Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 22:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/alkoholen-skrammer-bort-publiken-fran-arenorna/

SPORT

Alkoholen skrämmer bort publiken från arenorna

Mer än hälften tycker att alkohol ska sluta säljas på de allsvenska arenorna – och om andelen kraftigt berusade personer sjönk så skulle stämningen öka och fler skulle vilja gå på matcherna. Det visar en färsk undersökning som presenteras i dag i Almedalen.

Undersökningen har beställts av projektet Fotboll utan fylla, där organisationerna Stad (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) och IQ (ett företag som verkar för en sundare syn på alkohol) och de allsvenska Stockholmsklubbarna AIK, Djurgården och Hammarby ingår.

I den nyss genomförda riksrepresentativa undersökningen fick 1 083 personer i enkätform svara på en rad med frågor och påståenden om alkohol och fotboll.

Där framgår bland annat att två tredjedelar tror att stämningen på fotbollsarenorna skulle öka om antalet kraftigt berusade minskade, att 60 procent tror att fler skulle vilja gå på matcherna om antalet kraftigt berusade minskade samt att 87 procent tycker att kraftigt berusade åskådare bör avvisas från fotbollsarenorna.

En annan intressant slutsats i undersökningen är att 56 procent tycker att alkoholhaltiga drycker inte borde få säljas över huvud taget på de allsvenska matcherna i Stockholm.

På seminariet i Visby kommer förutom representanter för Stad, IQ och Hammarby och Djurgården även folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S) att närvara.

Enligt Fotboll utan fylla visar en tidigare studie att var tionde besökare på Hammarbys, Djurgårdens och AIK:s hemmamatcher är kraftigt berusad och inte sällan får köpa alkohol inne på fotbollsarenorna.