Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 16:45 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/dn-tippar-allsvenskan-orebro-utmanar-toppen-infor-starten/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

DN tippar allsvenskan: Örebro utmanar toppen. Inför starten

Av BERNDT ROSQVIST

I fjol knöt tränaren/klubbdirektören Sven "Dala" Dahlkvist näven i fickan när Örebro SK i den sista allsvenskafotbollsmatchen för året förlorade mot AIK på Råsunda och därmed tappade en medaljplats.

Örebro blev femma i fjol. I en annonsbilaga inför den allsvenska seriestarten menar Sven Dahlkvist att "jag blir väldigt besviken om vi inte når minst en tredjeplats i år."

Jag tror "Dala" blir besviken igen. Men det är snudd på att jag håller med honom om ÖSK:s placeringschanser. Startelvan ser intressant ut och för mig är Örebro första utmanare till den tippade tättrion IFK Göteborg, Helsinborg och Malmö FF.

Tung förlust

Det är självklart tungt att tappa talangen Mattias Jonsson till Helsingborg. Speciellt som HIF i fjol hämtade både Christer Fursth och Magnus Powell från Örebro.

Men Hammarbys Dan Sahlin är en fullgod ersättare för Mattias Jonsson. Det isländska bytet med Hlynur Stefansson, åter till Island, och Sigi Jonsson, Akranes och tidigare Arsenal till Örebro, är ett uppköp på mittfältet. Daniel Tjernström från Degerfors har också utveckling inombords, så sammantaget har "Dala" en bättre trupp inför årets serie.

Det krävs dock att Örebro får en bra start. Det handlar mycket om motivation för spelare som Miroslaw Kubisztal, 34, och Arnor Gudjohnsen, 35. Finns det en tätplacering inom räckhåll är det lättare att tända till. Men med ett ÖSK utanför medaljstriden är risken stor att "gubbarna" tappar intresset.

Det kanske också är sista chansen för Örebro att nå framgångar med årets spelartrupp. Den tilltänkta startelvan har nämligen en snittålder av 29,5 - allsvenskans äldsta.

Offensivt ser Örebro tilltalande ut. Det "luktar" mål om trion Dan Sahlin, Miroslaw Kubisztal och Arnor Gudjohnsen. Mittfältet ser stabilt ut. Sigi Jonsson är en tillgång som bollvinnare.

Möjligen sätts ett litet frågetecken för backlinjen. Magnus Sköldmark och Tommy Ståhl lär knappast bli bättre i år. Thomas Andersson är dock stabil som mittback, sedan återstår att se om det blir Lars Zetterlund eller islänningen Hlynur Birgisson som kompletterar Thomas Andersson.

Målvakterna Anders Karlsson och Jonas Måhlberg borgar för stabilitet även om Anders Karlsson känns liten emellanåt när inläggen kommer mot ÖSK-målet.

En annan plusfaktor är att spelartruppen känns bredare i år. Det betydde mycket att ungdomarna Jonas Pelgander, Mattias Wahlqvist och Samuel Wowoah fick speltid i allsvenskan i fjol. Nu vet de vad som väntar när "Dala" kallar till tjänstgöring i år.

Om Sven Dahlkvist väljer 4-4-2-spel eller en 3-5-2-variant med Arnor Gudjohnsen i den fria rollen på mittfältet, återstår att se. Hur som helst bör hemmapubliken på Eyravallen få den del att glädjas åt i år. Nya spelare: Dan Sahlin, Hammarby, Sigurdur Jonsson, Akranes, Island, Daniel Tjernström, Degerfors, Johan Wallinder, Adolfsberg, Fredrik Jonsson, Islingsby.

Tränare: Sven Dahlkvist, tredje året.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt