Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 19:14 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/degerfors-tog-cupen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Degerfors tog cupen

Av BERNDT ROSQVIST

GÖTEBORG. Historien upprepar sig. Det är Ulf Ottosson och Henrik Berger Degerfors ska lita till när det gäller.

De båda kvalhjältarna mot Djurgården i höstas slog till igen när Degerfors mycket välförtjänt vann cupfinalen, 3-0 (1-0), mot Landskrona på Gamla Ullevi.

Matchklockan visade på 43 minuter när Henrik Berger angav segertonen med ett snärtigt högerskott invid Landskronamålvakten Mats Svenssons högra stolpe.

Förspelet var ännu grannare. Dusko Radinovic, bäst på plan, fann Milenko Vuksevic på högerkanten. Denne rullade vidare till Ulf Ottosson som inne i straffområdet klackade fri Håkan Berger.

2-0 ordnade "Otto" själv. En djupledspassning från Daniel Tjernström gav "Otto" fritt fram och ensam med Mats Svensson rullade han enkelt in 2-0, det åttonde cupmålet på vägen ut till Europa.

I höstas var det Djurgården som sparkades bort från allsvenskan av Degerfors vaktmästarduo, "Otto" på hemmaarenan Stora Valla, Henrik Berger i skolan.

- Enda skillnaden var att "Otto" gjorde 1-0 då, och jag sköt tvåan. Annars är likheterna stora även om avancemanget till allsvenskan kanske var lite roligare, fastslog Henrik Berger när cupsegern firades med champagne.

Proffsdröm

Ulf Ottosson har en het önskan om att bli proffs utomlands. Cupsegern mot Landskrona som gav Degerfors 300 000 kronor i segerpremier, innebär att "Otto" nu får chansen att bevisa sin storhet för eventuella utländska intressenter.

- Inget man tänker på efter en sådan här härlig seger. Men det är ändå viktigare att vi klarar oss kvar i allsvenskan. 3-0 mot Landskrona var "gött" för självförtroendet.

Trots Degerfors prekära läge i allsvenskan, näst sist och bara fem poäng efter elva omgångar, finns det anledning att varna för att "Vulkanen" mullrar framöver.

Anledningen är lagets nyförvärv på högersidan. Dusko Radinovic, som vann Europacupen med Röda Stjärnan 1991 och elegant fastställde 3-0 i matchslutet, samt Vujadin Stanojkovic, medlem av Jugoslaviens VM-lag 1990, blir stora tillgångar i fortsättningen.

Tillsammans med centrale mittfältaren Milenko Vukcevic lär Degerfors få snurr på bättre försvar än Landskronas framöver.

Rätt formel

Tränaren L-O Mattsson, som enligt egen utsago lägger upp taktiken tillsammans med hustrun, fann rätt "trollformel" mot Landskrona.

Med "Mål-Otto" ensam på topp och med fem mittfältare tog Degerfors kommandot direkt och där Tomas Olsson gjorde ett bra arbete mot Landskronas speluppläggare, danske Johnny Kongsbög.

Med ett rappt passningsspel höjde cupmästarna tempot till en nivå som Landskrona inte var vant med i segertåget i söderettan.

- Eftersom Landskrona endast använder sig av tre spelare i backlinjen räknade jag med att "Otto" skulle skapa ytor för våra offensiva mittfältare.

- Vi fick ju också utdelning på våra attacker på högerkanten där Radinovic och Stanojkovic (utvisad, två gula kort men ej avstängd i allsvenskan) fann varandra direkt, noterade nöjde L-O Mattsson.

Fina gäster

Cupvinnarcupen blir en morot för Degerfors i september. När lottningen sker den 14 juli hoppas många av lagets supportar på Parma, Arsenal, Ajax, eller någon annan av Europas storheter som gäster på Stora Valla.

För Landskrona var cupförlusten kanske nyttig på sikt. Nu fick söderettans suveräna topplag känna på vilken skillnad det är att möta allsvenskt motstånd, ändå handlade det om ett lag med bara en seger på elva matcher.

Mittfältaren Mats Andersson, miss i friläge vid 0-0, samt skott utanför öppet mål vid 0-1, var närmast att störa 1993 års cupmästare.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt