Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 05:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/bubka-kan-bli-blast-pa-vm-guldet/

SPORT

Bubka kan bli blåst på VM-guldet

Av ANDERS STEINVALL

GÖTEBORG Om allt går som det ska vinner den 31-årige ukrainske världsrekordhållaren Sergej Bubka sitt femte raka VM-guld i stavhopp på fredagen.

Men allt går inte alltid som det ska i stav.

- Även jag kan förlora. Jag är bara människa, säger Bubka, som vunnit stavfinalen i alla de världsmästerskap som hållits hittills.

Stav är en gren där det till synes oförklarliga lätt kan hända. Hur kan det komma sig att Bubka, som har utomhusrekordet på 6,14, ibland kan riva så grovt på höjder han borde klara med förbundna ögon

Hur kunde han riva ut sig på ingångshöjden 5,70 vid OS i Barcelona 1992

- Det kan finnas flera förklaringar. Man kan ha valt fel stav. Det kan ha blivit något fel i ansatsen. Men kan komma dåligt förberedd, rent mentalt. Det är olika varje gång, säger Bubka.

Besvärlig vind

Om något till synes oförklarligt inträffar under fredagens final på Ullevi kan förklaringen mycket väl vara den besvärliga vinden på arenan. Det blåser ofta så att stavhopparna får sidvind under ansatsen. Det gör det svårt att hålla staven i rätt läge när man springer, vilket i sin tur betyder att man kan tappa koncentrationen på själva hoppet.

Bubka förslog redan i fjol att stavansatsen på Ullevi borde ha flyttats, för att göra det lättare att hoppa högt. Men så har inte skett.

- En vindpust kan helt ta bort fokuseringen på hoppet. Kastvindar är värst. Det finns exempel på tävlingar där bara en man av 15 klarat en höjd på grund av vindarna, säger den tidigare svenske rekordhållaren Miro Zalar, nu framgångsrik stavtränare.

Om det inte blåser för mycket kan stavfinalen bli spektakulär. Bubka är i toppform. För knappt två veckor sedan var han ytterst nära att klara världsrekordhöjden 6,15 vid tävlingar i italienska Sestriere.

Värdiga utmanare

Dessutom har han värdiga utmanare. Den unge sydafrikanen Okkert Brits tog 6 meter i Sestriere, som tredje man någonsin. Världens näst bäste, ryssen Radion Gataullin (6,02) finns med. Hans landsman Igor Trandenkov såg mycket bra ut i onsdagen kval.

Men ingen kan mäta sig med Bubka. Bättre stavhoppare har aldrig funnits.

- Bubka är lite bättre i varje enskilt moment. Han har alla kvaliteter stavhoppet kräver, säger Zalar.

En stavfinal kan hålla på många timmar. Bubka kommer till arenan två timmar innan för att börja värma upp. Sedan ägnar han större delen av tävlingen åt att vänta. Det gäller att göra så få hopp som möjligt, dels för ligga bra till i sammandraget, dels för att spara kraft.

Det kan tyckas märkligt hur Bubka kan ligga ner och slappa under lång tid, sedan bara resa på sig, ta av sig överdragskläderna, greppa staven och klara 5,90.

- Fysiskt spelar det ingen roll att det blir så lång tid mellan hoppen. Det är jobbigare mentalt. När jag ligger där försöker jag koncentrera mig. Nu har jag hållit på så länge med det här så att det finns i mitt blod, säger Bubka.

Taktiskt rävspel

Stav är ofta taktik och rävspel. Man står över höjder och sparar hopp, allt för att ha så få rivningar som möjligt i protokollet om man slutar på samma höjd som en konkurrent. Då vinner den som har minst antal rivningar.

Bubka går vanligtvis in i tävlingen på 5,70, en höjd många av konkurrenterna ri-ver ut sig på. Inte sällan blir det en rivning i första försöket, vilket leder till små justeringar av detaljer, till exempel ansatsen.

Bubka skulle kunna chansa och gå in på ännu högre höjder. Han har kapaciteten.

- 5,80 är den högsta ingångshöjd jag provat. Det vore möjligt att vänta till 5,90, men då handlar det om gambling, säger han.

Går allt enligt planen får publiken se Bubka göra tre-fyra hopp innan han avgjort tävlingen. Sedan åker ribban upp på 6,15 och världsrekord-försök.

Om inte det där oförklariga, som egentligen inte är så konstigt, förstört dagen för världsrekordhållaren redan på ingångshöjden.