Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Therese Grankvist: ”Jag ville inte att partyt skulle ta slut”

Med namnet Drömhus blev hon i slutet av 90-talet popstjärna i Sverige. Efter en karriär på tomgång flög hon vidare och levde ett intensivt liv som klubb­drottning i London. Nu har Therese Grankvist hittat sig själv bortom ­diskoljusen och gör sig redo för en ny comeback. ”Kabbala gav mig jättemycket, men det var en slump att det blev min väg in i det andliga. Jag tillhör ingen viss religion, utan är intresserad av olika läror.” ”Jag var smal som en sticka för att jag dansade så mycket. Jag kunde lätt dansa åtta timmar i sträck. ’Live fast, die young’ var mottot de åren.” ”Det var något som tändes där i mig. Att det var ett sådant här liv jag skulle ha. Att hela tiden vara på väg.”
Mitt liv i årtal

1990

”Jag lämnar småstaden för storstaden. Väldigt spännande, men också lite vemodigt.”

1998

”Drömhus första singlar släpps och livet blir helt galet och fantastiskt spännande. Jag blir en popstjärna vilket är helt ofattbart för mig då.”

1999

”Är med i Melodifestivalen med ’Stjärna på himmelen’, vilket så klart är megastort!”

2001

”Träffar Klas Wahl som är en av jordens bästa människor. Han pushar, stöttar och hjälper mig att hitta mitt sound och utvecklas som låtskrivare och sångerska på ett nytt språk.”

2005

”Flyttar till London och en ny era av mitt liv börjar: partyeran! Hamnar topp 10 två gånger på Englandslistan. Älskar min nya stad och livet!”

2007

”Ett avgörande år för mig med mycket förändringar. Pappa går bort, jag flyttar närmare naturen i Hampstead och börjar ägna mig åt kabbalastudier.”

2008

”Flyttar tillbaka till stan och London bridge. Reser till Indien för första gången. Det blir början på ett par väldigt förnyande och underbara år med mycket soul searching och självutveckling.”

2013

”Gör mig redo att äntligen släppa den musik jag har arbetat med de senaste åren.”

Född: 2 maj 1977 i Nässjö.

Familj: Mamma och styvpappa, tre syskon, vänner.

Bakgrund: Slog igenom 1997 under namnet Drömhus med hitlåtar som ”Du och jag”, ”I mina drömmar” och ”Vill ha dig” Deltog i Melodifestivalen 1999 med låten ”Stjärna på himmelen” och kom på andra plats. Släppte det engelskspråkiga albumet ”Acapulco” 2003 och ytterligare två singlar 2004. Fick en stor hit i Sverige med ”If only you” tillsammans med Danny Saucedo 2006. Deltog i Melodifestivalen 2007 med housegruppen The Attic och bidraget ”The Arrival”.

Aktuell: Släpper under hösten singeln ”Remedy” och en andra singel följer innan årets slut.

”Therese är en av mina närmsta vänner. Hon finns alltid där för mig oavsett när jag ringer och vad det gäller. Jag kan lita på henne i vått och torrt. Hon har ett hjärta av guld och är alltid omtänksam. Jag har aldrig hört henne säga något illa om någon eller något. Hon ser alltid det goda i allt och alla. På scenen förvandlas Therese till en sexsymbol. Hon är fantastiskt karismatisk och på scen accelererar det ytterligare. Jag hyser en djup respekt för henne”.

Niclas Ekeroth, vän.

”Jag började jobba med Therese sent 90-tal precis efter att hon gått vidare från Drömhus. Vi har jobbat tillsammans från och till sedan dess. Vi har haft turen att skriva några listhits som har gått bra i Storbritannien och i Europa. Therese är jäkligt skojig att jobba med. Det blir mycket skratt och hon är väldigt bra på att imitera ”östgötska”. Hon har också en ”göra snällt”-sida. Hon åker till Indien ibland och delar ut mat till fattiga barn. Jag tror att det är bra då det är något som väger upp eller flyttar fokus från det stora egot som lätt sväller över bland artister”.

Klas Wahl, musikproducent.

”Jag och Therese har en nära relation och kan prata om allt. Min syster är den mest generösa och fina människan jag vet. Hon är alltid ärlig och har oftast en lösning på allt. Hon är också en person som man verkligen kan skratta med. Hon är otroligt rolig. Hon älskade att underhålla redan som barn. När vi åkte buss från pappa i Nässjö till mamma i Stockholm så tog hon micken och sjöng för alla. Jag tyckte att det var otroligt pinsamt först, men det var väldigt uppskattat av alla på bussen så då såg jag möjlig­heten att tjäna pengar på henne!”

Ingela Grankvist, storasyster.