Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 10:28 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/eleven-som-gav-proffsdivorna-en-lektion/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Eleven som gav proffsdivorna en lektion

Av JAKOB LUNDBERG

GÖTEBORG. Vi knackar på dörren till fysiksalen i Burgårdens gymnasium och frågar efter Erik Wahlstedt.

- Vem

Är det en elev

undrar läraren som öppnar.

Ja, han är elev - och IFK Göteborgs nya Europacuphjälte.

Det är en vikarie som håller dagens matematiklektion, så han må vara förlåten att han inte lärt sig namnen på alla elever i klass TK3 M. Men om han varit fotbollsintresserad och hållit ögonen öppna hade han nog hajat till för namnet Erik Wahlstedt.

FC Barcelonas dryga divor kände heller inte till 18-åringen med nummer 16 på ryggen - grabben som kom in när drygt 20 minuter återstod av onsdagens Champions League-match. Men nu vet de vem Erik är, och lite av vad han kan.

Nära till skratt

Wahlstedt spelade fram till ett mål och var en stor inspirationskälla till Blåvitts fenomenala vändning och 2-1-seger över spanska mästarna. 33 000 åskådare och hela Europas fotbollsintresserade TV-publik såg hans prestation.

- Jag förstår nog inte riktigt hur stort det här är, säger Erik, och ser för en gångs skull allvarlig ut.

Annars verkar han inte ta vare sig skolan eller något annat så allvarligt. Erik har nästan alltid nära till skratt. Han är en glad lax, värvad till Göteborg från Halmstadklubben Astrio för två år sedan.

Det blev många ryggdunkar och gratulationer när Erik kom till skolan på torsdagsmorgonen - från klasskamrater och andra elever, vill säga.

Lärarna verkar inte fatta vad det handlar om.

- Om jag frågade alla mina lärare skulle ingen ha en aning om vad som hände på Nya Ullevi i går (onsdag). Någon kanske vet att Blåvitt spelade mot Barcelona, men absolut inte att jag var med.

Bland eleverna har Eriks genombrott gett eko. Till och med mitt under lektionen sitter en del av dem och tittar i tidningar. De läser om IFK:s skräll. Då och då säger någon:

- Titta, Erik. Det står om dig här!

Erik själv tycker det hela är lite pinsamt, fast mest kul. Dagen efter sin Europacupdebut befinner han sig fortfarande i en känsla av overklighet. Vad som står i matteboken och vad läraren klottrar på svarta tavlan betyder ännu mindre än vanligt.

- Det känns ofattbart. Att ha spelat mot Barcelona som tillsammans med Milan är världens kanske bästa klubblag. Och vi vann, säger Erik.

Och IFK Göteborg hade knappast klarat det utan unge Wahlstedts pigga inhopp. När han kom in började det hända saker.

- Många har sagt det. Fast det låter lite konstigt att j a g skulle komma in och röra om i matchen - mot Barcelona!

Offensiv roll

Konstigt

Visst, men så var det. Erik fick en helt offensiv roll på kanten. Redan efter fem minuter bar det frukt. Wahlstedts låga inlägg glidtacklades i mål av Magnus Erlingmark.

Kvitteringen sporrade Blåvitt att kämpa ännu hårdare. I slutminuten gav det utdelning. Jesper Blomqvist nickade in 2-1.

Seger och drygt fem miljoner till IFK, 60 000 spänn till varje spelare.

- Det är väldigt mycket pengar för mig, säger Erik.

Tänkte du på pengar efter matchen

- Ja, lite grann gjorde jag det.

För en 18-årig spelare med lärlingskontrakt är summan gigantisk. Men succé-inhoppet var ändå det roliga.

Lika bra går inte studierna. I våras gick Erik ut tvåårig social linje med halvdassiga betyg. Nu går han ett tredje år för att komplettera examen till något som motsvarar samhällsvetenskaplig linje.

Fotbollen viktigast

Men han går mest i skolan för att ha något att göra på dagarna, när han inte spelar fotboll. Långresor med Blåvitt, i Sverige och utomlands, träningar och matcher gör att Erik nästan är lika ofta frånvarande som närvarande på Burgårdens gymnasium.

- Det är helt enkelt omöjligt att på egen hand ta ikapp allt jag missar.

Fotboll är det som betyder mest för honom i detta skede av livet - och han kan verkligen bli något i branschen. Ja, han är det redan.

Inför allsvenskans start i våras utnämnde DN Erik Wahlstedt till årets "uppstickare" i Blåvitt. Men han har inte fått så många chanser att vara uppnosig. Det har bara blivit en allsvensk match från start, den mot Hammarby på Söderstadion 29 maj. Därefter har han under fyra månader inte gjort ett endaste inhopp i allsvenskan.

Men i onsdags knäckte Erik Wahlstedt FC Barcelonas miljonärer.

I kväll spelar han B-lagsmatch mot Landskrona BoIS.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt