Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 07:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/flytten-fran-farsta-tar-pa-familjen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Flytten från Farsta tär på familjen

RF lämnar Idrottens Hus. Efter 25 år i Idrottens Hus i Farsta flyttar Riksidrottsförbundet till Östermalm i centrala Stockholm. Flera småförbund menar dock att flytten är för dyr.

SVENSK IDROTTSRÖRELSE har från och med i dag ny adress - en klassisk sådan.

Inför 1912 års olympiad på Stockholms stadion inkvarterades de aktiva på nybyggda Allmänna BB, bakom nuvarande GIH och med utsikt över Östermalms IP.

Nu flyttar RF, Riksidrottsförbundet och 14 av totalt 67 specialförbund, från Idrottens Hus i Farsta till den mäktiga tegelkåken. Hyresavtalet är på nio år och Djurgårdsförvaltningen, som äger fastigheten, begär sex miljoner i årshyra. Varje arbetsplats beräknas kosta hyresgästerna, det vill säga idrotten, 60 000 kronor per år.

Flytten från Farsta har inte varit diskussionsfri. Att Folksam, den tidigare hyresvärden, och idrotten skulle gå skilda världar vid kontraktstidens utgång vid årsskiftet, stod klart tidigt. Huvudspåret för ny lokalisering var länge ett nybyggt Idrottens Hus på Bosön på Lidingö.

Riksidrottsmötet, idrottens valda ombud, sade nej. Allmänna BB, nedlagt 1975, och i klassisk miljö, blev den nya adressen.

RF, i dess nuvarande form, växte fram under starka ledare som Bo Bengtson, Karl Frithiofsson och Bengt Sevelius, vd 1980-1990. De styrdes av ett folkrörelseideal, idrott byggs och utövas tillsammans. Det var baktanken då RF 1977 flyttade från Strömsborg i centrala Stockholm till nybyggda Idrottens Hus i Farsta.

Specialförbunden, med undantag av stora förbund som ishockey och fotboll, valde att bygga sin verksamhet på egen hand. I dag får nuvarande ordföranden Gunnar Larsson endast med sig en spillra av förbund till Östermalm. "Utflytten" har pågått i flera år, Skidförbundet sitter sedan länge i Falun, Bandyförbundet är troget Katrineholm och i Solna har flera förbund gått samman och öppnat eget - som orientering och friidrott. Några blir kvar i Farsta, på ny adress.

Gunnar Larssons rike har krympt och krympt.

Bengt Wallin, 70 år, med flera tunga ledaruppdrag i svensk idrott, och aldrig rädd för överheten, anser att riksidrotten i dag sviker de mindre förbunden.

- Jag hyllar tanken på ett Idrottens hus och jag hävdar att RF:s stöd till de mindre och medelstora förbunden är än viktigare i dag är tidigare. De flesta förbund har tydliga ekonomiska problem, och borde inte ha råd att lämna "familjen". Nu väljer de ändå egen väg, beroende på alltför höga hyreskostnader på den nya adressen, säger Bengt Wallin.

- Visst blir det samordningsvinster i ett gemensamt hus, men när detta undergrävs av ett alltför högt administrativt kostnadsläge, väljer förbunden att gå sina egna vägar, säger Bengt Wallin.

Att flytten innebär högre hyreskostnader bekräftas av Basketbollförbundet, som trots detta väljer att följa med till den nya adressen.

- För oss blir det en 50-procentig höjning, men vi anser att fördelarna överväger. Vi får en bra arbetsmiljö, och den service som ingår i hyresavtalet värderar vi högt. Vi tycker att idrottsförbunden ska arbeta tillsammans, meddelar Lena Wallin, generalsekreterare.

Orienteringsförbundet valde att kliva ur RF-gemenskapen när tillfälle gavs att överta Skidförbundets tidigare lokaler i Solna. Där betalar förbundet cirka 35 000 kronor per år och arbetsplats, servicedelen är inte lika utvecklad som den Basketbollförbundet tar del av.

- Men avgörande för vårt beslut var osäkerheten var RF slutligen skulle hamna. Bosön var inget alternativ för oss. Tanken med ett Idrottens Hus är bra, men det fungerade inte i Farsta. Det saknades naturliga mötesplatser, nu satt vi i ett hyreshus vilket som helst, säger Janne Gredeskog, administrativ chef hos orienteringen.

Enligt Anders Lundvall, driftchef på RF och ansvarig i fastighetsfrågor, gynnades RF i Farsta av ett förmånligt hyresavtal. Nu är idrotten ute på den öppna marknaden, och tvingas anpassa sig till den. Även hyresmässigt.

RF-ordförande i dag är Gunnar Larsson, Göteborg, skolad i svensk folkrörelsemodell och tidigare ordförande i IFK Göteborg. Han är regeringens förlängda arm in i idrotten och styr ett förbund som årligen erhåller över en miljard kronor från staten, dels i form av det statliga anslaget, drygt 400 miljoner, dels det statliga aktivitetsbidraget, via Svenska Spel, också det cirka 400 miljoner samt speciellt riktade insatser till samma värde. Statens stöd dirigeras via RF:s kansli tillbaka till idrotten - till enskilda klubbar, special - och distriktsförbund.

Det var först på 1950-talet, med motbokens avskaffande 1955, som statsmakterna på allvar insåg idrottens värde, som motvikt till superiet. Ett tidigare mycket blygsamt anslag räknades upp. Idrottens organisation och struktur har ständigt varit en het potatis. 1957 års RF-möte varade i sju och en halv timme och mötesordföranden prins Bertil tvingades lämna ifrån sig klubban sedan han fått läkarorder att gå hem och vila sig.

Gunnar Larsson gillar den nya RF-adressen skarpt.

- Ett bra läge ur alla synvinklar, och det är definitivt felvinklat att tala om spricka i RF då förbund väljer att arbeta på egen hand. Varje förbund har sina förutsättningar och möjligheter, poängterar Gunnar Larsson.

- Samhället förändras, ny teknik möjliggör andra arbetssätt, men folkrörelsetanken lever, säger Gunnar Larsson.

KJELL NILSSON

kjell.nilsson@dn.se 08-738 10 38

Majvor Österström (1), Kristina Wiberg (fd Vikling) (2) och Inger Reppling (3) packar flyttlådorna inför Riksidrottsförbundets flytt från Fartsa till Fiskartorpsvägen på Östermalm. De tre var med redan ...

... i slutet av 1970-talet när idrottsrörelsen intog den stora byggnaden i Farsta. 14 av 67 specialförbund följer nu med i flytten till centrala Stockholm. Men många idrotter har redan valt att vara lokaliserade på annat håll i landet.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt