Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 07:56 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/boltic-favorit-men-bandyhjartat-bloder-for-soders-broder/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Boltic favorit - men bandyhjärtat blöder för Söders bröder

Från TT

Regerande mästarna Boltic försvarar sitt SM-guld i bandy - efter final mot Sandviken. I alla fall om vi ska tro experterna, tränarna själva - som också varnar för Motala och blöder för "Söders bröder" Hammarby.

Här är läget i lagen, tränartips och mål inför premiären. Säsongen tjuvstartade i fredags med att guldfavoriten Boltic besegrade Vänersborg med 3-0.

Norra gruppen:

VÄSTERÅS:

Ola Johansson har blivit pappa och slutar som hjälptränare. Dessutom varvar landslagsliberon Christer "Kaka" Karlsson ner, mätt efter VM-guldet, en plats Stefan "Lillis" Jonsson tar över i klubblaget. Glada att slippa favorittrycket i år.

Mål: SM-guld

Tips: Västerås.

SANDVIKEN

Boltics skyttekung Patrik Södergren - årets nyförvärv i svensk bandy - gör stålmännen till favoriter att äntligen vinna första SM-guldet, efter 50 långa år. Trots att landslagsbacken Stefan Åsbrink slutar. Men försäsongen har varit en besvikelse, inte minst floppen i World Cup. Mål: Slutspel.

Tips: Boltic.

KALIX/NYBORG

Efter succén premiäråret och missen i fjolårets elitserie, ska Kalix nu bli jämnare. Satsar på mer tänkande och mindre show. Ari Rintala ska stadga upp försvaret och Mats Rönnqvist har samma talang som storebror och skyttekungen Patrik.

Mål: Kvartsfinal.

Tips: Boltic.

LJUSDAL

Imponerande försäsong med åtta segrar på tolv matcher. Satsar hårt på att tvätta bort gnällstämpeln i år. Michajl Jurijev hett ryskt nyförvärv. Mål: Slutspel.

Tips: Boltic.

FALU BS

Hoppas bli ett stabilt elitserielag och "röra om i grytan". Floppade i World Cup, annars imponerande facit under försäsongen. Mål: Elitserien.

Tips: Boltic.

EDSBYN

Backklippan Joe Lönngren deklarerar att det nu definitivt handlar om sista säsongen. Annars inte mycket nytt kring laget, som hoppas på Ljusbergeffekten i år också. Tränar-Kjells fräscha idéer ledde Edsbyn till slutspel, en bedrift de hoppas upprepa.

Mål: Slutspel.

Tips: Boltic/Sandviken.

SIRIUS

Har tappat sju etablerade spelare, med ryska stjärnorna Sergej Lomanov och Vitalij Anufrienko som lagets tyngsta förluster. Lyckat generationsskifte enda hoppet.

Mål: Nytt kontrakt.

Tips: Sandviken.

HAMMARBY

Enligt tränare Thomas Fransson var det i våras svårt att få spelarna att inse vad elitbandy innebär. Men nu har man fått fart på träningen. Leif Carlsson, fd förbundskapten i boxning, har genom sk boxercise lagt muskler på tidigare en aning veka "bajare". Åtta nyförvärv. Ett tag levde drömmen om ett nionde. Men Dan Sahlin drar inte på sig skridskorna igen. Mål: Hänga kvar.

Tips: Boltic.

Södra gruppen:

BOLTIC

Har under ledning av slalomstjärnan Johan Wallner tränat ännu hårdare i år och enligt "årets målvakt" Micke Forsell har Boltic aldrig haft en bättre upplaga. Nio raka höstsegrar och vinsten i World Cup skvallrar om vad som är på gång - ett tionde SM-guld. Målkungen Patrik Södergren har ersatts av fyra nya spelare, vilket ger Boltic den bredd laget saknade ifjol. Norske Pål Hansen ser ännu vassare ut i år. Mål: SM-guld.

Tips: Boltic eller Västerås.

MOTALA

Har tappat 33 mål i Henrik Cederbaum (Hammarby) och Jonas Nyman (Oxelösund), men istället fått hem tre "förlorade söner". Med Patrik Sandell (Vetlanda), Stefan Ekberg (Villa) och målvakten Per-Olof "Poppen" Pettersson (Nässjö) tillbaka i laget, samt oryske ryssen Sergej In-Falin, kan Motala bli årets sensation i allsvenskan. Nio segrar på elva matcher i höst.

Mål: Slutspel.

Tips: Boltic.

VILLA/LIDKÖPING

Ari Holopainen, som satte alla tiders målrekord i Finland förra säsongen (60 mål på 22 matcher), hett nyförvärv. En målkung som fyller luckan efter tränar-Micke Arvidsson, som säkert ändå får svårt att låta bli att hoppa in på isen i vinter. Villa satsar hårt på att bli ett av de fyra stora lagen i svensk bandy.

Mål: SM-semifinal, minst...

Tips: Boltic.

VETLANDA

Tunga förluster i Patrik Sandell och Kent Edlund. Men SM-finalisten får hem Patrick "Putte" Johansson, efter fem års frånvaro. Annars satsar Vetlanda på föryngring i vinter.

Mål: Slutspel.

Tips: Boltic.

VÄNERSBORG

Storskytten Daniel Svedbergs flytt till Boltic blir kännbar. Har ändå höga ambitioner, som dock beror på vilken start laget får. - Vi vet inte var vi står, vi behöver tid på oss, säger tränaren Per-Axel Josefsson.

Mål: Elitserien.

Tips: Boltic.

NÄSSJÖ

Stor spelarflytt, av vilka "Poppen" Pettersson och Patrick Johansson lär märkas mest. Tidigare ryskt präglade Nässjö satsar finskt i vinter. Janne Hölttö och Mika Halonen heter nyförvärven.

Mål: Slippa kvala.

Tips: Sandviken.

KUNGÄLV

Klarade sig kvar i allsvenskan med ett nödrop i våras och lär inte få det lättare i år. Många förluster, varav den tyngsta i Roger Knöös. Satsar på SM-final om två år, om de nu hänger kvar.

Mål: Bättre än förra säsongen.

Tips: Sandviken.

KATRINEHOLM

Får svårt att uppfylla ambitionen att bryta trenden som 90-talets "hisslag" som åker upp och ner i seriesystemet. Nykomlingen har dubblat träningsdosen sedan senast (1993) och arbetat med mental träning för att klara den lokala pressen. Ryssarna Rinat Sjamsutov och Victor Sjakalin starka nyförvärv. Men räcker de

Mål: Nytt kontrakt.

Tips: Sandviken.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt