Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Advokaten om mutanklagade ex-AIK:aren: ”Pestsmittad”

Göteborg. Den före detta AIK-spelare som delgivits misstanke om brott i samband med den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och AIK är samarbetsvillig med polisen. – Han har gett rimliga och naturliga förklaringar till misstankarna, säger spelarens advokat Johan Åkermark.

På torsdag spelas den allsvenska prestigematchen IFK Göteborg-AIK, som sköts upp efter misstankar om matchfixning. En spelare i AIK slog larm sedan han vid ett möte med en före detta lagkamrat och andra personer erbjudits ”en mycket stor summa pengar” för att påverka resultatet i den allsvenska matchen som skulle spelas senare i veckan.

Den tidigare lagkamraten har liksom en annan före detta elitfotbollsspelare delgivits misstanke om grovt mutbrott, men den tidigare AIK-spelaren nekar till gärningen. Enligt advokat Johan Åkermark samarbetar hans klient och bad själv om att få bli förhörd före sommaren för att kunna ge sin syn på det inträffade.

– Vi har jagat polisen efter att den här händelsen inträffade för att få till ett förhör, för det här förstör hans karriär på många sätt. Vi har även haft önskemål om att de skall höra vissa personer, säger Åkermark, som menar att dessa personer kan vittna till spelarens fördel.

Vilka ”rimliga och naturliga” förklaringar som spelaren gett vill hans advokat inte gå in på. Spelaren har förblivit anonym i medierna, men namngivits i sociala medier. Åkermark anser att han därigenom redan lidit ekonomisk skada.

– Man blir som pestsmittad i branschen, säger Åkermark och syftar både på mannens spelarkarriär och den företagsverksamhet han nyligen inlett.

Spelaren har i sommar skrivit på för en annan svensk klubb. En talesman för föreningen säger till DN att man känner till brottsmisstanken mot spelaren, men att han så länge han inte är frihetsberövad eller dömd i domstol är välkommen att spela med laget.

Även Svenska fotbollförbundet avvaktar den rättsliga processen.

– I det här läget är det upp till klubben att avgöra om han ska få spela, säger förbundsjuristen Anders Hübinette.

Enligt uppgift till DN har polisen hört ett stort antal personer i fallet, däribland spelare i AIK. Kommissarie Fredrik Gårdare, som leder polisens nyinrättade grupp mot idrottsrelaterad brottslighet, säger att han inte kan kommentera om polisen identifierat samtliga personer som ska ha varit med på mötet när det misstänkta mutförsöket ägde rum, men under tisdagen avslöjade Aftonbladet att ytterligare en tidigare elitspelare varit på plats. Enligt tidningen ska mutan ha uppgått till två miljoner kronor.

AIK-fallet är ett av ett 20-tal som polisens särskilda grupp utrett sedan starten vid årsskiftet. Här märks också mordhoten mot AFC Eskilstunas ordförande Alex Ryssholm och en tränare i division 2-klubben Södertälje FK. Även det senare kan, enligt den drabbade tränaren, ha med matchfixning att göra.

Fredrik Gårdare säger att fallen inte sällan är svåra att utreda.

– Det är samma problem som med gängbrottsligheten. Många personer är rädda för att berätta vad de vet, säger Gårdare.