Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 16:19 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/aik-soker-dispens-for-bengaliska-eldar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

AIK söker dispens för bengaliska eldar

ALLMÄNT. Sprängämnesinspektionen ska hjälpa AIK att få bättre stämning på Råsunda.

Klubben vill att de bengaliska eldarna ska försvinna från Råsundas läktare. Men - inte från arenan.

Därför håller sprängämnesinspektionen nu på att testa AIK:s bengaliska eldar. Nästa steg för AIK är att få dispens hos Svenska fotbollförbundet.

- På det här sättet vill vi få bort bengalerna från läktaren men ändå behålla de positiva effekterna de ger för stämningen. De höjer värdet på evenemanget, säger Dick Lidman, vice vd i AIK Fotboll AB.

AIK vill också slippa de böter klubben drabbas av på grund av att fans tänder bengaliska eldar på läktaren.

- Jag vet inte hur mycket det rört sig om men det är väsentliga bötesbelopp vi tvingas betala varje år. Jag tycker att vi klubbar har sänt ut dubbla budskap. Alla har vetat om att det här har varit förbjudet, ändå är det ingen som riktigt tagit tag i problemet, säger Lidman.

- Nu försöker vi angripa problemet från ett annat sätt.

Det sättet handlar om att sprängämnesinspektionen fått bengaler av den typ AIK vill använda. Inspektionen ska testa värmen och röken och sedan komma med ett utlåtande. Blir det ett godkännande går AIK vidare till Svenska fotbollförbundet.

- Vi ska ha en visning för förbundet. Vi har tänkt att bengalerna ska sitta i fästanordningar på staketen. Det ska inte vara som tidigare när olika personer hållit bengalerna i händerna.

AIK hoppas att dispensen ska vara klar redan till den första hemmamatchen i allsvenskan, mot Häcken 17 april.

Johan Esk

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt