Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 00:14 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/damfotboll-alla-tror-pa-malmo-igen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Damfotboll. Alla tror på Malmö igen

Av BJÖRN GYLLENBERG

Malmö vinner damallsvenskan i fotboll före Hammarby och Gideonsberg - precis samma tabellplaceringar som i fjol.

Det trodde i alla fall de allsvenska tränarna vid en upptaktsträff i Stockholm i veckan.

-Och visst kan vi försvara titeln, säger Anneli Andersson, tränare för landets bästa damklubb i fotboll på 90-talet - bara en guldmiss (Gideonsberg).

Malmö har många målfarliga damer. I fjol kom elva spelare med i målprotokollet och på papperet har skåningarna en ruskigt stark trupp sett över alla lagdelar med landslagsstjärnor som målvakten Elisabeth Leidinge, Lena Videkull, Annika Nessvold, Eva Zeikfalvy, Malin Lundgren, Annelie Carjemo, Anna Wällersten fram till fjolårets fina nyförvärv från Wä IF, Sofia Johansson, som första säsongen i MFF gjorde 15 mål. Det räckte till sjätte plats i skytteligan efter bland andra klubbkompisen Lena Videkull (17).

Malmö avslutade fjolårssäsongen med tio raka segrar och 45-5 i målskillnad så MFF i topp är knappast något vågat tips. Men visst finns det utmanare.

En spark för mycket

Hammarby är definitivt en av dem, där förre storspelaren Billy Ohlsson och Sun Axell delar på tränarjobbet.

- Tjejerna har ett spel som jag gillar, men det är kanske lite för mycket klacksparkar. Defensiven har inte varit Bajens bästa gren under åren. Det gäller även tjejerna och det måste vi jobba med, säger Billy.

Det är tur att Bajen har Pia Sundhage, 35, som sammanhållande kraft längst bak. Pia har spelat på alla platser (utom målvakt) och är Sveriges mesta landslagskvinna med 122 A-kamper.

- Hon är ett föredöme. Gör alltid sitt bästa och gör att andra spelare växer med uppgiften, säger Billy.

Birgitta Sjulgård, ny målvakt från Hudik, Maria Kovacs tillbaka i Bajen efter en utflykt i Wä samt junioren Malin Nicklasson heter Hammarbys nyförvärv medan Soile Ojala flyttat tillbaka hem till Finland.

Seriens offensivaste

Gideonsberg nämns också som en tänkbar guldaspirant. I fjol gjorde Västeråslaget 76 mål - flest i allsvenskan.

- Vi kommer att fortsätta spela offensivt med mycket folk framåt. Vi har höjt intensiteten på träningarna och har i dag en bättre defensiv, säger tränaren Tomas Nilsson.

I 26-åriga landslagsflickan Pärnilla Larsson har Gideonsberg en riktig måltjuv, tvåa i skytteligan på 21 mål i fjol.

Öxabäck blev dammästare premiäråret 1973 och har sex SM-guld, lika många som Jitex och ett mer än Malmö FF. Landslagsmålvakten Marina Persson slutar (blir målvaktstränare) och ersätts av norska landslagmålvakten Reidun Seth från Jitex.

- Fortsätter vi säsongen som vi avslutade den förra blir vi ett topplag, säger fjolårets särklassiga skyttedrottning Anneli Andelén, 33 mål, eller hälften av lagets totala målskörd.

Öxabäck-Jitex i premiären på Hagavallen - där Öxabäck bara förlorade två hemmamatcher i serien (nio segrar) - är en klassiker i svensk damfotboll. Jitex BK/JG 93 har haft problem med skador, sjukdomar och spelare som fått göra uppehåll på grund av barnafödande. Laget har fått tillbaka några spelare från i fjol. Bland andra förra landslagsspelaren Camilla Gustafsson och ett intressant nyförvärv från Falköping, Camilla Fredh. Landslagsstjärnan Helen Johansson - ska ha barn i höst - blir borta hela säsongen.

Farlig nykomling

Många tror att nykomlingen Bälinge - som utklassade allt motstånd i ettan i fjol - kan vara med i toppen. Klubben har lyckats ta vara på många av Upplands talanger.

Bälinge möter den andra nykomlingen, Mallbacken, i premiären. Laget från Sunne-trakten är rena "barnkrubban", snittålder 19 (!

år och med två spelare födda 1980 (Erika Danielsson och Johanna Ohlsson) och tre -79 (Helen Eriksson, Emilia Sundberg och Emma Pettersson).

Älvsjö, femma i fjol, har ett mycket intressant lag. Mittfältaren Lena Martinsson, AIK:s bästa spelare i fjol, all round-spelaren Lena Nordén, Djurgården, Ulrika Karlsson, forward från Tyresö, Emma Eriksson, från Öxabäck, och Jonna Forslund, Säter, båda mittfältare, är nyförvärv som gjort att Älvsjö har förstärkt en redan tidigare bred och stark trupp.

Det finns mycket boll i Älvsjö som har alla förutsättningar att bli ett topplag i år.

- Det ser onekligen lovande ut, säger Karl-Axel Flygar, Älvsjös tränare.

Svårt för AIK

AIK, som fått annandagspremiären mot favoriten Malmö inställd på grund av dålig plan på Skytteholms IP, har blivit av med två av sina bästa spelare (Lena Martinsson, Älvsjö, och Linda Green, Tyresö). AIK-tränaren Kent "Sulan" Bornström har en tuff uppgift framför sig, där målsättningen måste vara förnyat kontrakt.

Tyresö slutade sexa i fjol och inleder borta mot Gideonsberg.

- Vi har varit för ojämna och jobbat på att öka stabiliteten i spelet, säger nye tränaren Håkan Jansson.

Så här spelas premiäromgången annandag påsk (den 17 april): Sunnanå-Hammarby , Älvsjö-Öster och Gideonsberg-Tyresö samt Bälinge-Mallbacken och Öxabäck-Jitex.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt