Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 10:50 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/fran-forvantan-till-fortvivlan/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Från förväntan - till förtvivlan

Av Johan Esk, Lars Grimlund och Berndt Rosqvist

EINDHOVEN. De haltade när de kom. De haltade när det åkte hem.

Det gick inte som det skulle i EM för Sverige.

Här är dagboken vi helst väntat med. Sverige i EM 2000.

Från förväntan till förtvivlan. Från hopp till hopplöst.

Söndag 4 juni. Sommaren har kommit till Holland och solen kämpar mot lätta moln över Eindhoven. Ett plan kommer lastat - med förväntansfulla svenska EM-spelare. När spelarna kliver av det chartrade planet ser de svenska reportrarna en skrämmande syn. Fredrik Ljungberg har ont. Den förväntade nyckelspelaren haltar svårt. Inga utländska reportrar rapporterar om det. Svenska fotbollförbundet har laddat för en internationell presskonferens men ingen kommer.

På kvällen checkar spelarna in på hotellet i utkanten av den tysta staden Oisterwijk. Vice förbundsbasen Bengt Madsen drar upp riktlinjerna. Spelarna får bland annat veta att det inte är tillåtet att träffa agenter och proffsköpare under EM. Uppmaningen ska visa sig ganska onödig.

MÅNDAG 5 JUNI. Ett stilla sommarregn faller över en stilla fotbollsanläggning på holländska landsbygden. Sverige genomför sin första träning på lokallaget Taxandrias hemmaplan och efteråt är Tommy Söderberg nöjd, han trivs med skogen som bäddar in planen. Fredrik Ljungbergs fotskada håller honom borta och han hålls också borta från media. Fredrik röntgas, resultatet är positvt men Fredrik säger inget själv. Officellt heter det att han och lagledningen ska hålla nere spekulationerna om risken att han missar EM-starten.

På eftermiddagen bjuds pressen in till spelarhotellet, en gömd anläggning ute i skogen. "Henke" Larsson spelar biljard och Magnus Hedman dataspel, några surfar på datorerna och andra plöjer de svenska dagstidningarna som flugits ner. Senare under EM ska tidningarna bli mer orörda. I korridorerna hänger foton på lag som bott på hotellet. Ett ansikte som Söderberg och Lagerbäck kan se varje dag om de vill är Pär Zetterbergs.

TISDAG 6 JUNI. Fredrik Ljungberg kan fortfarande inte träna för fullt. Läkaren Magnus Forssblad tror ändå på spel. Däremot är Olof Mellberg sjuk och tränar inte.

ONSDAG 7 JUNI. Mellberg tränar fortfarande inte. Däremot är Ljungberg tillbaka och på träningarna är Niclas Alexandersson lysande.

TORSDAG 8 JUNI. EM-febern stiger kring den svenska truppen. Fler nyfikna supportrar på träningen, fler unga tjejer som skriker efter Henrik Larsson. Det är också fler utländska journalister som bevakar Sveriges sista öppna träning och många vill prata sex. Ett citat från Fredrik Ljungberg att han inte har sex natten före match men att det har hänt att han tittat på porrfilm på hotellet valsar runt i världspressen. Ljungberg försöker förklara vad han egentligen sagt, presschefen Pelle Carlsson suckar och ska klaga till den som gör EM:s hemsida, det är där citatet fått fart.

FREDAG 9 JUNI. Sverige har anlänt till Bryssel. I en futuristisk konferensbyggnad som heter Diamant möter de pressen. I Einsteinrummet sitter Lars Lagerbäck och Henrik Larsson. Att "Henke" är här tolkas av utländsk media som att han ska spela, att han ska göra målen. Det blir inte så.

I stället får Olof Mellberg veta att han ska spela premiären. Ingen utanför truppen ska få veta det. Ändå kan TV 4 avslöja nyheten. Bland övriga journalister diskuteras vem läckan är. Någon tippar Stefan Schwarz, andra tror att Kennet Andersson sagt det till kompisen och expertkommentatorn Klas Ingesson. "TV 4 har väl haft bra informationskanaler", säger Lagerbäck.

LÖRDAG 10 JUNI. Klockan tio väcks spelarna. Det är nästan elva timmar kvar till EM-premiären på Kung Baudouin Stadium. Klockan ett tränar laget lätt. Solen skiner, alla är friska, det ser bra ut. Pasta, biff och fisk dukas upp till lunch. Samtidigt laddar Pär Zetterberg på sitt sätt. Han ska se matchen med några anhöriga och hyllas av sjungande svenska fans på Grand Place.

Hela världen kan se att mycket går snett för svenskarna. Försvaret kommer fel och när spelarna kommer in i omklädningsrummet i halvtid är Roland Nilsson alldeles borta. En hjärnskakning befaras. Dramatiken ökar när "Rolle" senare på kvällen förs med ambulans till sjukhuset.

Då har Sverige redan förlorat med 1-2 mot Belgien och lagkaptenen Patrik Andersson blivit utvisad. Dämpad stämning i bussen hem till Oisterwijk. På hotellet får spelarna en nattmacka och pratar igenom vad som hänt.

SÖNDAG 11 JUNI. Fredrik Ljungberg säger vad han länge sagt utan att det hänt så mycket. "Jag vill spela i mitten, jag får för lite att göra på kanten." Nu är det dagen efter en EM-förlust och uttalandet slås upp stort i medierna. Det tolkas som att han är kritisk mot sina medspelare. Fredrik känner sig efteråt besviken på pressen och sitter ner med förbundskaptenerna för att ge sin syn på vad han menat.

MÅNDAG 12 JUNI. De allsvenska tränarna har bjudits in till landslagets träning. De kan se det uppenbara. Daniel Andersson offras. Fredrik Ljungberg ska få sin drömroll som central mittfältare. Efter träningen är Kennet Andersson rädd att det inte ska göra någon skillnad, att det ändå mest ska bli långbollar mot honom. Tidigare har också Jörgen Pettersson kritiserat det svenska sättet att spela.

TISDAG 13 JUNI. Det är inte Roland Nilssons EM. Han mår bättre i huvudet men drabbas i stället av en fotskada.

ONSDAG 14 JUNI. Tommy Söderberg säger att Sverige kanske måste börja spela grisfotboll. Helt klart måste han göra stora ändringar i laget.

TORSDAG 15 JUNI. Ett lätt morgonregn fallar över en ny dag. Och över ett nykomponerat svenskt lag. Bara tre spelare är kvar på platserna de hade mot Belgien. Ungefär två timmar före avspark kliver spelarna ut på Philips Stadiums gräs i Eindhoven. Niclas Alexandersson märker att det har vattnats och ska senare ha problem med det. Fast än så länge vet han inte vilka sömnproblem han ska ha på natten.

Nästan alla spelare har sina gråa, snygga kostymer på sig när de blickar upp mot läktarna. Inte Fredrik Ljungberg. Han är redan ombytt. Han ska få spela där han vill, det här ska bli hans kväll. Men det blir varken Fredriks eller Sveriges kväll. Redan efter 17 minuter förstår Kennet Andersson att något är fel. När han landar efter en nickduell gör det ont, jäkligt ont, som han säger om fotstukningen. Han ger upp i halvtid. Sverige har drabbats av målkramp och de svenska fansen väntar under slutspurten på Yksel Osmanovskis inhopp. I stället får mittfältaren Magnus Svensson chansen.

FREDAG 16 JUNI. Kaffe, läsk och kakor har dukats upp på spelarhotellets terass. Det vankas presskonferens i solen. Ett snabbt svep med blicken visar att spelarna inte verkar ha satt sig slumpmässigt. De som spelat mycket sitter tillsammans, de som spelat en del sitter med varandra och de som inte spelat alls sitter vid andra bord. Söderberg och Lagerbäck sitter sida vid sida och pratar om att Sverige spelat väldigt bra - fram till den sista passningen. Journalisterna undrar om de sett samma match.

Ett 50-tal svenska supportrar står nedanför terassen och lyssnar. De har lika svårt att förstå förbundskaptenernas förklaringar.

LÖRDAG 17 JUNI. Passningar går fel. Nickar går över. Skott hamnar utanför. Sverige gör ingen bra träning i hettan. Mer än 500 personer följer träningen och stämningen är märklig. Råa skatt blandas med uppmuntrande applåder. Supportrar som sovit i bilen för att spara pengar under sin EM-resa tycker att de har gjort allt för att stötta laget, men inte fått något tillbaka.

Lagets skadeproblem fortsätter. Teddy Lucic har ont i ryggen och tränar inte.

SÖNDAG 18 JUNI. Spelarna har tagit illa vid sig av publikens reaktion dagen innan och ingen får se träningen. Efteråt börjar frågetecknen hopa sig kring Gary Sundgren. Han är en av de som ska vara tillgänglig för intervjuer men dyker aldrig upp.

Landslagets presschef Per Carlsson ser på Gary att han mår bäst av att slippa möta pressen men säger utåt att Gary vill koncentrera sig på matchen.

När landslagsläkaren Anders Valentin inte nämner Gary Sundgren bland de skadade spelarna är spekulationerna i gång. Det pratas om att Gary är petad. Det pratas också om att han inte vill spela. Att Sundgren skadat låret får ingen veta.

MÅNDAG 19 JUNI. Daniel Andersson lämnar planen i Eindhoven först av alla spelare när slutsignalen gått. Han har gjort en miss före Italiens 2-1-mål och är bedrövad. Andra dröjer kvar på planen och försöker förstå. De har haft chansen att uppleva ett mirakel men missat för många chanser. Fredrik Ljungberg ger bort sin tröja till några supportrar. Håkan Mild, Henrik Larsson och Patrik Andersson är några som också länge tackar publiken för stödet.

I omklädningsrummet är spelarna mycket knäckta. Efter ett tag tar de sig samman och tar sina första steg i livet efter EM. Men Daniel Andersson är fortfarande förkrossad och leds ut förbi pressen med sänkt huvud. Tomas Gustafsson har inte heller långt till tårarna. Han skulle inte spelat om det inte varit för Gary Sundgrens skada. Nu har han fått starta matchen som för honom slutade med en svår korsbandsskada.

Spelarnas fruar och flickvänner väntar på hotellet. I den heta natten serveras middag på uteserveringen, stämningen stiger sakta och sällskapet splittras inte upp förrän vid två-tiden på natten.

TISDAG 20 JUNI. Journalisterna vill göra dagen-efter-intervjuer men får veta att det inte är möjligt att prata med någon. Reaktionen blir häftig. Efter att förbundsbasen Lars-Åke Lagrell kopplats in ställer förbundskaptenerna och tre spelare upp på träningsanläggningen.

Det var här Sverige den här dagen skulle börja uppladdningen inför kvartsfinalen. I stället halas den svenska flaggan när pressträffen är över.

Då har spelarna redan börjat lämna landet. Tomas Gustafsson är den som först haltat på planet hem till Sverige.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt