Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 22:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/brak-om-skidpengar-igen-chockbesked-klubbar-far-betala-for-b-landslagsakare/

SPORT

Bråk om skidpengar igen Chockbesked. Klubbar får betala för B-landslagsåkare.

Av Stellan Kvärre

Landslagstrupperna i skidor har spikats till nästa säsong. Men utan frid och fröjd ute i klubbarna.

- Vi är chockade, säger en ledare. Här får vi med en åkare i B-landslaget, den grupp som man verkligen skall satsa på, framtidens åkare. Så får vi ett brev från Svenska skidförbundet där vi ombeds betala 10 000 kronor för den aktive plus dennes resor till landslagens träningsläger. Det är mycket för en fattig klubb att lägga mellan 20 000 och 25 000 kronor. Vi lever redan nu på svältgränsen. Vad gör förbundet med sina nio miljoner

Vi vill inte acceptera det här utan att först få veta vart förbundets pengar tar vägen.

DN tog kontakt med Piteås Magnus Ingesson som för femte året är uttagen i B-landslaget.

- Det har tyvärr varit så här i flera år att klubbarna måste betala en summa för oss i B-laget. Och det tycker jag inte man bara skall svälja. Det är ju en ära att bli uttagen i landslaget, och då känns det konstigt att betala för det.

- Vi i Piteå skall ta ställning till det här när vi får veta vilka som är uttagna i B-laget, vem som blir tränare och vilka läger det handlar om. Det kanske är bättre att köra i egen verksamhet, säger Magnus.

Det är lite märkligt att Magnus Ingesson vid vårt samtal inte vet att han är uttagen i B-laget, att nye tränaren heter Mattias Persson (tidigare aktiv i Åsarna) och att det för hans del i B-laget handlar om fem träningsläger, varav ett ihop med A-landslaget i italienska Val Senales.

- Det var ju kul att få veta, säger Magnus aningen syrligt. Jag är också kritisk till att vi inte kan ha en utvärdering efter varje säsong med tanke på hur ofta vi får byta tränare.

Så här ser landslagsgrupperna ut nästa säsong:

A-landslaget, herrar: Per Elofsson, IFK Umeå, Henrik Forsberg, Bergeforsen, Mathias Fredriksson, Häggenås, Daniel Gideonsson, Åsarna, och Niklas Jonsson, Piteå.

B-landslaget (utvecklings-laget): Jörgen Brink och Magnus Ingesson, Piteå, Morgan Göransson, Åsarna, Mikael Östberg, Norberg, Thobias Fredriksson, Häggenås och Lars Carlsson, Dala Järna.

A-landslaget, damer: Antonina Ordina, Tegnäspojkarna, Anette Fanqvist, Stockvik, och Elin Ek, Bergeforsen.

B-landslaget, damer: Anna Dahlberg, Kramfors, Sofia Domeij, Husum, Marika Engström och Maria Wik, Mora, och Anna-Carin Olofsson, Östersund.

Juniorer, herrar och damer: Mathias Almgren, Mora, Peter Eden, Röbäck, Andreas Karlsson Nässjö, Johan Olsson, Stockvik, Fredrik Persson, Åsarna, Johan Rydkvist och Fredrik Östberg, Norberg, Lina Andersson och Hanna Eriksson, Malmberget, Sara Enqvist, Skellefteå, Mariana Handler, Åsarna, Sandra Hansson, Arvika, Maria Lundgren, Sävast, Jenny Olsson, Fagersta, och Anna-Karin Strömstedt, Vansbro.