Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 05:29 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/croneman-ljungberg-briljerar-dar-zlatan-bara-skulle-vara-ointressant/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Croneman: Ljungberg briljerar där Zlatan bara skulle vara ointressant

Fredrik Ljungbergs eftermäle som fotbollsspelare har ibland kommit lite på skam, det var som om han var den ende som över huvud taget vågade stå upp mot Den Store – och den matchen torskade han svårt. I alla fall i den stora fotbollallmänhetens ögon.

Som spelare, när han var som bäst i Arsenal, när Arsenal spelade den bästa fotbollen i världen, så var han en superstjärna som vi i dag inte är i närheten av att ha i vårt landslag.

Han ser snäll ut där i rutan, men också lite lagom självgod. Han vet vem han är, han vet vad han kan – och han är (precis som på plan) ivrig att få visa det.

Jag tror det kan vara Viasats bästa spelarrekrytering någonsin. Lars Lagerbäck klår ju ingen, men det är en annan historia.

Man behöver inte vara någon slags fotbollens Einstein för att fatta att Ljungberg och Ibrahimovic aldrig någonsin klickade. Det är säkert både en klass- och kulturfråga.

Jag tror att Zlatan skulle vara komplett ointressant i en fotbollsstudio. ”Har man inte själv spelat så kan man aldrig förstå”. Det är ju alltid hans grundbudskap till omvärlden.

Fredrik Ljungberg har givetvis fått kritik för sin röst (seriöst!) och sitt sätt att alltid börja meningar på samma sätt (det är han ju verkligen ensam om) – han pratar för mycket, för länge, ingen annan får en syl i vädret.

Jag tycker det mesta han säger har substans. Jag tycker allt han säger bär. Han lyckas nästan alltid få in kunskap och perspektiv som bara en spelare på hög nivå kan ha.

Jag tror det är viktigt att ha Fredrik Ljungberg bredvid en Lagerbäck-typ, hans absoluta motsats, på samma sätt som Erik Niva numera bara fungerar tillsammans med just Lars Lagerbäck.

I veckan satt Ljungberg och Niva bredvid varandra. Att Niva vet ALLT om fotboll vet vi sedan länge, men bredvid Fredrik Ljungberg blir det väldigt tydligt att hans spelförståelse är – mindre bra. Jag skulle till och med säga mycket begränsad.

Jag träffar ofta människor som kan en helvetes massa om fotboll, men aldrig förstår vad som egentligen händer under en match.

Att man är före detta spelare är ingen garanti för att man förstår spelet bättre än någon annan – jag känner både film- och litteraturkritiker som förstår film och litteratur bättre än många regissörer och författare.

Bojan, Kåmark, Ola Andersson, Åslund, Bosse – jag har korta perioder haft hopp om några av dem, just för att deras erfarenheter skulle tala – men det händer så gott som aldrig. Jonas Olsson undantagen, han kan vara väldigt direkt och har mod att vara tydlig.

In i banan bryter så Fredrik Ljungberg.

Jag förstår att man fastnar i sina manér, de manér som funkar, det gör vi alla, men kan man och vågar man och har man kunskapen att bryta med manéren med jämna mellanrum, ja då är man på god väg att bli nåt alldeles extra.

Inte minst har Fredrik Ljungberg kommit med en hel del nytt rent tekniskt och taktiskt om vad som händer där ute på plan, säg något enda litet som Pontus Kåmark sagt de senaste fyra åren som fått dig att studsa till i soffan? Kåmark tycker mest att det saknas jäklaranamma i spelet.

Första frågan…

…på presskonferensen där Janne Andersson tog ut sin landslagstrupp handlade om Zlatan. Surprise!

Qatar…

…är en superdiktatur som mutat sig till fotbolls-VM och använder slavar för att bygga fotbollsarenor Dags att redan nu bestämma sig för om man tänker åka.

Robert Laul…

…kommer snart med sin bok ”Alkisbarn”, Olof Lundh med sin ”Allsvenskan enligt Lundh”. Ser fram emot bägge.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt