Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 23:53 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/artisten-barsom-vill-vara-perfekt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Artisten Barsom vill vara perfekt

PROFILEN AGBAR BARSOM

Född: 4 september 1977.

Moderklubb: BK Forward

Bästa match: Ingen aning men första derbyt är en match jag minns. Men ställ inte följdfrågan vad det är som jag minns...

Nyckelspelare i Djurgården: Markus Karlsson, han är outstanding på sin position.

Bästa motståndare i allsvenskan: Håkan Mild i Göteborg, man blir aldrig av med honom.

Favoritställe i Stockholm: Restaurangen Mr Savini vid Humlegården. Kanon.

+ + +

Han lämnade Djurgården efter en schism för två år sedan och för proffsspel i Holland. Nu har bolltrollaren Abgar Barsom återvänt till Djurgården för att hjälpa klubben till sitt tredje raka SM-guld.

Det ligger mycket i det sista han säger innan vi skiljs åt. Han har snuddat vid det ett par gånger men nu kommer orden på rad och han upprepar för säkerhets skull ett par av meningarna.

- Jag är egentligen dum som kommer tillbaka. Jag kommer till ett lag som är dubbla svenska mästare, jag ska ersätta en som heter Kim Källström, klassad som allsvenskans bäste fotbollspelare. Jag har allt att förlora, men det är en utmaning i det också.

Abgar Barsom har onekligen mycket att bevisa. Han ska inte bara försöka att sudda ut konturerna efter Kim Källström, han måste också vinna tillbaka fansens förtroende.

Det första är viktigast. Lyckas han med det så kommer det andra av sig själv.

Varför har en del fans en negativ attityd till dig, tror du

- För att de inte vet hur situationen var när jag lämnade Djurgården. Medierna målar upp en bild, jag har en bild och Djurgården har sin av vad som hände. Hade jag haft något problem med Djurgården hade jag aldrig kommit tillbaka.

Känner du att du måste förbätta din relation till fansen

- Nej, det tycker jag inte. Det viktigaste för mig är att jobba på ett sådant sätt att Djurgården, spelarna och jag jobbar tillsammans. Jag kan inte bli älskad av alla, hellre blir jag älskad av de som jag ska vara älskad av.

Varför hoppade du inte in redan förra hösten i stället för att stå vid sidan av och bara se på när Djurgården tog guldet

- Jag ville börja på nytt och valde då att vänta till den här säsongen så att jag var riktigt tränad, jag vill kunna prestera ordentligt.

Vi tittar tillbaka på din karriär. Efter några pojklandskamper försvann du från landslaget. Vad hände

- Min karriär har aldrig gått spikrakt uppåt. Jag har tagit den långa vägen. Många kanske ser mig som en talang men jag har fått kämpa och slita för allt. Som yngre var jag liten och tanig, det hade jag emot mig då. Benny Lennartsson, min tränare i Forward, tyckte att jag tekniskt var överlägsen alla andra men att jag borde förbättra fysiken. När jag var 17 gick jag upp tio kilo, då körde jag mycket styrketräning på egen hand.

Du bodde i Örebro, varför blev det inte ÖSK

- Det var Peter Kisfaludy, som då var sportchef i Café Opera, som rekommenderade mig för Djurgården. Han är nog den som har haft bäst koll på mig, i tio år minst. Han tyckte att jag skulle spela högre upp än i Café Opera men när allt blev klart hade Café Opera gått upp och spelade i superettan tillsammans med Djurgården. Jag kände också att jag fastnat i min sociala trygghet, allt gick bara av sig själv. Det viktigaste var att jag fick testa något annat både socialt och sportsligt. Att komma till Stockholm var perfekt, ingen kände igen mig och jag kunde börja om på nytt.

Hur stor är Zlatan i Holland

- Han är stor. Förut fick han mycket skit för att han inte gjorde mål. Många av de stora spelarna som Marco van Basten och Ruud Gullit tyckte inte han var tillräckligt bra som nummer nio. Däremot har han alltid varit älskad av publiken och fansen för sina finter och sin teknik. Men nu när han börjat att producera är han en mycket respekterad spelare. Han har blivit större, helt klart.

Kände du till Geert den Ouden innan Djurgården köpte honom från holländska Roosendaal

- Han var inget stort namn i Holland. Det jag vet var att han gjorde en del spektakulära mål, när han gjorde mål var det i krysset eller i nättaket. Han är en duktig målskytt, det är inget snack om saken. Jag tror han levde på att han kom in i den rytm som Djurgården var inne i sedan 2002, då jag tycker att vi hade det starkaste laget. Men fortsätter vi att producera målchanser så kommer han fortsätta att göra mål.

Zoran Lukic talade gott om dig och du nämndes som en av spelarna inför VM i Japan/Sydkorea 2002. Hur kändes det

- Jag hade en bra utvecklingskurva när jag kom till Djurgården. Men vilken nivå jag låg på är svårt att avgöra själv. När det gäller Zoran så har han trott på mig sedan jag kom till Djurgården. För mig var det ytterst tacksamt och roligt att höra att han sade så. Zoran har hjälpt mig mycket med den mentala biten, han är riktigt duktig. Han har spelat fotboll själv och vet vad det innebär att ha pressen på sig.

Zoran säger väldigt mycket, tar man honom alltid på allvar

- Jag har mycket stor respekt för Zoran, både som människa och tränare. Sedan tror jag att medierna vill svänga ut lite Zoran för att det ska sticka lite i ögonen på folk. Det är nog ett samspel som båda gillar.

Vad betyder lagandan för ett lag

- Otroligt mycket. Det är det Djurgården byggt sitt lag på. Vi är verkligen ett lag och när vi haft svaga länkar så rättar man till det. Kontinuitet och en grupp som fungerar bra är viktigt för att bygga laganda.

Ofta ser man spelare som kommer i ett hyggligt läge och skjuter i stället för att passa en lagkamrat som har kanonläge. Hur självisk får man vara

- För två år sedan, innan jag kom ned till Holland, hade jag passat nio av tio gånger. I dag är det femtio femtio. Jag lärde definitivt att avsluta betydligt mer själv och jag blev en bättre avslutare. Man är definitivt mer ego i utlandet. Sköt din egen uppgift och skit i andra. Kommer motståndarna två mot en och du har din gubbe och den andra är någon annans gubbe, ta bara din gubbe så är det den andra som gjort fel. Lite så är det.

Vad betyder pengar för dig

- Inte mycket men det underlättar. Hade jag tänkt på pengar så hade jag aldrig lämnat Holland och kommit hem till Djurgården. Jag hade kunnat tjäna betydligt mer i andra allsvenska klubbar. Och mycket, mycket mer i Holland. Har man tur och lyckas så kan man tjäna riktigt mycket men det viktigaste tycker jag ändå är att man mår bra och lever väl. Men den som säger att de där siffrorna på kontot inte betyder något, han ljuger.

Det finns allsvenska spelare som lever ett rätt udda liv vid sidan av fotbollen. En del sitter mest inne, andra tror att de är kungar och dricker alkohol dagarna före match. Hur ser du på det

- Personligen har jag inga problem med att fördriva tiden. Jag gillar att läsa och är hemma mycket, den sociala tillvaron är viktig för mig. Jag gillar att laga mat också, blev mästerkock i Holland för då lagade jag mat två gånger om dagen. Jag kan förstå att det som utlänning kan vara en stor omställning att komma hit. Det är ganska enkelt att spela i allsvenskan om man är bra. Men för att du ska bli bäst måste du vara extrem med sömn, mat och träning. Ska du bli utlandsproffs ska du vara bäst i allsvenskan, då måste du vara mest extrem på allt. Då ska du äta bäst, träna bäst och sova bäst...

Hur är det med ditt eget uteliv, dricker du alkohol

- Det är mycket sällan jag dricker. Jag kan ta ett glas vin till maten men i regel stannar det där. Jag har en regel som säger att jag inte går ut fyra dagar före match. Men sedan är det skillnad på hur man går ut. Man kan gå ut och dricka och man kan gå ut och bara mingla. Det är en stor skillnad om du har druckit alkohol. För mig personligen får andra spelare jättegärna gå ut och dricka sig fulla bara de presterar dagen efter. Man har fortfarande lite jantelag i Sverige. I England kan spelare gå ut och dricka öl, dagen efter kan de stinka sprit men ändå presterar de på träning. Mår man illa går man hem och sover eller spyr, men det gör man efter träningen. Jag har en kompis som spelade i Italien, de drack vin till lunch matchdagen.

Man har skojat om dina svårigheter att hitta en lägenhet som duger

- Hemmet är viktigt för mig. Det har blivit mycket snack om en sak som folk inte vet någonting om. De tror att Djurgården betalar hyran eller att de ska köpa en bostadsrätt för tre miljoner åt mig. Det är inte svårare än att jag ska köpa en lägenhet till mig själv och försöker att hitta en som passar. Marknaden är tuff med en massa överpriser, det är svårt att hitta den rätta lägenheten. Jag vill känna mig hemma och hitta min sociala trygghet så att jag kan prestera direkt.

Hur står det till med näsan

- Den är sned. Hade jag tänkt på mig själv så borde jag gått av vid första smällen mot Café Opera, när jag fick en liten hjärnskakning. Sedan fick jag ytterligare två tre smällar, näsan hoppade från ena sidan till andra sidan. Sedan gick den av på två ställen. Får jag problem så blir det operation i sommar annars väntar jag till allsvenskan är slut. Jag testar om det funkar att spela med en mask. Jag är medveten om att jag kommer att få en tuff uppvaktning, folk vill sätta dit mig.

Hur tror du det kommer att gå för din kompis Lolo Chanko i hårdsatsande Malmö FF

- Det borde gå bra. Han har stora kvaliteter men tyvärr är det inte det som avgör. Pengarna styr. Är en annan spelare värvad för tio miljoner får han spela, det spelar ingen roll hur dålig eller hur bra han är. Har du ett namn så spelar du alltid, det är mycket sånt som avgör.

Hatar du AIK

- Nej, inte hatar men visst ligger det mycket prestige i matcherna. Jag har inga kompisar i AIK men träffar jag någon på stan morsar jag. Däremot har jag kontakt med Suleyman Sleyman och Björn Runström i Hammarby.

Vilka Stockholmsspelare kommer med i EM-truppen

- Andreas Isaksson och Andreas Johansson men jag hoppas på Johan Arneng också. Jag tycker faktiskt att Alexander Östlund är en duktig fotbollsspelare. Han och Sleyman är bra ytterbackar, "Sulan" har varit tongivande i Hammarby.

Är EM i Portugal en utopi

- För mig är det viktigare att tänka på att prestera i Djurgården, det är min arbetsgivare och mitt skyltfönster. Lyckas jag bra så får vi se var det leder.

Du är syrian och kristen ortodox, hur ofta går du i kyrkan

- Så ofta jag kan. Hemma i Örebro blir det varje söndag.

Vad betyder dina framgångar för unga syrianska fotbollspelare

- Jag tror starkt på de som är 18-20 år. De är födda i Sverige, har fått den svenska skolningen och förstått att fotbollen är en grej man kan syssla med. Jag tror att jag öppnade vägarna. När de såg att jag kunde bli proffs insåg de att de själva kanske skulle kunna gå samma väg. Det har också varit viktigt för mig att visa att det går att bryta barriärer. Syrianer har det tekniska i sig, en mix med mer taktik och kyla kan bli perfekt i framtiden.

Hur ser livet ut efter fotbollen

- Jag har ett företag i Örebro tillsammans med min bror. Vi har fyra kaféer, en hårvårdssalong och lite annat. Jag jobbar mycket parallellt, jag tycker det är roligt att utvecklas. Dessutom är jag intresserad av att se hur företagsledare styr och ställer och varför de blir som de blir. Jag läser mycket psykologi och filosofi.

TEXT: LARS GRIMLUND

lars.grimlund@dn.se 08-738 10 39

FOTO: JERKER IVARSSON

jerker.ivarsson@dn.se

Proffslivet i Holland gav Abgar Barsom en tuffare livsinställning. För att lyckas inom toppfotbollen måste man vara mest extrem på all, menar han. Äta bäst, träna bäst, sova bäst - och bo bra.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt