Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 22:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/borsdebatt-djurgarden-far-stod-av-stenhammar-ofrankomligt-soka-alternativa-inkomstkallor/

SPORT

Börsdebatt: Djurgården får stöd av Stenhammar. "Ofrånkomligt söka alternativa inkomstkällor"

Av Kjell Nilsson

Djurgårdens tuta och kör-modell i frågan om börsintroducering av ett Djurgården Hockey AB applåderas nu av OS-amiralen Olof Stenhammar. Han är en av många som hört av sig till DN-sporten med synpunkter i frågan.

- Jag känner igen debatten från min egen affärsverksamhet då handeln med optioner sköt fart och blev attraktiv för börsen. Men för att kunna förändra måste någon, i det här fallet Djurgården, bryta ny mark.

- När statsmakterna drar ned på idrottsanslaget - minus 5 miljoner kronor i den budget som redovisades under fredagen - är det ofrånkomligt att idrotten söker sig nya alternativa inkomstkällor. Jag ser inget fel i det och har svårt att se att det behöver innebära försämrat stöd från samhällsnyttan i övrigt, gällande bland annat fri polisbevakning, menar Olof Stenhammar.

Riksidrottsstyrelsens (RS) ordförande Arne Ljungqvist och Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell debatterade vidare under fredagen via fax och e-post.

Lagrell och ytterligare två RS-ledamöter, Lars Liljegren och Annemarie Sandqvist, har uttryckt misstankar om att Djurgårdens försök till systemskifte haft godkännande från Ljungqvist och Lennart Karlberg, VD på Riksidrottsförbundet. Ett påstående som ivrigt förnekas av Ljungqvist.

Notera dock att Karlberg var inbjuden gäst vid Djurgårdens årsmöte den 4 juni då det formella beslutet om bolagisering togs.

Lars-Åke Lagrell, som anklagat Ljungqvist för dåligt ledarskap och beskrivit Djurgårdens börsplaner som "ett albanskt pyramidspel", konstaterar nu med illa dold ironi.

- Självfallet tror jag RS-ordföranden på hans ord. Jag har sagt att om någon har givit Djurgården Hockey klartecken så har denne inte något stöd i Riksidrottsstyrelsen.

Ljungqvist ser stadgemässigt inga hinder för Djurgårdens börsintroduktion, men konstaterar också:

- Det är dock anmärkningsvärt att DIF, med vetskap om RF-stämmans beslut om utredning, ändå väljer att redan nu fullfölja sina planer om bolagsbildning.

Ljungqvist betonar också att några tillstånd eller löften till Djurgården inte har givits av RF.

Här är Ljungqvist ute på hal is - Ishockeyförbundets ordförande Rickard Fagerlund bekräftade i fredagens DN att RF:s juridiska avdelning, anförd av juristen Christer Palin, lämnat positiva signaler för en börsintroduktion.

Frågan om börsintroduktion kommer slutgiltigt att avgöras vid 1999 års RF-stämma.

Närmast tas dock den infekterade frågan upp i samband med RS ordinarie oktobermöte.