Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 01:37 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/fotboll-andreas-ravelli-tar-over-oster-bergstrand-fick-sparken/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Fotboll: Andreas Ravelli tar över Öster. Bergstrand fick sparken

Av Kjell Nilsson

Öster bröt på tisdagen kontraktet med tränaren Nanne Bergstrand, 40 år. Nanne gör sin sista insats för föreningen när Öster på lördag möter Djurgården på Stockholms Stadion i en för det allsvenska kontraktet oerhört betydelsefull match.

Spelartruppens val till ny tränare är Andreas Ravelli, den gångna säsongen tränare i division IV-klubben Lenhovda utanför Växjö. Bergstrand har tre säsonger bakom sig, och har avtal för ett fjärde år.

Östers ordförande, Carl Gunnar Rönn, lämnade följande skäl till varför Nanne Bergstrand sparkas.

- Årets resultat har inte motsvarat styrelsens förväntningar. Publiksnittet har sjunkit från budgeterade 4 000 till 2 800 och vad värre är: Öster har anklagats för att spela tråkig fotboll!

- Mot den bakgrunden finns skäl för en uppsägning, sade Rönn.

Förra hösten tvingades Öster till kvalspel för att rädda det allsvenska kontraktet - på lördag har smålänningarna tre poäng och nio mål upp på Umeå under kvalstrecket, kontraktet för 1997 är i praktiken i hamn.

Bergstrand lämnade inga kommentarer under tisdagen. Han tränade A-truppen och hänvisade därefter till en presskonferens under onsdagen.

Styrelsens besked backas av spelartruppen och bland dem lagets främste målskytt, Hans Eklund.

- Tre år i en och samma förening räcker. Föreningen behöver förnyelse, sade Eklund.

Lagkaptenen Nicklas Persson säger:

- Nanne har varit för snäll, och har inte förmågan att kunna ryta till när det verkligen behövs. Men givetvis måste även vi spelare ta ett ansvar för att säsongen inte utvecklat sig som vi hoppats.

Styrelsen har för avsikt att presentera den nye tränaren under måndagen. Spelartruppens önskelista toppas av Andreas Ravelli, bror till landslagets Thomas. Enligt uppgift har Andreas redan träffat en muntlig överenskommelse med Öster-ledningen.

- Vad som återstår är namnunderskriften på kontraktet, sade Rönn, utan att namnge Bergstrands efterträdare.

Andreas Ravelli, mittback i Öster och IFK Göteborg, har gjort 41 A-landskamper. Han avslutade sin aktiva karriär 1989 och har därefter valt tränarbanan.

Ekonomiskt dras Öster med en gammal skuld på cirka tre miljoner kronor. Årets säsong går plus minus noll, möjligen blir det ett litet överskott.

Ytterligare tre allsvenska lag annonserar om tränarbyten. I Malmö försvinner Rolf Zetterlund, i Trelleborg slutar Magnus Andersson medan Degerfors jagar ersättare för Sören Cratz.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt