbigt för mamma att lämna oss barn i Nässjö, men livet där räckte inte för henne. Hon försökte få pappa att flytta med, men han ville inte. Han var en inbiten Nässjöbo och var nog lite rädd för den stora staden, säger Therese i dag.

På bussen lånade hon chaufförens mikrofon och började sjunga barnvisor för sina medresenärer. Storasyster Ingela gick samtidigt runt på bussen och samlade in pengar i en mössa efter varje sång.

– Min syster blev som min manager. Hon som annars alltid bad mig att hålla käften för att jag sjöng hela tiden tyckte att det var skitbra att jag tjänade pengar där på bussen. Vi hade alltid värsta bufferten och kunde stanna på Fenix värdshus på vägen och käka pommes frites.

De extra pengarna betydde även mycket för Therese av en annan anledning. Redan vid sex års ålder hade hon förstått att hennes pappa hade svårt att få ekonomin att gå ihop.

Han hade gift om sig och arbetade som möbelsnickare hemma i Nässjö. Ett yrke som skulle komma att få hård konkurrens när industritillverkade möbler blev allt mer populära på 1980-talet.

– Han arbetade 63 timmar i veckan. Jag minns det för vi hade en gång som läxa att ta reda på hur länge våra föräldrar arbetade och min pappa jobbade mest av alla. Det var alltid svårt att få ihop till hyran. Jag hörde det på bråken han och min styvmamma hade. Paniken i deras röster. Men vi klarade oss alltid.

När Therese var 13 år följde hon i mammans fotspår och flyttade till Stockholm. Hennes föräldrar hade insett att sången var det hon älskade så de sökte plats på musikskola åt henne i huvudstaden.

– Sådana möjligheter fanns inte i Nässjö. Och även om vi då hade fått det bättre ekonomiskt tänkte jag ändå på min pappa och att det skulle bli en belastning mindre för honom om jag flyttade. Men det var oerhört jobbigt att lämna honom.

Therese minns hur hon satt på tåget till Stockholm med en liten blomkruka i knät. Resten av sakerna hade redan skickats upp till det nya hemmet. Nu hade hon tagit ett sista farväl till livet i Nässjö.

– För första gången fick jag lämna något bakom mig för att börja på nytt. Det var något som tändes där i mig. Att det var ett sådant här liv jag skulle ha. Att hela tiden vara på väg.

När Therese var 16 år hade mikrofonen på bussen mellan Nässjö och Stockholm bytts ut mot en riktig studiomikrofon. Hon hade efter att ha sjungit in en TLC-låt på skivbolaget Sonys telefonsvarare fått spela in några demos.

Bland annat samarbetade hon med låtskrivaren Jörgen Elofsson, som senare skulle skriva hitlåtar till Britney Spears, Kelly Clarkson och Celine Dion.

– Han försökte skaffa ett skivkontrakt till mig, men jag hade så otroligt bråttom och orkade inte vänta på att han skulle fixa en deal åt mig.

Hon hade hört att Dr Alban letade efter bakgrundssångerskor till sitt skivbolag Dr Records och sökte sig dit.

Några veckor senare fick hon erbjudande om att tillsammans med två producenter bilda den nya popgruppen Drömhus.

– Jag gick bara med på det för att jag hade blivit lovad att få hålla mig i bakgrunden. Jag trodde att jag skulle kunna gömma mig bakom solglasögon på skivomslaget och inte få så mycket uppmärksamhet. Men sedan fick de andra två medlemmarna sparken och helt plötsligt var bara jag i fokus.

Varför ville du inte vara i centrum?

– Som åttaåring kunde man ha placerat mig på scenen och jag hade bara kört, men med tonåren hade jag blivit mer självmedveten. Det kändes som att jag inte hade tillräckligt med erfarenhet. Jag var en osäker tonåring som plötsligt kastades in på scenen.

Drömhus lättillgängliga danslåtar passade in i det sena 1990-talets musikscen där artister som La Cream, E-Type och Paradisio regerade på topplistorna. Den tredje singeln ”Vill ha dig”, en cover på Freestyles 80-talsdänga, sålde guld redan första veckan.

Therese stjärnstatus cementerades ytterligare när hon 1999 deltog i Melodifestivalen med bidraget ”Stjärna på himmelen”. Hon kom på andra plats efter Charlotte Perrellis ”Take me to your heaven” som senare skulle vinna Eurovision Song Contest.

– Jag som mest hade velat försvinna in i mängden fick tänka om. När framgångarna kom var det inte som att jag satt och grät i ett hörn. Men allt med Drömhus var så hektiskt, jag turnerade non stop och hann knappt känna efter vad jag ville med musiken.

När skivbolaget år 2000 ville skriva kontrakt för en tredje skiva tackade Therese nej. Hon ville slippa skivbolagstyglarna och försöka hitta sitt eget uttryck. Hon hade alltid drömt om att göra housemusik på engelska och bli stor utomlands. Hon hittade en kreativ partner i producenten Klas Wahl och tillsammans spelade de under två år in plattan ”Acapulco”.

– Alla varnade mig för att jag skulle bli sågad och att folk inte skulle fatta den nya musiken. Men efter Drömhus kände jag att jag behövde hitta mitt eget sound. Annars var det ingen idé för mig att vara artist längre.

”Acapulco” innehöll några mindre hitsinglar i form av ”Monkey” och ”I need somebody” när den kom ut 2003, men gjorde annars inget större avtryck. Therese hittade snart skivan i butikernas reahögar.

– Jag visste att det skulle bli svårt att introducera mig i en ny tappning på ett nytt språk. Det var en stor förändring och på den tiden fanns det ingen scen för housemusik i Sverige. Men när det inte gick som jag hade tänkt mig kändes det som en smäll i magen.

Efter att gått runt ”bitter” hemma i Sverige, med skulder som växte och en karriär på tomgång, kom räddningen en dag i form av ett mejl. Therese hade några månader tidigare skrivit och spelat in två låtar ihop med den svenske producenten Stonebridge. Nu skulle deras låt ”Put ’em high” släppas som singel och det brittiska skivbolaget ville att hon skulle komma till London och göra promotion i tre månader.

Therese blev lovad en lägenhet och 6 000 kronor i veckan. ”Hallelujah!”, tänkte hon och tog farväl av sin styvpappa Göran, som precis hade skaffat en lägenhet till henne.

– Han var så trött på mig. ”Nu händer det!” skrek jag till honom. Han var nog mest lättad över att slippa betala min hyra.

Ni verkar ha en speciell relation, du och din styvpappa?

– Han älskar mig och har gjort jättemycket för mig, men han tycker fortfarande att jag inte har gjort något särskilt med mitt liv. Han och mamma tycker att jag borde skaffa mig ett riktigt jobb.

Hur känns det?

– Äh, de tillhör en generation där man arbetade nio till fem på samma arbetsplats hela livet. Musiken är det som gör mig lycklig och det hoppas jag att de också förstår.

”Put ’em high” blev en stor succé och nådde sjätte plats på brittiska singellistan. Den efterföljande singeln ”Take me away” hamnade även den på topptiolistan.

Therese levde plötsligt drömmen och turnerade världen runt. Hon fann snart ett hem bland laserljusen, housemusiken och de svettiga dansande kropparna på nattklubbar i världens partystäder.

– När jag inte uppträdde så åkte jag till den klubb mina vänner var på. Jag var smal som en sticka för att jag dansade så mycket. Jag kunde lätt dansa åtta timmar i sträck. ”Live fast, die young” var mottot de åren.

Hur mådde du av det?

– Jag har alltid varit en klubbtjej. Det var där jag ville vara. Jag gick ut för att det var det enda som betydde något. Men efter ett tag ville jag inte att partyt skulle ta slut. Då började en tomhetskänsla komma. Vad skulle hända när festen tog slut?

Inom klubbkulturen är droger vanliga, hur var det för din del?

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte har experimenterat med några kemikalier i mina dagar. Det går ju inte att festa så hårt som jag gjorde utan droger. Det är inget som jag har skyltat med, men heller inte förnekat, säger Therese och tillägger:

– Drogkulturen i London är utbredd och myndigheterna verkar helt ha tappat kontrollen. Det är lika vanligt att folk tar droger som att de dricker alkohol. Men för mig är allt det där i det förflutna.

På en gigantisk snurrande cd-skiva stod Therese och sjöng ”Don’t you believe you need love to survive?” inför över tre miljoner tv-tittare. Året var 2007 och Therese deltog i Melodifestivalen tillsammans med housegruppen The Attic.

Från en sjukhussäng i Jönköping, omgiven av hela sin familj, såg Therese 60-årige pappa Anders sin dotter uppträda för sista gången. Han som annars hade svårt att hålla sig vaken längre stunder släppte inte tv-skärmen med blicken.

En vecka senare dog han i sviterna av lungcancer.

– Han var min största supporter och hade rest runt med mig under Drömhus-tiden, för att han tyckte det var kul. Att få stå på scen en sista gång för hans skull betydde allt för mig. Jag sket i vilken placering jag fick, jag kommer alltid att se det framträdandet som väldigt speciellt.

Efter dödsfallet var Therese orolig för sina två småsyskon och försökte finnas där för dem så gott hon kunde. Det var först när hon återvände till London igen som hennes egen sorgebearbetning kunde börja.

– Pappa var världens mest fantastiska och speciella person för mig. Jag kände ett otroligt djupt band till honom. Att sörja honom har tagit tid och det går väldigt mycket upp och ned. Men nu kan jag tänka på honom utan att få panik över att han är borta. Saknaden försvinner aldrig, men jag har förlikat mig med att han faktiskt inte är här.

Pappans död blev ytterligare en anledning för Therese att omvärdera sitt liv. Hon som i många år hade identifierat sig med klubblivet kände allt mer att det inte gav henne något.

– Jag ville inte vara 50 år och fortfarande vara rädd för vad som skulle hända när festen tog slut. Jag kände att jag behövde växa upp och komma underfund med vem jag var bortom discoljusen.

Ända sedan hon var liten hade Therese känt en längtan efter att förstå ”de stora filosofiska frågorna” om var hon kom ifrån och hur världen hängde ihop.

– När jag var liten och låg i sängen för att sova hade jag alltid hundra frågor till pappa när han kom in för att säga god natt. Han visste att han skulle sitta fast där i en timme varje kväll. Jag var en sökare redan då.

Therese kände ett allt större behov av att utforska sin andlighet. Den hade hon känt inom sig sedan barnsben men också ignorerat hela livet.

En dag lyssnade hon på låten ”Isaac” från Madonnas album ”Confessions on a dancefloor” och blev helt tagen av den mansröst hon hörde.

Den tillhörde Isaac Sinwani, en så kallad chevre, lärare inom kabbala. Det är ett religiöst filosofiskt system inom den judiska mystiken som blev allmänt känt när Madonna började studera läran i slutet av 1990-talet

– Jag kände ett starkt behov av att ta reda på var den rösten kom ifrån. Det var som en kallelse. När jag sedan träffade honom på ett välgörenhetsevent var det första jag utbrast: ”You’re the voice!” Efter det blev vi lärare och student.

Under två och ett halvt år gick Therese till kabbalacentret i London. Hon beskriver det som att Isaac Sinwani utifrån ett kabbalistiskt perspektiv svarade på alla de andliga frågor hon hade. Therese fann också en gemenskap med andra som gick till centret och liksom hon hade samma längtan efter att ”förstå hur allt hänger ihop”.

Det finns de som påstår att kabbala har sektliknande drag, vad säger du om det?

– Jag vet att det finns de som tror att det är någon sorts kult, men jag kan inte alls relatera till det. Jag kan bara tala utifrån mina erfarenheter och de är enbart positiva. Det var de mest utvecklande åren i mitt liv.

Vad gav kabbala dig?

– Den gjorde att ett lugn kom in i mig. Det var det tomrummet som jag hade försökt fylla med klubbandet och allt det. Men de materiella sakerna är bara temporära. Jag sökte efter något som varar.

Efter att hennes lärare, Isaac Sinwani, valt att flytta till Israel tog Therese beslutet att lämna kabbalan och fortsätta utforska sin andlighet på egen hand.

– Kabbala gav mig jättemycket, men det var en slump att det blev min väg in i det andliga. Jag tillhör ingen viss religion, utan är intresserad av olika läror. Det jag har insett är att alla läror bara är olika tolkningar av en och samma sak: att vi alla är ett.

Vad ger den insikten dig?

– Jag känner inte längre samma panik över att inte veta. Alltså, jag har fortfarande ingen aning känns det som. Jag har inga svar. De kommer jag söka efter hela mitt liv. Men jag känner mig lugn nu.

På en bakgata till den myllrande shoppinggatan Oxford Street ligger restaurangen Riding House Café. Iklädd rött läppstift och svarta höga klackar sitter Therese nu i en mörkorange lädersoffa för en sällsynt utekväll med sina kompisar Niclas och Romano.

– Numera festar jag bara en gång varje fullmåne ungefär. Jag har ju inte blivit astråkig ändå.

– Men du brukar faktiskt gå och lägga dig klockan nio på kvällen numera. Du har blivit en gammal kärring, säger Romano retsamt.

Therese flyttade för några månader in hos paret i deras radhus i Kennington Oval. Hon övergav sin lägenhet i Notting Hill och dess 20 000 kronors-hyra och placerade alla sina saker i ett förråd för sex månader framåt.

– Anledningen är ju att jag inte vet om jag vill bo kvar i London. Jag älskar staden, men efter åtta år är jag öppen för att flytta någon annanstans. Dessutom vill jag kunna resa en hel del och då är en hög hyra bara onödigt.

Kommer du att flytta tillbaka till Sverige någon gång?

– När jag väl är hemma i Sverige njuter jag av stillheten och tycker det är supermysigt. Men efter ett tag blir det för stilla. Då blir jag påmind om att det var därför jag flyttade till London.

Therese kommer att behöva besöka sitt gamla hemland mer framöver. Hon gör sig redo att släppa nytt material både i Storbritannien och i Sverige i höst. Tanken var att musiken skulle ha släppts redan för två år sedan genom skivbolaget Universal, men det blev aldrig av.

– Vi fastnade i skivbolagskoma där vi bara satt och väntade. Det var jättefrustrerande. Men jag är luttrad. Det har hänt så många gånger tidigare att skivbolag har fegat ur.

Denna gång tar Therese saken i egna händer och startar ett eget skivbolag.

– Jag tycker att det är jättekul att skriva musik och uppträda, men jag känner inte att jag vill kompromissa sönder mig själv bara för att komma någonvart. Jag har släppt kraven på mig själv.

Men du behöver väl tjäna pengar? Hur har du klarat dig i alla dessa år i en så dyr stad som London?

– Jag har tjänat en del på låtarna jag har släppt, genom en del förskott och att jag har gjort spelningar här och där. Ekonomin har gått runt, men det har varit väldigt tufft emellanåt. Ibland har jag funderat på att byta bana. Min mamma vill ju inget hellre. Hon och min styvpappa kommer att tycka att jag har fått ordning på mitt liv först när jag jobbar nio till fem.

Känner du själv stor press att lyckas denna gång?

– Musik är vad jag kan allra bäst. Vad gör jag om inte det här? Vi får se vad som händer. Kanske blir det karriärbyte till slut. Eller så bor jag i New York om ett år. Jag känner mig fri att göra det jag känner för.

Du har inget behov av att hitta en fast punkt och rota dig?

– Mina erfarenheter av att ha flackat runt mellan pappa och mamma som barn, och flytten till London för åtta år sedan, har lärt mig att det inte är farligt att röra på sig och börja om på nytt. Jag älskar det faktiskt. Att ständigt vara i rörelse.

Thereses utforskande av läran kabbala har gjort henne lugn inombords.

Mitt liv i årtal

1990

”Jag lämnar småstaden för storstaden. Väldigt spännande, men också lite vemodigt.”

1998

”Drömhus första singlar släpps och livet blir helt galet och fantastiskt spännande. Jag blir en popstjärna vilket är helt ofattbart för mig då.”

1999

”Är med i Melodifestivalen med ’Stjärna på himmelen’, vilket så klart är megastort!”

2001

”Träffar Klas Wahl som är en av jordens bästa människor. Han pushar, stöttar och hjälper mig att hitta mitt sound och utvecklas som låtskrivare och sångerska på ett nytt språk.”

2005

”Flyttar till London och en ny era av mitt liv börjar: partyeran! Hamnar topp 10 två gånger på Englandslistan. Älskar min nya stad och livet!”

2007

”Ett avgörande år för mig med mycket förändringar. Pappa går bort, jag flyttar närmare naturen i Hampstead och börjar ägna mig åt kabbalastudier.”

2008

”Flyttar tillbaka till stan och London bridge. Reser till Indien för första gången. Det blir början på ett par väldigt förnyande och underbara år med mycket soul searching och självutveckling.”

2013

”Gör mig redo att äntligen släppa den musik jag har arbetat med de senaste åren.”

Född: 2 maj 1977 i Nässjö.

Familj: Mamma och styvpappa, tre syskon, vänner.

Bakgrund: Slog igenom 1997 under namnet Drömhus med hitlåtar som ”Du och jag”, ”I mina drömmar” och ”Vill ha dig” Deltog i Melodifestivalen 1999 med låten ”Stjärna på himmelen” och kom på andra plats. Släppte det engelskspråkiga albumet ”Acapulco” 2003 och ytterligare två singlar 2004. Fick en stor hit i Sverige med ”If only you” tillsammans med Danny Saucedo 2006. Deltog i Melodifestivalen 2007 med housegruppen The Attic och bidraget ”The Arrival”.

Aktuell: Släpper under hösten singeln ”Remedy” och en andra singel följer innan årets slut.

”Therese är en av mina närmsta vänner. Hon finns alltid där för mig oavsett när jag ringer och vad det gäller. Jag kan lita på henne i vått och torrt. Hon har ett hjärta av guld och är alltid omtänksam. Jag har aldrig hört henne säga något illa om någon eller något. Hon ser alltid det goda i allt och alla. På scenen förvandlas Therese till en sexsymbol. Hon är fantastiskt karismatisk och på scen accelererar det ytterligare. Jag hyser en djup respekt för henne”.

Niclas Ekeroth, vän.

”Jag började jobba med Therese sent 90-tal precis efter att hon gått vidare från Drömhus. Vi har jobbat tillsammans från och till sedan dess. Vi har haft turen att skriva några listhits som har gått bra i Storbritannien och i Europa. Therese är jäkligt skojig att jobba med. Det blir mycket skratt och hon är väldigt bra på att imitera ”östgötska”. Hon har också en ”göra snällt”-sida. Hon åker till Indien ibland och delar ut mat till fattiga barn. Jag tror att det är bra då det är något som väger upp eller flyttar fokus från det stora egot som lätt sväller över bland artister”.

Klas Wahl, musikproducent.

”Jag och Therese har en nära relation och kan prata om allt. Min syster är den mest generösa och fina människan jag vet. Hon är alltid ärlig och har oftast en lösning på allt. Hon är också en person som man verkligen kan skratta med. Hon är otroligt rolig. Hon älskade att underhålla redan som barn. När vi åkte buss från pappa i Nässjö till mamma i Stockholm så tog hon micken och sjöng för alla. Jag tyckte att det var otroligt pinsamt först, men det var väldigt uppskattat av alla på bussen så då såg jag möjlig­heten att tjäna pengar på henne!”

Ingela Grankvist, storasyster.