Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 18:01 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/cupfotboll-aik-tillbaka-i-verkligheten-allsvenska-hif-utslaget-av-division-ii-laget-kalmar-ff/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Cupfotboll: AIK tillbaka i verkligheten. Allsvenska HIF utslaget av division II-laget Kalmar FF

Av Berndt Rosqvist

Tillbaka till vardagen. Och nu blev det seger.

Efter torsdagens cupfest mot Barcelona på ett utsålt Råsunda är AIK nu klart för åttondelsfinalen i cupen efter väntade 5-1 (3-0) i bortamötet mot division IV-laget Sturehov.

Det kom 1 100 åskådare för att se hemmafavoriterna försöka skaka om AIK. Men det var över ganska snart. Dick Lidman, två, och Nebojsa Novakovic, ett mål, såg till att AIK hade en ointagbar ledning efter den första halvleken.

- Sturehov hade verkligen jobbat hårt för att kunna ordna en spelduglig gräsplan. Tyvärr var den ganska hård efter de senaste dagarnas vinterväder och spelarna tog det omedvetet väldigt försiktigt för att inte råka ut för skador, berättade assisterande tränaren Kjell Jonevret efter segern.

Jämfört med startelvan mot Barcelona hade AIK gjort flera ändringar. Magnus Hedman, Pär Millqvist och Pascal Simpson vilade helt. Däremot gjorde nyförvärvet från Brommapojkarna, Tomas Gustavsson, debut i AIK sedan klubbarna kommit överens om övergångssumman i fredags.

- Det märktes på spelarna att motivationen försvann efter den första halvleken. Visserligen var vi överlägsna men skärpan var dålig. Patrik Fredholm och Cesar Pacha ordnade var sitt mål. Det var i stort sett allt, menade Kjell Jonevret.

För AIK väntar härnäst ett kortläger i Halmstad. På lördag sker genrepet mot Halmstad. Måndagen den 7 april väntar så Helsingborg i den allsvenska premiären på Råsunda. Ett Helsingborg som överraskande slogs ut av division II-laget Kalmar FF med 2-0.

+++

TT: Helsingborg har därmed bara vunnit en av årets första elva matcher, medan Kalmar, som trillade ur division I förra året, noterade en efterlängtad framgång.

- Vi kände oss inte slagna på förhand och visste att om vi skulle ha chans mot HIF, så var det tidigt på våren, sade den nöjde Kalmar-tränaren Kjell Nyberg.

Redan efter tio minuters spel gjorde Johan Jaensson 1-0 till hemmalaget på straff sedan Helsingborgsmålvakten Sven Andersson rivit ned Boris Broberg i eget straffområde. Broberg ökade sedan på till 2-0 i slutet av den andra halvleken, efter fint förarbete av Andreas Thomsson.

Helsingborg kom till spel utan bland andra Roland Nilsson och skadade Mattias Jonsson, och skapade bara ett par farligheter i matchens slutskede. Närmast kom nyförvärvet från IFK Göteborg Erik Wahlstedt, med ett skott tätt utanför.

Av HIF:s jugoslaviska nyförvärv, anfallaren Petar Pauca, märktes inte mycket.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt