Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 03:52 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/blomqvists-nick-sankte-barcelona/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Blomqvists nick sänkte Barcelona

Av JAKOB LUNDBERG

GÖTEBORG. Det var osäkert om han ens skulle kunna spela. Men han blev hjälten. I matchens sista ordinarie spelminut nickade Jesper Blomqvist in 2-1 mot Barcelona. Två poäng och drygt fem miljoner kronor åt IFK Göteborg i Champions League.

Han har känt sig väldigt osäker under de senaste träningarna. Två ledband i högerfoten är ju avslitna.

- Jag ska i alla fall försöka spela, sa Jesper Blomqvist före Barcelonamatchen.

Det gick ganska bra. Inte kunde man inbilla sig att "Jeppe" är skadad när han i 90:e minuten nådde högt och nickade in det avgörande 2-1-målet.

Göteborgs 3-0-seger mot Barcelona 1986 är en klassisk svensk cupvinst. Vändningen 1994 kanske kommer att bli ihågkommen lika länge.

Wahlstedt gladde

Länge, länge låg svenska mästarna under med 0-1 mot Barcelona och det såg hopplöst ut.

Det var en helt grön 18-åring som löste knutarna och gav det blåvita spelet nytt liv i andra halvlek när matchen på något vis låst sig. Erik Wahlstedt, född 1976, har inte ens spelat en match från start i allsvenskan. I den 69:e minuten sprang han in på Nya Ullevis genomsura gräsmatta för att spela mot Barcelona - i Champions League.

Erik hade bara varit på planen i fem minuter när han fick en fin boll på högerkanten av Pontus Kåmark. Wahlstedt slog ett lågt precist inlägg som Magnus Erlingmark glidtacklade in i mål.

Wahlstedt visade framfötterna flera gånger ytterligare, men det var IFK-lagets näst yngste kille som avgjorde. Jesper Blomqvists nick fick Nya Ullevi att explodera i jubel, denna svenska sorgdag.

Flaggorna på arenan hängde på halv stång. Alla 22 spelare bar svarta armbindlar för att hedra offren för den tragiska färjekatastrofen.

Matchen började illa för Blåvitt. Nästan omgående kom en kalldusch i det kyliga höstregnet. 0-1-målet var av det snöpligaste slag man kan tänka sig.

Lös bakåtpassning

Stefan Pettersson slog en ganska lös bakåtpassning som dessutom stoppades upp i det blöta gräset. Men det var inte det värsta. Vad Stefan inte såg var att Hristo Stoitjkov hade dröjt sig kvar långt upp i banan, en bra bit bakom Göteborgs backlinje.

Den bulgariska divan hade sin vana trogen inte brytt sig om att jobba hemåt. Stefans "framspelning" blev perfekt och ensam med Ravelli hade Stoitjkov inga bekymmer med att placera bollen vid sidan av IFK-målvakten.

Göteborg skakade av sig den förargliga starten ganska bra. Under andra halvan av första halvlek tog svenskarna över matchen och fick igång ett hyggligt spel.

Främst var det Stefan Rehns intelligenta spel på mittfältet och Jesper Blomqvists kvicka fötter på vänsterkanten som öppnade möjligheter.

Erlingmark fick det bästa läget i första halvlek. Stefan Rehns djupledspassning gjorde "Erling" fri med målvakten, men han kom för nära för att lyckas chippa bollen över Busquets.

Det var när göteborgarna höll bollen längs marken som det hände saker. Det myckna långbollandet upp mot Stefan Pettersson och Magnus Erlingmark ledde inte till något positivt. Abelardo och Nadal, de spanska markeringsspelarna, nickade bort allt.

Men Barcelona visade då och då sin farlighet. Oftast var det kontringar med Stoitjkov eller Hagi i huvudrollen. Det tidiga ledningsmålet gjorde att de rödblå fick matchen dit de ville. Barcelona är mästare på kontringsspel.

Utöver Rehn, Blomqvist och Wahlstedt förtjänar högerbacken Pontus Kåmark och mittförsvararen Joachim Björklund extra beröm i IFK.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt