Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/36-lander-vill-kasta-ut-ryssland-fran-os/

SPORT

36 länder vill kasta ut Ryssland från OS

Chefen för svensk antidopning, Matt Richardson, anser att Ryssland bör utestängas från vinter-OS. Antalet länder vars nationella antidopningsorganisationer ställer sig bakom kravet hade på måndagen växt till 36.

Den här veckan gör Wada, den internationella antidopningsbyrån, ett nytt besök i Ryssland för att kontrollera hur landet städat upp i sin verksamhet efter dopningsskandalen som skakade världsidrotten. Inspektionen är ett av de krav som Ryssland måste uppfylla för att kunna få Wadas klartecken för deltagande i vinter-OS, som inleds den 9 februari.

Wada kräver också uppgifter från Rysslands dopningslaboratorium samt att ryssarna godkänner McLarenrapporten, den tvådelade utredning som avslöjade statsstyrd dopning och oöverträffat fusk i samband med OS i Sotji 2014.

I helgen antydde Wadas ordförande Craig Reedie att Ryssland går i rätt rikting för att få Wadas godkännande och även signaler från Internationella olympiska kommittén (IOK) har tolkats som att Ryssland kommer tillåtas vara med i Sydkorea. Matt Richardson, chef för Riksidrottsförbundets antidopningsavdelning, anser att det vore ett misstag.

– Alla vill att Ryssland ska komma tillbaka som idrottsland, men det får inte ske på bekostnad av att man inte fullt ut utreder vad som har hänt. Man kan inte bara blicka framåt och glömma historien för då är det stor risk att den upprepas, säger han.

Sverige var ett av 17 länder vars nationella antidopningsorganisation (Nado) tidigare den här månaden ställde sig bakom kravet på att utestänga Ryssland från OS. På måndagen hade antalet växt till 36 och enligt Richardson är fler att vänta. Huvudargumentet är att det inte kommer att hinna säkerställas att inte de idrottare som ingick i det nationella dopningsprogrammet står på startlinjen i Pyeongchang.

Länderna har fått kritik av Wadaledningen för att man föregår den tidsplan som Wada stakat ut och även de två försenade IOK-rapporter kring Ryssland som väntas bli avgörande för hur IOK, som har sista ordet i frågan, kommer att ställa sig. Richardson säger att även om informationen kring reformarbetet varit knapphändig har han och hans kollegor uppgifter om att avgörande fakta från det ryska laboratoriet inte släppts och att intervjuer med nyckelpersoner inte blivit gjorda.

Något IOK-beslut är inte att vänta förrän Wada sagt sitt i mitten av november och Richardson menar att tiden då är för knapp. Trots att IOK har haft lång tid på sig att utreda frågan riskerar man att hamna i samma stressade situation som inför sommar-OS i Rio 2016.

– Vi är rädda för att man på nytt väldigt sent kommer att säga att det är upp till de internationella specialförbunden att avgöra frågan, säger Richardson, som tror att förbunden på grund av tidsbristen och bristande utredningsförmåga skulle tillåta Ryssland att vara med och att det sannolikt skulle innebära att svenska deltagare i Pyeongchang ställs mot idrottare som var dopade för fyra år sedan.

– Vår uppgift är att se till att ge våra idrottare den absolut bästa möjligheten att tävla på en rättvis spelplan, säger Richardson, som menar att detta inte kan garanteras om Ryssland tillåts att delta.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt