Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 13:21 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/fyra-varldsmastare-lockar-i-allsvenskan-tyreso-rena-framlingslegionen-i-ar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

FYRA VÄRLDSMÄSTARE LOCKAR I ALLSVENSKAN. TYRESÖ RENA "FRÄMLINGSLEGIONEN" I ÅR

Av PAMELA ANDERSSON

Fyra världsmästare från USA ska i år sätta färg på allsvenskan.

- De kommer att lära de svenska spelarna en hel del, kommenterar coachen Robby Stahl.

Det är Tyresö FF det snackats om inför den allsvenska dampremiären i fotboll. Men det är inte de svenska spelarna som står i fokus - det är lagets utländska nyförvärv.

När damallsvenskan börjar i dag står Tyresö och Gideonsberg över. Matchen har skjutits upp på grund av planproblem och de nyfikna får vänta några dagar på att se årets mest omdiskuterade spelare - amerikanskorna.

Tyresö FF är föreningen som vågat satsa på något nytt.

Från det amerikanska lag som vann VM i Kina 1991 har klubben hämtat fyra spelare. Dessutom återfinns 1992 års herrtränare, Robby Stahl, gift med världsspelaren Michelle Akers, som ny coach. Fyra utländska spelare i en liga som bara tillåter tre på planen samtidigt.

Ny utveckling

- Den som är minst i form för dagen står över, kommenterar Robby och rycker på axlarna.

Han är den som ska leda en ny (

utveckling inom svensk damfotboll. En bra sådan, enligt honom själv.

- Det ligger i tiden och Sverige måste hänga med i utvecklingen. USA har i dag en helt annan stil på sin fotboll än Sverige och det kommer att bli nyttigt för Tyresötjejerna att ha fyra världsmästare i laget. Titta bara på ishockeyn i Malmö, till exempel. Flera finnar och någon tjeckisk spelare - och på det tar laget SM-guld och utvecklar sina egna, påpekar Robby.

Kvartetten från USA har precis anlänt till Stockholm från ett landslagsläger i Tobago. Och det är inte precis några duvungar som Tyresö kan presentera.

Michelle Akers-Stahl, 65 A-landskamper, av många ansedd som världens bästa damfotbollsspelare, har varit i Tyresö sedan 1990.

Julie Foudy, 47 landskamper, kom från Stanford 1993.

Mary Harvey, 25 A-kamper, har tagit steget över från Hammarby inför den här säsongen.

Kristine Lilly, 67 landskamper, kom i år från North Carolina.

Positivt gensvar

Fyra namnkunniga, utländska spelare i samma lag. På gott eller ont för utvecklingen

- Det är både för- och nackdelar som jag ser det, men förhoppningsvis kan de här spelarna utveckla våra egna till att bli världsbäst 1995, kommenterar förbundskaptenen Bengt Simonsson.

- Sedan kan man alltid hoppas att de blir goda förebilder för fotbollen.

I egna föreningen har satsningen på utländskt än så länge fått positivt gensvar.

- För mig är de här spelarna som vilka andra nyförvärv som helst, de är till för laget och det spelar ingen roll om det är utländska spelare. Dessutom tillför de oerhört mycket. De sporrar oss andra och det märks på träningen, kommenterar Tyresös lagkapten och landslagstjej Åsa Lönn-kvist.

Färgklickar

Varken Akers eller Foudy är nyförvärv inför den här säsongen men nyfikenheten på att se tjejerna från USA tillsammans är stor. Satsningen inför VM på hemmaplan 1995 har redan börjat genomsyra damfotbollen och att till vardags få möta några av de regerande världsmästarna tycks vara inspirerande för framför allt landslagstjejerna.

- Jag tycker att det ska bli jättekul! Amerikanskorna kommer säkert att sätta färg på hela serien, menar fjolårets skyttedrottning Anneli Andelén, Öxabäck.

Inga betänkligheter alls

- Nej, inte så länge de inte kommer och tar min plats i Öxabäck . . .

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt