Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 16:50 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/gissa-vem-som-blev-arets-tranare/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Gissa vem som blev årets tränare...

Av Pea Nilsson

Riktigt kul blev det aldrig. På något sätt kom festen av sig redan innan den startade.

Ungefär ett dygn, för att inte vara för exakt och salta mer än nödvändigt i såren.

VM-kvalförlusten mot Skottland lade sordin på stämningen och även om norrbottningen och ståupparen Ronny Eriksson gjorde sitt bästa för att trösta ett samlat fotbolls-Sverige med sin bitska, svarta humor ville inte chocken från Glasgow släppa sitt tag.

0-1 mot Österrike och 0-1 mot Skottland - man kan inte säga annat än att Sverige spelar stabilt, menade Ronny Eriksson och publiken kved nog mer än den skrattade men han lyckades ändå mota bort det värsta gravallvaret.

På sätt och vis verkade det inspirera förbundskapten Tommy Svensson som knappast - åtminstone utåt - är känd som världens lustigkurre precis. Tillfrågad om han hade haft problem med nattsömnen efter förlusten mot Skottland, var han snabb i repliken.

- Jag sover alltid dåligt efter matcher. Det är ingen skillnad om vi förlorar eller vinner men det är klart att det är roligare att ligga vaken när man vunnit.

Annars var det mesta som väntat. Fotbollsspelarna såg mer ut som popidoler medan popidolerna såg ut som fotbollsspelare. Grabbarna i "Jumper" och Staffan Hellstrand bar dagen till ära fotbollströjor medan Andreas Andersson - både skyttekung och Årets anfallare - och Jesper Blomqvist - också han med dubbla titlar, Årets mittfältare och Folkets lirare - utseendemässigt med lätthet platsat som gruppmedlem i någon svensk softpopgrupp modell modern.

Annars var gubbarna många och motiveringarna typiska. Roland Nilsson fick Guldbollen för sina insatser i klubblaget och landslaget, att han hållit hög och jämn standard samt är en utmärkt förebild.

Malin Swedberg tilldelades tjejernas motsvarighet Diamantbollen för att hon är pådrivande, positiv, optimistisk, lojal och ödmjuk.

Mellan raderna förstår man att tjejfotboll är gemenskap och kul medan herrfotboll handlar om prestation och resultat. Om man läser med de elaka glasögonen på.

Minnet är kort och därför var det väl fullt i sin ordning att Jesper Blomqvist efter uppvisningen mot Milan fick de flesta rösterna och vann omröstningen om "Folkets lirare".

Men sett till hela säsongen har Jesper från Tavelsjö väl knappast dominerat svensk fotboll på mittfältet, även om Milanägaren Berlusconi i säsongens elfte timme själv börjat agera värvare för att få Blåvittspelaren att skriva på.

Att just IFK Göteborgs klubbdirektör Thomas Wernerson fick äran att dela ut priset till Årets målvakt gladde vinnaren Dick Last lite extra. Efter fem år på Blåvitts reservbänk tog Last sista chansen och stack till Norrköping och blev bäste målvakt på köpet.

- Det var bara trevligt att få ta emot priset av Wernerson. Jag ser det inte som någon revansch, förklarade han med ett outgrundligt leende.

Årets tränare Lars-Olof Mattsson från sagolaget Ljungskile avslöjade att han ännu inte skrivit kontrakt för nästa säsong, men om han kommer överens med klubben tänker han köra ännu hårdare.

- I år har vi tränat tio till tolv pass i veckan, men man kan träna ännu mer. Lär av norrmännen, uppmanar han sina svenska kolleger efter att ha hämtat två års inspiration i vårt västra grannland.

Och på tal om norrmän - kvällens sämsta vits svarade Arne Hegerfors för när han inledde programmet.

- I går var man galen framför teven, i dag är man på gala . . .

Egentligen var nog inte Fotbollskväll modell smoking särskilt roligt. Fast det är klart, det mesta får man nog skylla på snåla skottar.

+++

Fakta/alla pristagare:

Här är alla utnämningarna vid fotbollsgalan på Cirkus:

Årets anfallare i allsvenskan: Andreas Andersson, IFK Göteborg.

Årets mittfältare: Jesper Blomqvist, IFK Göteborg.

Årets försvarare: Roland Nilsson, Helsingborg.

Årets målvakt: Dick Last, IFK Norrköping.

Årets tränare: Lars-Olof Mattsson, Ljungskile.

Årets komet: Marino Rahmberg, Degerfors.

Årets skyttekung: Andreas Andersson, IFK Göteborg.

Guldbollen: Roland Nilsson, Helsingborg.

Årets mål: Rami Rantanen, Trelleborg.

Folkets lirare: Jesper Blomqvist, IFK Göteborg.

Domarstolen: Anders Frisk, Mölndal.

Årets målskytt i div I: Thomas Andersson, Västerås.

Årets spelare i damallsvenskan: Malin Swedberg, Älvsjö.

Årets skyttedrottning: Lena Videkull, Malmö FF.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt