Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 09:26 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/antligen-tre-kronor/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Äntligen, Tre Kronor

Äntligen en svensk turneringsseger i ishockey. Segern med 2-1 (1-1, 1-0, 0-0) mot Finland innebar att Tre Kronor vann Sweden Hockey Games och jublet ville aldrig ta slut i Globen.

DET ÄR NÅGOT alldeles speciellt att slå Finland i ishockey, det är speciellt att slå dem i en final, och ännu mera speciellt att göra det på hemmais i Globen.

Samtidigt ger det självförtroende inför VM i Köln och Hannover i maj, och höjer temperaturen inför vårt eget VM nästa år.

Det bästa av allt var att Tre Kronor inte trycktes tillbaka i den avgörande tredje perioden, då laget slog vakt om sin 2-1-ledning. Tvärtom var det Finlands målvakt Jarmo Myllys som hade det hett om öronen.

Det har sagts att finsk hockey ligger före den svenska i de flesta avseenden. Så har det säkert varit, det visar finska segrar i både OS, VM och andra stora turneringar de senaste åren.

Därför var den här segern så otroligt skön. Med matchhjältarna Mikael Tellqvist i målet, segerskytten Andreas Johansson i sin 50:e landskamp och den stenhårt jobbande Mikael Renberg, korad till bäste spelaren i finalen.

Turneringen har visat att Tre Kronor har en bra stomme i laget att bygga vidare på. Förstafemman har varit den stora behållningen och skall naturligtvis ograverad in i VM: Micke Renberg, Jörgen Jönsson, Andreas Johansson, Fredrik Olausson och Leif Rohlin.

Vidare visar Micke Tellqvist att han är en världsmålvakt, men det visste vi ju förut. Han har bara släppt in två mål sammanlagt i de två matcher han spelat, ett mot Ryssland och ett mot Finland.

Tellqvist följer med intresse vad som händer hos Toronto Maple Leafs, vi kan förmoda att man hos Toronto också noga följer Tellqvists utveckling. Det skulle förvåna om han finns kvar i elitserien till hösten.

Det fanns också flera andra utropstecken i Globen. Ove Molin, som kom in i Sweden Hockey Games efter ett återbud, tog chansen. Han är pigg, företagsam och stärkte sina VM-aktier.

Kristian Huselius har gått framåt. Men det är märkligt att Tre Kronors bäste målskytt förra säsongen och elitseriens poängkung i vinter ännu inte gjort ett enda mål i landslaget den här säsongen. Det låser sig trots att han haft fina chanser.

Många har ifrågasatt vad Björn Ahlström har i Tre Kronor att göra, han visade nu hur nyttig han är i sitt hårda arbete.

I förra VM saknades Mikael Johansson. Han har varit bra hela säsongen och var bra i Sweden Hockey Games, även om han var ganska anonym mot Finland.

Kristofer Ottosson klev fram mer och mer och Daniel Tjärnqvist kan bli en stor sensation i VM.

Frågan är hur många NHL-proffs Hardy Nilsson och Anders Hedberg skall snegla mot. Hur bra Tre Kronor och Finland blir i VM har mycket att göra med vilka av de riktiga NHL-kanonerna de får loss.

Tre Kronor skall i vår inte behöva uppleva nesan igen att bli sjua i ett VM.

Att Tre Kronor är bra just nu intygade Finlands förbundskapten Hannu Aravirta. Leende konstaterade han att det var länge sedan han sett svenskarna så bra, och det är ett högt betyg till tränarduon Hardy Nilsson/Tommy Tomth.

Micke Renberg har sammantaget varit den bäste spelaren. Andreas Johansson lyser av självkänsla, han gör succé i Schweiz och det har Tre Kronor nytta av.

Visst var Kronorna illa ute mot Ryssland, visst var förlusten mot Tjeckien genant. Men desto starkare att komma igen och vinna finalen och turneringen. Försvarsspelet var suveränt när det verkligen gällde och man gav inte Finland de riktigt heta chanserna.

Det är den här inställningen vi vill se i VM.

Stellan Kvärre

stellan.kvarre@dn.se

Fakta/All Star Team

Mikael Tellqvist utsågs till bäste målvakt i Sweden Hockey Games. Ändå fick han inte plats i det stjärnlag som journalisterna röstade fram efter turneringen:

Målvakt: Dusan Salfikcy, Tjeckien.

Backar: Janne Grönvall, Finland, och Fredrik Olausson, Sverige.

Forwards: Jukka Hentunen, Finland, Jörgen Jönsson, Sverige, och Timo Pärssinen, Finland.

Fakta/publikrekord

Sweden Hockey Games lockade 71 444 åskådare, nytt publikrekord. De tio matcherna drog 7 144 åskådare i snitt. Här räknar man då in matchen Tjeckien- Ryssland som spelades i Tjeckien, men som hörde till Sweden Hockey Games. Turneringens tidigare bästa publiksiffra, 67 510, noterades 1999. Årets upplaga var den elfte sedan starten 1991.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt